به گزارش رصد روز، احسان ارکانی، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینکه یکی از معضلات موثر در حذف ارز ترجیحی این بود که در بحث آرد، مبلغ قابل توجهی یارانه داده میشد تا آرد با نرخ دولتی بین نانواییها توزیع و قیمت نان برخلاف تورم کنترل شده و بهدست مردم برسد، گفت: اما بعد از حذف ارز ترجیحی، شرایط مقداری تغییر کرد.
به گزارش تسنیم، به گفته این نماینده مجلس، ادعای دوستان در دولت این بود که سیستم جدید کاملاً هوشمند عمل میکند لذا امکان خارج کردن آرد از چرخه دولتی و پخش شدن بین کارخانجات آرد و نان وجود ندارد و فردی نمیتواند سواستفاده کرده یا فرآیند خرید نان را دور بزند.
ارکانی یادآور شد: اوایل در ظاهر نتایج این سیستم قابل قبول بود به طوری که امارهای ارائه شده حکایت از این داشت که درصد قابل توجهی کاهش توزیع مصرف ارد داشتیم که طبیعی هم بود؛ قبل از آن به دلیل عدم کنترل، حجم قابل توجهی از ارد دولتی قاچاق میشد و یا با خروج از شبکه در صنفهای دیگر مصرف میشد.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: اما اکنون گزارشهای خوبی از وضعیت آرد و نان به ما نمیرسد که یک عامل مربوط به مناطقی است که اتباع خارجی حضور پررنگ دارند.
ارکانی با اعلام اینکه عامل دیگر در بروز اشکال برای مدیریت نان و آرد، به دور زدن سیستم فروش برمی گردد، خاطرنشان کرد: نان هایی به صورت صوری خریداری شده و از چرخه خارج و به صورت آزاد فروخته میشود که به خاطر اختلاف قیمت ارد دولتی با آزاد، این تجارت سود هنگفتی دارد.
وی عملکرد پلتفرمهای اینترنتی در مدیریت آرد و نان را مناسب توصیف نکرد و گفت: وقتی فردی از این سکوها نان میخرد، این سوال پیش میآید که نان در عمل از کجا خریداری میشود؟ این نان از نانواییهای معمول تهیه میشود اما پلتفرمهای اینترنتی با این روش، نان را در حجم زیاد با نرخ دولتی و یارانهای خریداری کرده اما در شبکه توزیع پلتفرم خود برای مشتریها ارسال کنند.
ارکانی درباره راهکار مقابله با این وضعیت گفت: راهکار در کنترل و نظارت است. آقایان مدعی آن بودند که هیچ کسی بدون شناسایی دقیق کد ملی و کارت بانکی امکان خرید نان ندارد؛ اما اتفاقی در عمل رخ نداده است.
این نماینده مجلس در پایان با مهم توصیف کردن این مشکل تاکید کرد: باید وزرای جهادکشاورزی، اقتصاد، کشور و صمت به مجلس آمده و توضیح دهند با توجه به این خلاهأی مهم، چه راهکاری برای حذف سوء استفادهها دارند.