به گزارش رصد روز، عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار حاضر شد و به سوالاتی در خصوص مجامع شرکتهای سرمایه گذاری سهام عدالت پاسخ داد.
عشقی در این خصوص گفت: سهام عدالت با هدف افزایش عدالت اجتماعی و توانمندسازی اقشار کمدرآمد در سال ۸۵ با فرمان مقام معظم رهبری توزیع شد. در همان راستا چند هدف فرعی تعریف شد که توزیع عادلانه مالکیت، مشارکت مردم در مدیریت بنگاههای اقتصادی و ثروت آفرینی پایدار در کشور هستند و مستقیم به جامعه بزرگ سهام عدالت میرسید که بالغ بر ۵۰ میلیون نفر هستند. در حال حاضر از این ۵۰ میلیون نفر، ۲۰ میلیون به صورت مستقیم سهام خود را مدیریت میکنند و ۳۰ میلیون به صورت غیرمستقیم از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی این کار را انجام میدهند.
وی افزود: اشکالاتی در سال ۹۹ و ۱۴۰۰ در ساماندهی برگزاری مجامع این شرکتها اتفاق افتاد که باعث شد روند برگزاری مجامع این شرکتها متوقف شود. از سال ۹۹ به بعد هیئت مدیره این شرکتها تشکیل نشده و مهمتر از آن مردم که انتخاب کردند مدیریت سهام به صورت مستقیم باشد یا غیر مستقیم در انتخاب هیئت مدیره هیچ نقشی نداشتند. در سال ۱۴۰۰ ترتیباتی توسط شورایعالی بورس و وزارت اقتصاد تنظیم شد که شرکتهای سرمایه گذاری استانی توسط دولت تعیین میشد. در واقع مجمع آنها توسط دولت برگزار میشد و در آن زمان به درستی جلوی این کار گرفته شد و مجامع آنها برگزار نشد.
عشقی ادامه داد: مهمترین قدم در واگذاری مدیریت به مردم این بود که مجامع شرکتهای سرمایه گذاری استانی برگزار شود، هیئت مدیره توسط مردم انتخاب شود و این هیئت مدیره بتوانند کانون سهام عدالت را تشکیل دهند و این کانون برای مدتی بتواند به نمایندگی از شرکتهای استانی در شرکتهای سرمایه پذیر نماینده معرفی کند و پس از آن هم این موضوع را کاملا به شرکتهای سرمایه گذاری استانی واگذار کند.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: در حال حاضر سبد سهام عدالت که درون شرکتهای سرمایه گذاری استانی است بالغ بر ۶۰۰ هزار میلیارد تومان است و ۴۰۰ هزار میلیارد تومان هم سبدی است که به صورت مستقیم دست مردم است. به صورت میانگین ۲۰هزار میلیارد تومان ارزش دارایی هر استان است که میتواند در صورت مدیریت صحیح به رشد و توسعه استان کمک کند.
او افزود: امروز مصوبه را به صورت عمومی اعلام کردیم و از فردا بحث فراخوان برای اعضای هیئت مدیره و تایید صلاحیت این اعضا منتشر خواهد شد.
عشقی در پاسخ به اینکه چه استانهایی در اولویت برگزاری مجامع هستند گفت: با توجه به حجم کار تصمیم بر این شد در ۲ استان زنجان و خراسان شمالی به صورت آزمایشی انجام شود و به موازات آن استانهای دیگر را اعلام خواهیم کرد به نحوی که تا ابتدای شهریور مجامع تمام استانها برگزار شود. ۲ استان مذکور از نظر شفافیتهای اطلاعاتی، وضعیت خوبی دارند و شرکتهای سرمایه گذاری استانی اطلاعات را به خوبی بارگزاری میکنند. فراخوان برای افرادی که تمایل دارند در هیئت مدیره این شرکتها حضور داشته باشند فردا برگزار خواهد شد.
او افزود: این مجامع همزمان هم به صورت حضوری و هم به صورت الکترونیکی تشکیل خواهد شد. برای اینکه بتوانیم حضور مردم را در مجمع راحتتر داشته باشیم، مردم از روزهای قبل میتوانند به سامانه سپرده گذاری مراجعه کنند و حضور خود را مشخص کنند.
عشقی در پاسخ به اینکه شیوههای تایید صلاحیت چه روندی خواهد داشت گفت: صلاحیت عمومی باید به تایید برسد و پس از صلاحیت تخصصی از سه جنبه سابقه تحصیلی مرتبط، تجربه لازم برای اداره شرکت و مصاحبه علمی هم حضور پیدا کنند و صلاحیت تخصصی آنها احراز شود.
او گفت: در تمام استانها شرکت سرمایهگذاری استانی داریم فقط در یک استان که در سال ۹۹ که تفکیک بین سهام عدالت استانها انجام شد در استان تهران و البرز یکی بوده و اکنون باید تفکیک انجام شود. استان سمنان هم هنوز ثبت نشده که مراحل ثبت این باید طی شود. شرکتهای عدالت تعاون شهرستان هم بالغ بر ۳۵۰ شرکت هستند.
واریز سود سهام عدالت تا پایان آذر
رئیس سازمان بورس در خصوص واریز سود سهام عدالت گفت: امسال سود سهام عدالت به صورت متمرکز توسط شرکت سرمایهگذاری مرکزی و در دو مرحله پرداخت خواهد شد. مرحله اول آن آذر ماه انجام خواهد شد و میزان آن نزدیک به ۶۰۰ هزار تومان است. بخش دیگری از سود شرکتها را که دریافت کنیم به این مبلغ اضافه خواهد شد که ممکن است حدود ۲۰ درصد افزایش را رقم بزند. مرحله دوم نیز تا پایان سال پرداخت خواهد شد.
او افزود: نزدیک به ۹ شرکت سود سهام عدالت را پرداخت نکرده اند که بتوانیم به موقع سود را به صورت متمرکز پرداخت کنیم. سود ۶۰۰ هزار تومانی برای سهام ۵۰۰ هزار تومانی است سهام یک میلیونی نیز حدود ۱ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان دریافت خواهند کرد.
وراث در خصوص انتقال سهام عدالت متوفیان اقدام کنند
او متذکر شد: کسانی که انتقال سهام متوفی را انجام داده اند در این مرحله سود سهام خود را دریافت میکنند. از این افراد میخواهیم با مراجعه به سامانه میراث فرایند انتقال را انجام دهند تا شامل پرداخت سود شوند. حدود ۳ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر متوفی سهام عدالت داریم که سود سهام آنها که از سالهای گذشته نیز مانده است بر اساس تقسیم نامه بین ورثه تقسیم و پرداخت خواهد شد.