عکس زیرخاکی از استاد علی نصیریان

تصویری زیرخاکی و دیده نشده از «اسماعیل شنگله و علی نصیریان» را در نمایی از نمایش پدر و به کارگردانی مهدی فروغ مشاهده می‌کنید.

به گزارش رصد روز، تصویری زیرخاکی و دیده نشده از «اسماعیل شنگله و علی نصیریان» را در نمایی از نمایش پدر و به کارگردانی مهدی فروغ مشاهده می‌کنید. این تصویر در سال ۱۳۳۸ به ثبت رسیده است.

0 131

علی نصیریان بازیگر، نمایشنامه‌نویس و کارگردان سینما، تئاتر و تلویزیونن یکی از چهره‌های ماندگار ایرانی در رشته بازیگری تئاتر و سینما است که دارای نشان درجه‌ یک هنری نیز می باشد.

 

نام و نام خانوادگی: علی نصیریان

سال تولد: ۱۳۱۳

تحصیلات:

حرفه: بازیگر، کارگردان و نمایشنامه نویس

شروع فعالیت: ۱۳۲۹

جوایز:۲ سیمرغ بلورین

همسر: فاطمه بیات

فرزندان: ۳ فرزند پسر

 

زندگینامه علی نصیریان

 

در میدان شاهپور، کوچه مهدی خان و در خانواده ای متوسط به دنیا آمد. خودش جایی گفته که فقر خانواده، بیماری و بعد هم بیکاری در کودکی او یک جور تلخی به نگاهش به دنیا داده که هرگز از ذهنش بیرون نمی رود.

از تحصیلات تا دنیای بازیگری

علی نصیریان در ۱۳ سالگی به دبیرستان پیرنیا در چهارراه گمرک رفت و در آنجا با جمشید لایق (بازیگر)، اسماعیل داورفر (بازیگر) و مهدی فتحی (بازیگر و گوینده) هم‌کلاس شد.

سه سال بعد و همزمان با تحصیل در دبیرستان، به کلاس جامعه باربد در خیابان لاله‌زار رفت.آن کلاس را اسماعیل مهرتاش در سال ۱۳۰۵راه‌اندازی کرده بود و در آن موسیقی، تئاتر و ادبیات درس می‌داد.بعد از آن در کلاس‌های تئاتر سعدی حضور یافت. این کلاس‌ها را همسر عبدالحسین نوشین اداره می‌کرد.

می گوید:از سال دوم دبیرستان علاقه‌مندی به بازیگری برایم جدی شد. در دبیرستان دوستی داشتم به اسم بهمن فرسی؛ او یک روز به من گفت که می‌خواهم تئاتر کار کنم. من هم رفتم و با او همکاری کردم.

بعد از مدتی با چند نفر دیگر از دوستانم، یک گروه تئاتری راه انداختیم. لاله‌زار پاتوق اصلی‌مان بود. بعد از مدتی با رونق گرفتن گروه‌مان افرادی مثل جمشید مشایخی و عزت‌الله انتظامی هم به ما پیوستند.

 

اولین فیلم سینمایی

«گاو» ساخته داریوش مهرجویی اولین فعالیت نصیریان در سینما است، اثری برای شروع موج نو سینمای ایران که همچنان طرفداران خودش را دارد.

این فیلم در اکران و گیشه موفقیتی کسب نکرد اما تعداد زیادی از جوایز ملی و بین‌المللی زمان خود را به دست آورد.

 

شهرت

پرتماشاگرترین فیلم علی نصیریان در دهه ۶۰ و در کارنامه سینمایی‌اش در سال ۱۳۶۸ در سینماهای ایران اکران شد: «روز باشکوه» ساخته کیانوش عیاری.

فیلم کیانوش عیاری بدون کسب موفقیت در هفتمین جشنواره فیلم فجر در اکران عمومی با استقبال فراوان تماشاگران روبه رو شد و توانست بیش از ۲ میلیون ۱۷۰ هزار مخاطب را جذب سالن‌های نمایش دهنده کند و عنوان دومین فیلم پربیننده سال را پس از فیلم «افق» به کارگردانی رسول ملاقلی پور به دست آورد.

 

ازدواج و همسر علی نصیریان

در سن ۲۴ سالگی از طریق آشنایان، با فاطمه بیات آشنا شد و ازدواج کردند.حاصل این ازدواج سه پسر به نام های برمک، باربد و بابک است.

فاطمه بیات، همسر علی نصیریان در تاریخ ۱۳ بهمن ۱۳۹۷ دارفانی را وداع گفت.

آن دو ۶۰ سال با هم زندگی کردند و در این مدت با عشق و تفاهم در کنار یکدیگر روزگار گذراندند.

 

 

«کمال الملک» ساخته علی حاتمی و هنرنمایی بازیگرانی چون جمشید مشایخی، عزت‌الله انتظامی، داود رشیدی، محمدعلی کشاورز، پرویز پورحسینی، هوشنگ بهشتی، منوچر حامدی، جهانگیر فروهر، سیروس ابراهیم‌زاده، سروش خلیلی، اسماعیل محمدی و لیلا حاتمی اولین فیلم علی نصیریان بود که تماشاگران زیادی از آن استقبال کردند.

همچنین این فیلم در سومین دوره جشنواره فیلم فجر تنها جایزه بهترین بازیگر نقش اول مرد (جمشید مشایخی) را به دست آورد، و در نهایت در تاریخ ۲۴ بهمن سال ۱۳۶۳ به روی پرده سینماهای ایران رفت و اکرانش تا سال بعد هم ادامه داشت و در نهایت حدود ۹۴۰ هزار نفر از آن دیدن کردند.

 

 

نصیریان در اوایل دهه ۱۳۶۰ نقش قاضی شارع را در سریال سربداران و نقش ابوالفتح صحاف را در سریال هزاردستان بازی کرد، نقش‌هایی که بین تمام نقش‌هایش تا آن تاریخ منحصر به فرد بودند.

 

«میوه ممنوعه» به کارگردانی حسن فتحی و با بازی ماندگار علی نصیریان از سریال های محبوب تلویزیون ایران بوده است.

در این سریال، بازیگرانی چون گوهر خیراندیش، امیر جعفری، هانیه توسلی، نیما رئیسی، عمار تفتی و طناز طباطبایی به نقش‌آفرینی پرداختند.

اولین سیمرغ بلورین

علی نصیریان در دهه ۹۰ کمدی «ایران برگر» ساخته مسعود جعفری جوزانی را بازی کرد.

این فیلم در سی و سومین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و ضمن نامزدی در ۵ بخش، سیمرغ بلورین بهترین چهره پردازی (مهین نویدی) را کسب کرد.

«مسخره باز» ساخته متفاوت همایون غنی‌زاده دیگر فیلمی بود که نصیریان در آن حضور داشت و در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول، بهترین فیلم هنر و تجربه و بهترین جلوه های ویژه تصویری را هم از آن خود کرد و یکی از موفق‌ترین آثار آن دوره جشنواره بود.

نصیریان در ۲ سال پایانی دهه ۹۰ در فیلم‌های ۳ کارگردان صاحب نام سینمای ایران بازی کرد: «حکایت دریا» ساخته بهمن فرمان‌آرا، «خورشید» به کارگردانی مجید مجیدی و «لامینور» ساخته داریوش مهرجویی.

فیلم‌های «حکایت دریا» و «لامینور» در هیچ دوره جشنواره فیلم فجر حضور نداشتند و «خورشید» در سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و با استقبال داوران و نویسندگان روبرو شد. ۳ سیمرغ بلورین بهترین فیلم، فیلمنامه و طراحی صحنه به «خورشید» رسید و فیلم در ۷ بخش دیگر نیز نامزد دریافت جایزه بود.

سیمرغ بعدی؛ در ۸۸ سالگی

علی نصیریان سال گذشته با فیلم هفت بهارنارنج در چهل‌ویکمین جشنواره فیلم فجر حضور داشت.

او در ۸۸ سالگی با این فیلم دومین سیمرغ بلورین کارنامه‌اش را کسب کرد.

علی نصیریان آخرین بازمانده از پنج تن سینمای ایران (عزت‌الله انتظامی، داوود رشیدی، جمشید مشایخی، محمد علی کشاورز و علی نصیریان) است.

 

آثار علی نصیریان

در سینما

۱۴۰۲ نوروز

۱۴۰۱ هفت بهار نارنج

۱۳۹۸ لامینور

۱۳۹۸ خورشید

۱۳۹۷ مسخره‌باز

۱۳۹۵ امپراتور جهنم

۱۳۹۵ حکایت دریا

۱۳۹۳ ایران برگر

۱۳۸۸ شکارچی شنبه

۱۳۸۷ پستچی سه بار در نمی‌زند

۱۳۸۲ جزیره آهنی

۱۳۸۲ شاه خاموش

۱۳۸۱ دیوانه‌ای از قفس پرید

۱۳۸۰ زندانی ۷۰۷

۱۳۷۷ کمیته مجازات

۱۳۷۴ برج مینو

۱۳۷۴ بوی پیراهن یوسف

۱۳۷۱ شعله‌های خشم

۱۳۷۰ عشق من شهر من

۱۳۶۸ پول خارجی

۱۳۶۷ روز باشکوه

۱۳۶۷ سال‌های خاکستر

۱۳۶۵ ترنج

۱۳۶۵ شیر سنگی

۱۳۶۵ ناخدا خورشید

۱۳۶۴ دزد و نویسنده

۱۳۶۴ جاده‌های سرد

۱۳۶۴ کفش‌های میرزا نوروز

۱۳۶۲ کمال‌الملک

۱۳۶۱ جایزه

۱۳۶۰ آفتاب‌نشین‌ها

۱۳۶۰ بند

۱۳۶۰ فصل خون

۱۳۵۹ مدرسه‌ای که می‌رفتیم

۱۳۵۵ سرایدار

۱۳۵۴ مهرگیاه

۱۳۵۳ دایره مینا

۱۳۵۱ پستچی

۱۳۵۱ ستارخان

۱۳۴۹ آقای هالو

۱۳۴۸ گاو

نمایش خانگی

۱۳۹۴ شهرزاد (فصل اول)

۱۳۹۹ همرفیق

سریال ها

۱۳۹۷ برادرجان

۱۳۹۵ دورهمی

۱۳۹۴ خندوانه

۹۳–۱۳۹۲ قاب خاطره

۱۳۹۲ تله‌فیلم «در آغاز یک روز»

۱۳۹۱ رؤیای گنجشک‌ها

۹۰–۱۳۸۹ تله‌فیلم «قلب دوم»

۱۳۸۹ تله فیلم ارتباط خانوادگی

۱۳۸۸ خسته دلان

۱۳۸۸ تله‌فیلم «درخت چشمه»

۱۳۸۸ زمین انسان‌ها

۱۳۸۷ بهشت و بهار

۱۳۸۷ تله‌تئاتر «آدم خوابش می‌گیره»

۱۳۸۷ شیخ بهایی

۱۳۸۶ میوه ممنوعه

۱۳۸۵ پرواز در حباب

۱۳۸۳ مهر و ماه

۱۳۸۲ نیمه گمشده

۱۳۸۱ روزهای بیادماندنی

۸۱–۱۳۷۸ روشن‌تر از خاموشی

۱۳۸۰ تصمیم نهایی

۱۳۷۹ همسایه‌ها

۱۳۷۸ ثقهالاسلام تبریزی

(۱۲ روز از تاریخ مشروطه)

۱۳۷۸ زمان شوریدگی

۷۸–۱۳۷۵ آژانس دوستی

۱۳۶۳ سربداران

۱۳۵۸–۶۶ هزاردستان

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط