به گزارش رصد روز،نرخ بهره بینبانکی در سه هفته گذشته روند کاهشی در پیش گرفته و نوسانات آن نیز ضعیفتر شده است. با توجه به اینکه تغییرات نرخ بهره بینبانکی میتواند تعادل سایر نرخهای اقتصادی را نیز دچار تغییر کند، کنترل نرخ بهره بینبانکی یکی از مهمترین ابزار بانک مرکزی برای کنترل نوسانات اقتصادی تلقی میشود.
بازار بین بانکی نوعی مکان غیرفیزیکی است که در آن بانکها به عرضه و تقاضای نقدینگی میپردازند. زمانیکه یک بانک با کسری منابع نقد مواجه میشود، میتواند از بانک مرکزی یا سایر بانکها استقراض کند. اعتبارگیری از بانکها در قالب بازار بینبانکی(شبانه) با نرخ بهره شناور رخ میدهد. در مقابل استقراض از بانک مرکزی به ۳ شکل اضافه برداشت با سود بیش از ۳۰ درصد، اعتبارگیری قاعدهمند با نرخ بهره ۲۴ درصد و عملیات بازار باز با نرخ سود ۲۳ درصد صورت میگیرد.
با توجه به اینکه تامین نقدینگی با هر یک از روشهای فوق مزایا و معایب خود را دارد، بانکها انتخاب میکنند در کدام بازار به عرضه یا تقاضای منابع نقد بپردازند. نرخ سود بازار باز و اعتبارگیری قاعدهمند از بانک مرکزی عملا یک کریدور(کانال) ایجاد میکند تا نرخ بهره بینبانکی در عمل بیش از ۲۴ درصد یا کمتر از ۲۳ درصد قرار نگیرد. بنابراین نرخ بهره بینبانکی عموما میان این دو نرخ شناور است.
روند نزولی نرخ بهره شبانه
بر اساس گزارشهای بانک مرکزی، مشاهده میشود نرخ بهره شبانه در ماه گذشته وارد کانال ۲۳.۷ تا ۲۳.۸ درصد شده و آرام ارام درحال تثبیت است. پس از اینکه در اواخر تابستان، بانک مرکزی تصمیم به تغییر سیاست خود گرفت و میزان تزریق نقدینگی را در عملیات بازار باز کاهش داد، نرخ بهره بین بانکی دچار جهش شده و به سقف ۲۳.۸ نیز دست یافت.
بانک مرکزی در واکنش به این موضوع دوباره میزان تزریق نقدینگی خود را نزدیک به ۱۱۰ همت رساند و همین موضوع بخشی از التهاب تقاضا در بازار بینبانکی را درمان کرد. زمانیکه تقاضا افزایش مییابد، افراد فعال در بازار برای به دست آوردن منابع مورد نیاز خود حاضرند نرخهای بالاتری بپردازند.
در حال حاضر مشاهده میشود نرخ بهره بینبانکی از ۲۳.۷۲ درصد درصد در هفته منتهی به ۲۶ مهر، به ۲۳.۷۱ درصد در هفته گذشته کاهش یافته است. بنابراین بر اساس دادههای بانک مرکزی علاوه بر اینکه نرخ بهره بینبانکی در سه هفته اخیر روند کاهشی به خود گرفته، نوسانات آن نیز کمتر شده که میتواند نشانهای برای فروکش کردن تلاطمات این بازار باشد.
منبع:اکوایران