به گزارش رصد روز ، صنعت بیمه کشور اگرچه این روزها بر خلاف بانکها که اوضاع و احوال درستی ندارند شرایط مطلوبی را حداقل روی ورق و تناسبهای مالی سپری می کند اما این موضوع تنها یک روی سکه در صنعتی است که در حال ریشه دوانیدن در اقتصاد کشور است. اخذ برخی خسارتها در حوزه بیمه نگرانیهای زیادی را به وجود آورده و باعث شده تا علاوه بر اینکه وجهه فرهنگ در چنین موضوعاتی زیر سؤال باشد حس نوعدوستی در کشور را که زبانزد بسیاری از کشورهای دیگر است نیز با ابهام روبرو شود. صنعت بیمه شاید یکی از جاهایی باشد که چنین اتفاقاتی را از نزدیک شاهد است اما در این باره لازم است تا نهادهای امنیتی ورود جدی باشند تا علاوه بر اینکه رشه چنین اتفاقت و صحنه هایی در کشور خشک شود درس عبرتی برای سایرین باشد.
بشر همواره کوشیده است تا با شیوههای مختلف خساراتی که به او وارد میشود را کاهش دهد؛ کاهش خسارتی که امروزه به نام بیمه میشناسیم؛ اما در گذشته شیوه این کاهش خسارت متفاوت بوده است؛ برای مثال بازرگانان در چین برای به حداقل رساندن خسارت، بارهای خود را در چند کشتی و در روزهای مختلف به دریا میفرستادند تا در صورت بروز حادثه، همه بارها آسیب نبیند.
در سده اخیر، راهکار کاهش خسارات دیگر مانند گذشته نیست و بیمه به جز لاینفک زندگی افراد مبدل شدهاست. هرچند گستره بیمه در ابتدا محدود بود و فقط در موارد اندکی چون آتش سوزی وجود داشت اما با گذشت زمان بیمه به همه حوزههای زندگی بشر وارد شد. از خانه و اتومبیل و کارگاه گرفته تا هر چیز دیگری که فکرش را بکنید.
مسئلهای که صنعت بیمه مدت زیادی درگیر آن هستند، تصادفات ساختگی برای دریافت خسارت است. برخی از افراد با هدف دریاف خسارت از شرکتهای بیمهای، اقدام به صحنهسازی و تصادفات صوری میکنند. در این تصادفات به فرد و یا خودرو آسیب وارد میشود؛ آسیبی عمدی برای گرفتن خسارت و یا دیه. این موضوع به معضلی بزرگ برای شرکتهای بیمهای مبدل شده است و سالانه هزینه هنگفتی را برای آنها به همراه دارد. اقتصادآنلاین در این خصوص با مصطفی ملکی، مدیر بیمههای خودرو شرکت بیمه ملت به گفتوگو پرداخته است.
مصطفی ملکی، درباره تصادفات صوری و ساختگی گفت: این تصادفات در همه جای دنیا برای گرفتن دیه وجود دارد و تنها مختص به ایران نیست اما قطعا دودش به چشم صنعت بیمه خواهد رفت و البته شاهد اتفاقاتی خواهیم بود که اصلا خوشایند نیست. در گذشته برای اخذ دیه مدارک کروکی جعل میشد که با آنلاین شدن سیستم، دیگر این کار ممکن نبود و افراد به تصادفات ساختگی روی آوردند. وقتی از تصادفات ساختگی صحبت میکنیم، یعنی اورژانس، پلیس و… به صحنه مراجعه میکنند، تصادفی رخ داده است و صحنه تصادف واقعاً وجود دارد. این تصادفات معمولاً با ماشینهای قدیمی و مدل پایین اتفاق میافتد.
وی ادامه داد: در تصادفات ساختگی اصولاً بیشترین آسیب به سر و صورت وارد میشود؛ زیرا دیه بالایی دارد و معمولاً جراحات وارده سطحی هستند. یکی از نکات شایع در این نوع از تصادفات، شکستگی بینی و دندان است؛ چراکه شکستگی بینی ۱۰ درصد بیمه کامل محسوب میشود یعنی حدوداً ۳۳ میلیون تومان و دوره نقاهت سختی نیز ندارد؛ همچنین در تصادفات ساختگی شکستگی دست و پا نیز به کثرت دیده میشود که با بررسی در مییابیم، شکستگی حاصل از ضربه مستقیم بوده است.
ملکی در ادامه با اشاره به اینکه برخی از این باندها به سراغ افراد حاشیهنشین میروند، تصریح کرد: افرادی وجود دارند که به حاشیه نشینها مبلغی میدهند و با آسیب رساندن به آنها و ایجاد صحنه تصادف، از شرکتهای بیمهای، دیه دریافت میکنند و یا حتی به برخی از خانمهای باردار پول میدهند تا سقط جنین کنند و با صحنهسازی و تصادفات ساختگی دیه کامل اخذ میکنند.
مدیر بیمههای خودرو شرکت بیمه ملت در خصوص خسارتی که ناشی از این تصادفات به شرکتهای بیمه وارد میشود، اظهار داشت: درباره میزان دقیق خسارت نمیتوان اظهار نظر کرد؛ اما حداقل ده درصد از پروندههای بیمه به این صورت است؛ سال گذشته صنعت بیمه ۱۵هزار میلیارد تومان خسارت پرداخته است که ده درصد این مبلغ چیزی حدود ۱۵۰۰میلیارد تومان خواهد شد؛ یعنی حتی بیشتر از سود این شرکتها.
وی در پایان عنوان کرد: برای کاهش این موارد، تدابیری اندیشه شده است؛ اما هنوز جای کار بیشتری برای کاهش این تصادفات وجود دارد.