به گزارش رصد روز، بازار سرمایه روزهای تلخی را سپری میکند. شاخص کل به قبل از پایان سال ۱۴۰۱ بازگشته است و فعالان بازار سرمایه در مرحله ناامیدی به سر میبرند. در این مقاله بازدهی کلاسهای دارایی و ۵۰ سهام موثر در تغییرات شاخص کل مورد مقایسه قرار گرفتهاند.
همان طور که ملاحظه میشود شاخص کل و هم وزن نسبت به هر دو مبدا تاریخی در نظر گرفته شده بازدهی کمتری داشته اند. دلیل اصلی این اتفاق حباب مثبت بازار در سال ۱۳۹۹ و سیاستگذاریهای دولت بوده است. ریزش بازار سرمایه در تاریخ ۲۱/۰۵/۱۴۰۲ با وجود عدم ریزش دلار اتفاق عجیبی است و نیازمند بازنگری در سیاستگذاریهای دولت و شکست رگولاتور بازار سرمایه است. کاملا واضح است در شرایط فعلی، بازار سرمایه بازدهی دلاری ندارد و سرمایه گذاران ترجیحی به سرمایه گذاری ندارند. ریسکهای سیستماتیک شرکتها در سه ماه اخیر به شدت فعال شده است و سرمایه گذاران دچار ناامیدی شدهاند.
نکته دیگری که از جداول فوق قابل دریافت است مهندسی شاخص کل میباشد. در بین ۵۰ نماد اول شاخص کل تعداد نمادهای با بازدهی بیشتر از ۱۶.۵۲ درصد(بازدهی شاخص کل از ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۲) ۲۱ نماد است و ۲۹ نماد کمتر از میانگین بازدهی داشته اند. این ظن تقویت میشود که رگولاتور با تحرک روی برخی از نمادها شاخص سازی میکند. متوسط بازدهی ۵۰ نماد اول شاخص کل به صورت هم وزن برابر ۱۸- درصد است و این عدد نیز از بازدهی شاخص هم وزن کمتر است.
بازی با نماگرهای اقتصادی نمیتواند عملکرد ضعیف مدیریتی در سازمان بورس را توجیه نماید. پس از سه ماه ریزش پورتفوی سهامداران، بازار با هر خبری قرمز میشود. آزاد سازی پولهای بلوکه شده و توافق سیاسی روی صنعت خودرو تاثیر مثبت دارد؛ این در حالیست که این نماد در ساعت ۹:۰۸ صف فروش میشود. لازم است سخنگوی سازمان در این مورد پاسخگو باشد. جمع بندی این که رفتار بازار سرمایه امروز حاصل اتلاف وقت در مذاکرات طی دو سال اخیر، عدم رفع تحریمها و عدم نظارت مناسب رگولاتور در سازمان بورس و اوراق بهادار است.