به گزارش رصد روز، نانوایان طی روزهای اخیر اعتراضاتِ گستردهای برگزار کردهاند. آنها در شهرهای قم، اصفهان، اهواز، بیرجند، کرمانشاه، شاهینشهر و مشهد در اعتراض به مشکلاتی چون عدم پرداخت یارانه، افزایشِ هزینههای تولید، کاهش درآمدها، گرانی مواد اولیه و در کل سیاستهای حمایتیِ ضعیف دولت تجمع کردند. قطع برق و زیانِ مالی ناشی از این نوساناتِ برقی نیز به این اوضاع نابسامان دامن زده و وضعیتِ آنها را بدتر کرده است.
احمد سلیمانی، رئیس انجمن صنفی کارگران خباز سبزوار بخشی از مشکلاتِ نانوایان را شرح داد. او یکی از مهمترین دلایلِ این اعتراض را عدم پرداخت یارانه دولت عنوان کرد و گفت: دولت از سوم اردیبهشت ماه یارانه نانوایان را واریز نکرده است. سال گذشته دولت این یارانه را ۴۰ درصد تعیین کرد تا هم نان افزایشِ قیمتِ زیادی نداشته باشد و هم نانوایان بیش از این ضرر نکنند.
وی ادامه داد: افزایش مزد کارگر، افزایش قیمت حاملهای انرژی، افزایش قیمت آرد و در کل افزایش هزینههای تولید، دلیل تعیین یارانه ۴۰درصدی است که البته این یارانه برای همه به یک میزان واریز نمیشود و مبلغ آن از ۱۵ تا ۴۰درصد برای هر نانوایی متغیر است.
سلیمانی با ابراز نگرانی ازعدم پرداخت این یارانه گفت: این یارانه یک ماه است که واریز نشده و نگرانیم که دولت نتواند آن را پرداخت کند که با تداومِ این رویه، مشکلات بسیاری برای نانوایان و کارگران خبازیها در استانهای مختلف به وجود میآید.
رئیس انجمن صنفی نانوایان سبزوار گفت: در این شرایط، در پرداخت این مبلغ نباید تأخیری ایجاد شود. این مبلغ در این مدتِ کمتر از یک ماه برای نانواییای که من در آن کار میکنم، حدود ۲۳ میلیون تومان شده است. خیلی از نانواییها بخشی از پول اجاره مغازه و حقوق و بیمه کارگران را با این یارانه دولتی پرداخت میکنند. هزینه بیمه کارگران افزایش پیدا کرده و در صورتِ تأخیر در پرداختِ این یارانه مشکلاتِ فراوانی برای مجموعهی مدیریت و کارگران نانوایی به وجود میآید.
وی تاکید کرد: همچنین افزایش قیمتِ حاملهای انرژی مثل آب و برق و گاز، هزینههای تولید را افزایش داده است. در این شرایط نانوا چه کار باید بکند؟ درِ نانوایی را ببندد و برود؟!
سلیمانی ادامه داد: اگر دولت نمیخواهد این یارانه را پرداخت کند، باید قیمتها آزادسازی شود. در صورت تداوم عدم پرداخت یارانه، هم مدیریت و هم کارگران نانواییها آسیب میبینند. با این وضعیت و با توجه به همهی هزینهها چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان در نهایت برای صاحب نانوایی میماند. اگر ملک هم اجارهای باشد، این مبلغ از این هم کمتر میشود، یعنی ممکن است در نهایت کمتر از ۱۰ میلیون در ماه به کارفرمایان برسد.
وی در رابطه با وضعیت کارگران نیز گفت: کارگران نانوا در این هوا حدود ۱۰ ساعت پای تنور میایستند و حقوقشان روزانه به سختی به روزی ۵۰۰ هزار تومان میرسد. کارگران حرفهای، دیگر تمایلی به کار نانوایی ندارند؛ دستمزد بسیار پایین است و خیلی از کارگران حرفهای یا از این شغل بیرون آمدهاند و یا به تهران رفتهاند.
سلیمانی در رابطه با مشکلات ناشی از قطعی برق گفت: برخی از کارگران بسته به میزانِ پخت، حقوق دریافت میکنند که قطعی برق بر روی درآمد آنها تأثیر گذاشته است. همچنین این قطعی، خیلی اوقات باعث خراب شدنِ خمیر شده و در شرایطی که قیمت آرد و مواد اولیه بالاست، این موضوع آسیب بیشتری به مجموعه نانوایی میزند.
وی در پایان گفت: در این شرایط که به درستی از کارفرمایان حمایت نمیشود، نانوا مجبور است به هر دری بزند. کارفرما یا باید به کل این شغل را کنار بگذارد یا به سختی هزینههای خود را تا حدودی مدیریت کند. کدام کارفرما به سودِ ۱۰ تا ۵ میلیون در ماه راضی میشود؟ دولت باید یارانه را متناسب و عادلانه و به موقع پرداخت کند.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید