رئیس اداره کل اعتبارات بانک مسکن با اعلام اینکه نرخ تسهیلات طرح نهضت ملی از ۱۸ به ۲۳ درصد در قراردادهای جدید رسیده است، گفت: اقساط هر قراردادی که از هفته قبل منعقد شده باشد، با نرخ جدید سود بانکی تعیین میشود.
به گزارش رصد روز،نهضت ملی مسکن طرحی برای اقشار با درآمد پایین است. نهضت ملی مسکن برای کسانی است که شرایط خاصی را همچون بیوگی، اعتیاد و … داشته باشند. نهضت ملی مسکن می تواند برای خارجیان مقیم در کشور مانند افغان ها که شرایط زندگی در کشور را ندارند نیز مناسب باشد. نهضت ملی مسکن از طرح هایی است که دولت آن را به صورت پروژه در برخی اراضی اجرا می کند. افراد زیادی در جامعه برای ثبت نام نهضت ملی مسکن اقدام کرده اند.
رئیس اداره کل اعتبارات بانک مسکن با اعلام اینکه نرخ تسهیلات طرح نهضت ملی از ۱۸ به ۲۳ درصد در قراردادهای جدید رسیده است، گفت: اقساط هر قراردادی که از هفته قبل منعقد شده باشد، با نرخ جدید سود بانکی تعیین میشود.
سعیدرضا کوهی با اعلام اینکه نرخ سود از طریق شورای پول و اعتبار اعلام میشود، گفت: طرح نهضت ملی مسکن، چون حد اعتباری دیده نشده بود از منابع داخلی بانک پرداخت میشد و نرخ آن ۱۸ درصد بود. منتها درحال حاضر به ۲۳ درصد تغییر کرده است.
وی افزود: اقساط متقاضیانی که دارند تسهیلات پرداخت میکنند تقریباً به حدود ۸ و نیم الی ۹ میلیون تومان افزایش خواهد داشت.
کوهی گفت: بانک مسکن شاید تنها بانکی بود که تمام قد حمایت کرد از این طرح نهضت ملی و حدود ۲۱۰ هزار واحد تا به امروز حدود ۷۱۷ هزار میلیارد ریال یعنی ۷۱ همت به این پروژهها اختصاص داده شده، انعقاد قرارداد شده است و نزدیک به ۳۱۷ هزار میلیارد سهم الشرکه پرداخت شده است.
رئیس اداره کل اعتبارات بانک مسکن با اعلام اینکه مدت زمان پرداخت اقساط نهضت ملی مسکن ۲۰ ساله است، گفت: یک صحبتی شد که پرداخت این اقساط به صورت پلکانی شود. چون نرخ سود بالا است فرمولش جواب نمیدهد یعنی طوری میشود که رِبح مرکب به وجود میآید و نمیتوانند آن اقساطی که پرداخت میکنند، بدهی وام را تسویه کنند، ولی صحبت است که از طریق یارانه دولت بتواند کمک کند. این تصمیماتی است که باید از طریق دولت گرفته شود.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید گفت: از طریق برنامههایی مثل افزایش مقیاس تولید مسکن درصددیم تا هزینههای پروژه نهضت ملی مسکن را کاهش دهیم و تا کنون هیچ یک از متقاضیان را از این طرح کنار نگذاشتهایم.
علیرضا جعفری اظهار کرد: هنوز وارد این مرحله نشدهایم که افرادی را از طرح نهضت ملی مسکن حذف و کسانی دیگر را جایگزین کنیم. امیدواریم هیچگاه هم وارد این مرحله نشویم؛ چرا که امیدواریم هزینه ساخت را مدیریت کنیم و حتیالامکان کاهش دهیم.
وی افزود: ما به شرایط اقتصادی متقاضیانی که در دهکهای مختلف جامعه هستند اشراف کامل داریم. لذا نباید انتظار بیش از توانشان از آنها داشته باشیم.
معاون وزیر راه و شهرسازی تاکید کرد: برای کاهش هزینههای ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن به دنبال طرحهای مکمل هستیم. بدین صورت که بتوانیم با استفاده از اقداماتی در بخشهای مدیریت منابع، مصالح ساختمانی و ایجاد ظرفیت درخصوص مقیاس تولید انبوه مسکن هزینه را کاهش دهیم و حتیالامکان فشار واریزی آورده متقاضیان را کاهش دهیم.
جعفری با بیان اینکه بسته ۱۰۰ هزار واحدی گام اول بر اساس منابع و بودجه متقاضیان شکل گرفته است گفت: تحلیلی که از وضعیت گام اول داشتیم بر مبنای آورده بود که به دلیل توان نه چندان زیاد متقاضیان در برخی استانها، مانعی در تولید مسکن محسوب میشد. بنابراین امیواریم در طرحهای مکمل بتوانیم نیاز هموطنان به مسکن را پاسخگو باشیم.
مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید تصریح کرد: تا آخر سال جاری باید عرضه قابل توجه مسکن را در کشور داشته باشیم. در نشستی که با وزیر راه و شهرسازی داشتیم وعده دادیم که علاوه بر طرحهای مسکن مهر و اقدام ملی، به منظور اثبات توانایی و اراده انقلابی ۱۰۰۰ واحد نیز از پروژههای نهضت ملی مسکن که در سال جاری کلنگ اجرای آنها زده شده را تا پایان امسال تحویل دهیم.
گام دوم نهضت ملی مسکن برای ۱۰۰هزار واحد در شهرهای جدید عملیاتی میشود.
گام دوم نهضت ملی مسکن چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۱ آغاز میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی اظهار کرد: بهدنبال اجرای ۱۰۰هزار واحد نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید که در خردادماه شروع شد، چهارشنبه هفته جاری عملیات ۱۰۰هزار واحد گام دوم نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید را با دستور رستم قاسمی، وزیر راه و شهرسازی آغاز میکنیم.
علیرضا جعفری افزود: با توجه به اینکه طرح نهضت ملی مسکن، متقاضی محور است در این مرحله پروژهها را در شهرهایی که متقاضیان واجد شرایط ثبتنام کرده و به مرحله افتتاح حساب رسیدهاند کلنگزنی میکنیم.
جعفری تصریح کرد: درخصوص ۱۰۰هزار واحد مرحلهی اول در بحث آمادهسازی زمین به پیشرفت بیش از ۶۰درصد رسیدهایم و در حوزه ساخت مسکن هم به بالای ۱۰درصد پیشرفت فیزیکی دست یافتهایم.
وی با اشاره به سیاست جدید وزارت راه و شهرسازی بهمنظور احداث مسکن با تراکم پایین گفت: با توجه به این موضوع امیدواریم دوره ساخت را کاهش دهیم که در کاهش هزینه تمام شده مسکن تاثیرگذار خواهد بود. همچنین هرچه سریعتر واحدها به متقاضیان تحویل داده میشود.
معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان “در اجرای طرح نهضت ملی مسکن، اوقاف میتواند کمک کند” گفت: مالکیت زمین اوقافی با مالکیت خصوصی متفاوت است.
فرزانه صادقمالواجرد با اشاره به تفاهمنامه وزارت راه شهرسازی با سازمان اوقاف، اظهار کرد: بر اساس این تفاهمنامه، زمینهای اوقافی قبل از الحاق ارزشگذاری شود.
وی ادامه داد: استانها باید در اجرای تفاهمنامه وزارت راه و اوقاف همکاری کنند. در اجرای طرح نهضت ملی مسکن، اوقاف می تواند کمک کند و باید به این نکته توجه داشت که مالکیت زمین اوقافی با مالکیت خصوصی متفاوت است.
وی همچنین با اشاره به نوسازی بافت فرسوده، افزود: بستههای تشویقی شهرسازی در بافتهای فرسوده منجر به رونق ساخت و ساز در بافت فرسوده میشود. این مهم موردتوجه وزارت راه و شهرسازی بوده و دراین راستا گامهایی برداشته شد.
وی با تأکید بر اینکه ضوابط ساختوساز در بافت فرسوده باید با ضوابط ساخت وساز در سایر بافتها متفاوت باشد، اضافه کرد: زیرساختهای موجود در بافت فرسوده شرایطی را ایجاد کرده است که تولید مسکن در این بافتها بسیار سادهتر باشد.
آیتاللهی کارشناس مسکن گفت: هدف اصلی نهضت ملی مسکن، تأمین مالی برای افراد است. اصولاً دولت وظایفی را بر گردن بانکها میگذارد که توان پرداخت این تسهیلات را کم میکند اما تسهیلاتی در نظر گرفتهاند که حتما پرداخت خواهد شد.
یکی از وعدههای دولت سیزدهم برای تأمین مسکن خانوارها، ساخت ۴ میلیون مسکن در ۴ سال دوره ریاست جمهوری است. سال گذشته بود که دولت طرح نهضت ملی مسکن را تحویل وزارت راه و شهرسازی داد. طرحی که هدف دولت از انجام آن تأمین ۴ میلیون مسکن ملی برای خانوارهای ایرانی بود. به گفته وزیر راه و شهرسازی ساخت ۴ میلیون مسکن در ۴ سال کار دشواری است و امور زیربنایی آن مانند تسهیلات و تأمین زمین در حال انجام است. تاکنون نیز برای ۳ میلیون واحد، تأمین زمین صورت گرفته اما تأمین اراضی یک میلیون و ۴۰۰ هزار واحد باقی مانده است. در این طرح اقساط نهضت ملی مسکن در مناطق محروم و برای اقشار کم درآمد در مناطق مختلف کشور، ماهانه یک میلیون و هشتصد هزار تومان تا سه میلیون و دویست هزار تومان است. البته این مبلغ برای گروههای متوسط بین ۲ میلیون و سیصد هزار تومان تا ۴ میلیون دویست هزار تومان برآورد شده است.
برای بررسی جزئیات این طرح و تشابه آن با خانههای مسکن مهر با یک کارشناس مسکن به گفتوگو پرداخته است.
عطاءالله آیتاللهی، کارشناس مسکن در رابطه با تسهیلات نهضت ملی مسکن گفت: اصل کلی و مهم نهضت ملی مسکن، پرداخت مالی برای افراد است. اصولاً دولت وظایفی را بر گردن بانکها میگذارد که توان پرداخت این تسهیلات را کم میکند. تسهیلاتی در نظر گرفته شده است که حتماً پرداخت خواهد شد.
وی در پاسخ به سؤال که مردم اخذ وام مسکن برای پرداخت رهن و اجازه را بهتر از تسهیلات نهضت ملی میدانند، خاطر نشان کرد: رهن و اجاره نیاز ملموس مردم است. نگرانی دولت از عدم توانایی افراد از پرداخت ودیعه مسکن و اجارهها است. از طرفی هم بانکها وامهای اینچنینی را راحتتر به مردم پرداخت میکند. به دلیل اینکه بازپرداخت کوتاهتری دارد و بازگشت پول به بانک با توجه به تضمینهایی که گرفته میشود، راحتتر انجام خواهد شد اما نهضت ملی مسکن طرح سرمایهگذاری برای مردم لحاظ میشود و تسهیلات آن به صورت طولانیتر با بهره کمتر است.
آیتاللهی ضمن اشاره به چالشهای طرح نهضت ملی مسکن گفت: چند عامل اصلی به عنوان چالش این طرح وجود دارد که یکی از این موضوعات، چالش مدیریتی است. نگاه مجریان به این طرح باید نگاه علمی و مطالعاتی بر پایه مهندسی باشد. این طرح باید از هر جهتی بررسی جامع شود؛ نباید فقط به زمین و تأمین اعتبار بسنده کرد. مسکن مجموعه مشخصی دارد که باید در مطالعات علمی و مهندسی دیده شود.