فروشندگان درباره گرانی خودرو چه می گویند؟ / این گزارش را به دست وزیر صمت و مدیران جاده مخصوص برسانید

افزایش بی سابقه قیمت خودرو باعث شد تا سری به بازار آزاد بزنیم و با فروشندگان صحبت کنیم و از آنها بپرسیم چرا بازار خودرو به این حال و روز درآمده و راه حل چیست؟ گزارش جالبی که به نظر می رسد وزیر صمت و مدیران جاده مخصوصی باید درست و با حوصله...

افزایش بی سابقه قیمت خودرو باعث شد تا سری به بازار آزاد بزنیم و با فروشندگان صحبت کنیم و از آنها بپرسیم چرا بازار خودرو به این حال و روز درآمده و راه حل چیست؟ گزارش جالبی که به نظر می رسد وزیر صمت و مدیران جاده مخصوصی باید درست و با حوصله و بدون تعصب آن را بخوانند.

به گزارش اختصاصی رصد روز، قیمت های حاشیه بازار خودروهای داخلی همچنان روی نوار افزایشی در حرکت است و این در حالیست که اتخاذ تدابیری مانند عرضه خودرو در بورس کالا هم نتوانسته جلوی حباب قیمتی خودروها در حاشیه بازار را بگیرد که اصلی ترین علت آن را باید در سیستم تحویل خودروها به مشتری دانست. به گفته برخی خریداران خودرو در بورس کالا شرایطی که در برای تحویل این خودروها وجود دارد عملاً مانعی برای از بین بردن شکاف قیمتی نیست و خواب سرمایه و فاصله خرید تا تحویل خودرو اقبال به سمت بازار حاشیه بازار را تعیدل نمی کند.

باید اعتراف کرد برنامه خودروسازان در عرضه خودرو و تحویل ان به متقاضیان مهمترین مسئله امروز بازار خودرو است. پیاده سازی این الکوریتم در هیچ کجای دنیا مشاهده نمی شود و این موضوع منجر خواهد شد تا یک کالای مصرفی تبدیل به یک کالای سرمایه ای شود.

برخی فعالان صنعت خودرو نیز بر این باورند که واردات خودرو با توجه به تعرفه گمرکی و قیمت نهایی موجب می شود تا خریداران این خودروها تنها قشر خاصی از مردم باشند که این موضوع نیر کمکی به آشفته بازار خودرو نمی کند و تنها به یک شوآف شباعت دارد تا یک اقدام عملی جهت تنظیم بازار.

در این بین بررسی ها نشان می دهد که برخی خودروها شکاف قیمتی حدود ۲۰۰ درصدی با قیمت کارخانه دارند که مرتفع کردن این شکاف در کوتاه مدت امکان پذیر نیست و در طولانی مدت نیز نمی توان انتظار داشت که شکاف قیمتی ۲۰۰ درصدی با تعدیل چشم گیر همراه شود زیرا شرایط تورمی حاکم بر بازار این اجازه را نمی دهد.

قیمت کدام خودروها بیشترین فاصله را با قیمت کارخانه دارد؟

 

بررسی ها نشان می دهد که محصولات ایران خودرو بیشترین فاصله را با قیمت کارخانه دارند و از این حیث پژو ۲۰۶ تیپ ۲ در صدر این گرانی ها قرار دارد

نام خودرو قیمت کارخانه (تومان) قیمت بازار آزاد(تومان) فاصله قیمتی (درصد)
پژو ۲۰۶ تیپ ۲ ۱۵۰.۳۴۳.۰۰۰ ۴۴۸.۰۰۰.۰۰۰ ۱۹۸
سمند EF7 دوگانه سوز ۱۶۹.۲۹۸.۰۰۰ ۴۹۸.۰۰۰.۰۰۰ ۱۹۴
پژو پارس دوگانه سوز ۱۷۶.۶۸۳.۰۰۰ ۵۰۷.۰۰۰.۰۰۰ ۱۸۷
سمند EF7 ۱۵۸.۲۵۶.۰۰۰ ۴۴۵.۰۰۰.۰۰۰ ۱۸۱
دنا پلاس ساده ۲۲۸.۳۲۲.۰۰۰ ۶۳۲.۰۰۰.۰۰۰ ۱۷۷
دنا تیپ ۱ ۲۰۷.۲۱۶.۰۰۰ ۵۷۰.۰۰۰.۰۰۰ ۱۷۵
پژو ۲۰۷ دنده ای ۲۱۵.۹۹۶.۰۰۰ ۵۶۵.۰۰۰.۰۰۰ ۱۶۲
پژو ۲۰۷ پانوراما ۲۳۶.۵۱۲.۰۰۰ ۶۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ۱۵۴
سمند LX ۱۶۰.۶۸۲.۰۰۰ ۴۰۷.۰۰۰.۰۰۰ ۱۵۳
تیبا ۱۱۹.۹۴۰.۰۰۰ ۲۸۷.۰۰۰.۰۰۰ ۱۳۹
ساینا دنده ای EX ۱۲۴.۷۲۵.۰۰۰ ۲۹۷.۰۰۰.۰۰۰ ۱۳۸
پژو ۲۰۶ تیپ ۳ پانوراما ۱۸۱.۷۷۵.۰۰۰ ۴۲۰.۰۰۰.۰۰۰ ۱۳۱
تیبا ۲ ۱۲۶.۹۵۰.۰۰۰ ۲۹۲.۰۰۰.۰۰۰ ۱۳۰
رانا پلاس پانوراما ۲۲۸.۵۴۵.۰۰۰ ۴۹۰.۰۰۰.۰۰۰ ۱۱۴
پژو ۲۰۷ اتوماتیک MC ۳۱۸.۷۷۵.۰۰۰ ۶۵۰.۰۰۰.۰۰۰ ۱۰۴
تارا دنده ای ۴۱۵.۹۵۴.۰۰۰ ۵۹۵.۰۰۰.۰۰۰ ۱۰۲
رانا پلاس ۲۱۵.۰۳۳.۰۰۰ ۴۲۵.۰۰۰.۰۰۰ ۹۸
دنا پلاس دنده ای توربو ۳۶۰.۷۳۱.۰۰۰ ۶۸۰.۰۰۰.۰۰۰ ۸۹
دنا پلاس اتوماتیک توربو ۳۹۸.۳۶۴.۰۰۰ ۷۲۶.۰۰۰.۰۰۰ ۸۲
سورن پلاس ۲۶۱.۳۸۹.۰۰۰ ۴۶۵.۰۰۰.۰۰۰ ۷۸
سمند سورن دوگانه سوز ۲۸۱.۱۸۹.۰۰۰ ۵۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ۷۸
کوییک دنده ای ۱۶۸.۰۷۴.۰۰۰ ۲۹۷.۰۰۰.۰۰۰ ۷۷

 

برو ببین دستت به ماشین می رسه؟

بررسی های میدانی نشان میدهد که تأخیر در تحویل خودروها و تزریق قطره چکانی آنها به بازار شرایطی را فراهم کرده که وارد هر نمایشگاهی که می شدیم و نسبت به قیمت خودروها و گرانی آنها صحبت می کردیم فروشندگان دو جمله را تکرار می کردند ” بدتر هم می شود” ، “برو ببین دستت به ماشین می رسه؟”

فروشندگان چه می گویند؟

 

برخی از فروشندگان می گفتند همه چیز دست خودشان است ما باید باور کنیم که خودروسازان نمی توانند برای این شرایط فکر چاره کنند؟ چه کسی دوست دارد یک خودروی بی کیفیت را به قیمت بنز و بی ام دبلیو در سایر کشورها بفروشد؟ سود فروشندگان در رونق بازارست. اما وقتی یک خودرو که هیچ آپشن خاصی هم روی آن سوار نیست قیمتش سر به فلک کشیده چه سودی برای ما دارد وقتی بازار را دچار رکود کرده؟

یکی از فروشندگان که دل پری داشت به ما گفت: همه چیز را می خواهند به دلال ربط دهند در حالی که اینطور نیست خودروسازان درست عرضه کنند بازار خود به خود دچار افت قیمت می شود اما وقتی حالا ثبت نام می کنی و مشخص نیست کی خودرو تحویل می گیری نتیجه اش می شود افزایش قیمت. ما که نه دوست داریم نه می خواهیم که این وضعیت برای خودمان و بقیه وجود داشته باشد زیرا ما هم در نهایت یک مصرف کننده هستیم و فردا همین خودروها را باید اعضای خانواده ما هم گران بخرند پس هیچ چاقویی دسته خودش را نمی برد اما باید از خودروسازان پرسید که چرا شبیه سرم خودرو به بازار تزریق می کند؟

فروشنده دیگری گفت: همه همکاران من می دانند که با صاحب نمایشگاه صحبت کردم تا اینجا را به کس دیگری اجاره دهد رکود بازار نفس ما را گرفته و در چندماه گذشته همه فروشنده بودند تا خریدار. شوخی که نیست از روزی ده پانزده معامله در این منطقه به روزی یکی دوتا برسی. مشتری دنبال خودروی ارزان و مقرون به صرفه است در حالیکه الان باید برای پراید ۲۵۰ میلیون پول داشته باشد و این یعنی یک کارگر با حقوق ۷ میلیون تومانی ۳۶ سال طول می کشد تا پراید ۲۵۰ میلیون تومانی امروز را بخرد تاره اگر تا آن موقع گرانتر نشود. همیشه که نمی شود بقیه را مقصر کرد از تقصیرات خود چیزی نکفت. می گویند دلال بازار را خراب کرده و با آنها برخورد می کنیم به والله ما از خدا می خواهیم که اینکار را انجام دهند اما بعد از سلطان سکه چه اتفاقی افتاد؟ سکه ارزان شد؟ دلار قیمتش کاهش پیدا کرد؟ پس اگر هیچ کدام این اتفاقات نیفتاد باید از خودمان علتش را بپرسیم.

فروشنده ای که سن و سال بیشتری نسبت به بقیه داشت و یک پرینت در دستش داشت گفت: خود من سه ماه پیش در قرعه کشی برنده شدم و به هر زحمتی که بود که توانستم پول خودرو را جور کنم بنا بود که خودرو را سه ماهه تحویل بگیرم و الان ۴ ماه و نیم است که دستم به خودرو نرسیده و در این مدت اگر سکه می خریدم کلی سود می کردم.

یکی دیگر از فروشندگان دفتر معاملات دو ماه اخیرش را نشانمان داد و گفت: از همین شش هفت معامله باید حقوق سه شاگرد و اجاره مغازه و بقیه هزینه ها را پرداخت کنم آنوقت به ما می آید که از این گرانی خوشحال باشیم؟

این گزاره ها نشان میدهد که مشکل اصلی در شکل عرضه و مدت تحویل خودرو به مشتریان از سمت خودروسازان است. هرچند که خودروسازان نیز بهانه های خوبی دارند که البته برخی از آنها پذیرفته است. خودروسازان اعتقاد دارند که قیمت گذاری دستوری و واسطه گری دولت حباب ایجاد می کند که این مسئله با هر منطقی درست و پذیرفته خواهد بود اما از طرف دیگر باید به این مسئله توجه کرد که قیمت و کیفیت فعلی خودروهای داخلی آیا برای مدیران این خودروسازیها قابل قبول است؟ اگر پاسخ به این سؤال مثبت است باید از مدیران جاده مخصوصی خواست تا نوع خودروهای خود را در اختیار قرار دهند تا مشخص شود چقدر به این کیفیت اعتماد دارند؟

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط