معاون نظارت بانک مرکزی گفت: تقاضای بالایی برای وام وجود دارد و بانکها از نظر پرداخت تسهیلات در مضیقه هستند.
به گزارش رصد روز،ابوذر سروش درباره روند تسهیلاتدهی خرد بانکها مبنی ایجاد میانگین و سپردهگذاری اظهار کرد: پرداخت تسهیلات خرد نباید مبتنی بر ایجاد میانگین باشد اما ممنوع نیست. در این زمینه، بانکهای قرضالحسنه خدمات بهتری در جهت پرداخت تسهیلات ارائه میدهند و شبکه بانکی نیز تحت فشار پرداخت تسهیلات تکلیفی است.
وی افزود: با این حال رشد پرداخت تسهیلات خرد زیر ۲۰۰ میلیون تومان حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد طی شش تا هفت ماهه امسال بوده است. باید به این موضوع توجه شود که تقاضا برای تسهیلات زیاد و ظرفیت و منابع بانکی محدود است.
معاون نظارت بانک مرکزی ادامه داد: سهم تسهیلات تامین مالی خرد در شبکه بانکی باید مشخص شود زیرا، همه بانکها نمیتوانند به عموم مردم وام بدهند بلکه اولویتی که برای برخی بانکها تعیین شده این است که به بخش تولید وام پرداخت کنند.
سروش در پایان اعلام کرد: بانکهایی که بخشی از مبلغ وام یا سپرده را بلوکه میکردند، به هیئت انتظامی بانکها معرفی شدند و در صورتی که موارد دیگری از تخلف بانکها مشاهده کردید، اعلام کنید تا مورد پیگیری قرار گیرد.
نه این مقام مسئول و نه دیگران هنوز شرایط دقیق پرداخت وام مشاغل خانگی را اعلام نکردهاند. اما از اظهارات معاون وزیر میتوان گفت وام مشاغل خانگی به افرادی داده میشود که طرح اشتغال خانگی داشته باشند. اگر این وام تنها یک نفر را پوشش دهد، مبلغ آن ۱۵۰ میلیون تومان است.
اما مبلغ وام برای برای مشاغل پشتیبان و افرادی که چند نفر را تحت پوشش خود قرار میدهند، تا سقف ۴میلیارد تومان است.
این در حالی است که مبلغ وام مشاغل خانگی پیش از این برای مشاغل مستقل ۱۰۰ میلیون و برای مشاغل پشتیبان، دو میلیارد تومان بوده است.
اما داشتن طرح اشتغال خانگی برای دریافت این وام کافی نیست و افراد باید مجوز مشاغل خانگی را هم دریافت کنند.
در صورت داشتن مجوز و کسب مجوزهای دیگر از مراجغ ذیصلاح افراد میتوانند برای اشتغال زایی وام ۱۵۰ میلیونی با ود چهار درصد دریافت کنند.
این نکته هم تنها اطلاعات ارائه شده در این زمینه است. چون نه مبلغ اقساط مشخص است و نه تعداد اقساط. معاون وزیر تنها از پرداخت این وام خبر داده است.
اما پرداخت وام ۱۵۰ میلیونی برای مشاغل خانگی در حالی است که حدود سه ماه از فیتر اینترنت در ایران میگذارد و بر اساس آمارهای متعدد بین یک تا چهار میلیون شغل وابسته به اینستاگرام است و با فیارتینگ شدید این شبکه اجتماعی میزان از دست رفتن بخشی از این مشاغل یک نگرانی جدی است.
چندی پیش بود که تجارتنیوز در گزارشی به این مساله پرداخت که بسیاری از زنان سرپرست خانوار که از طریق اینستاگرام کسب درامد میکردند، مجددا به دستفروشی روی آوردهاند.
زهرا نقوی، فعال در بخش توسعه کارآفرینی روستایی و مشاور طرح توانمندسازی اقتصاد زنان سرپرست خانوار میگوید: با محدودیت اینترنت خیلی از زنان سرپرست خانوار مجدد مجبور به دستفروشی شدهاند. در سالهای گذشته تمام تلاش ما این بوده که با استفاده از یک راه ارتباطی ثابت و پلتفرمهای موجود که استفاده از آنها نیاز به تخصص خاصی نداشت و کار با آنها بسیار ساده بود، افراد روستایی و زنان سرپرست خانوار بتوانند کسبوکاری راه بیندازند و محصولات خود را بفروشند. اتفاقی که حالا افتاده روی آوردن مجدد به دستفروشی در میان این افراد است. آن هم در فضایی که چندان امنیت ندارد.»
بر همین اساس بسیاری معتقدند که دولت به جای پرداخت وام برای اشتغالزایی، مشاغل موجود را از بین نبرد و به کسبوکارهای موجود ضرر وارد نکند. چون پیش از این هم وزیر امور اقتصادی و دارایی و وزیر ارتباطات از برخی مشوقها برای کسبوکارهای تجاری خبر داده بودند که بیشتر به نوشداروی بعد از مرگ سهراب میماند تا بسته حمایتی.