به گزارش رصد روز، سرانجام مسعود پزشکیان با کسب آرای ۱۶ میلیونی رئیس جمهور ایران شد. موضوعی که در میانه نگرانی بازارهای مالی حالا چشم انداز جدیدی را پیش روی آنها قرار داده است. بر این اساس بورس در روندی متفاوت از روزهای گذشته به طور یکپارچه سبزپوش شد و شاخص کل ۸۸ هزار واحد رشد کرد. این روند در بازارهای طلا و دلار معکوس بود. حالا آن طور که «سجاد بوربور» کارشناس بازارهای مالی میگوید برای ادامه همین روند نیازمند ارائه یک برنامه مشخص و شفاف هستیم.
این روند در بازارهای طلا و دلار معکوس بود. در اولین روز هفته دلار ۲ هزار تومان ریخت و به تبعیت از آن سکه و طلا نیز در مسیر کاهشی قرار گرفتند. این واکنش هیجانی پیش از این با مشخص شدن تیم اقتصادی مسعود پزشکیان و نگرشهای وی به اقتصاد پیش بینی شده بود و حالا آن طور که «سجاد بوربور» کارشناس بازارهای مالی میگوید برای ادامه همین روند نیازمند ارائه یک برنامه مشخص و شفاف هستیم.
آنچه بر بازارهای مالی گذشت
سجاد بوربور، تحلیلگر بازارهای مالی عنوان میکند: در حال حاضر چند پارامتر مهم در بورس وجود دارد. مثلا این که این بازار در کف قیمتی خود است، P/E بازار و P/S بازار، حاشیه سودهای ناخالص شرکتهایی که افت محسوسی در یک ماه گذشته داشتند و پارامتری مثل ارزش معاملات که در این مدت از ترس روی کار آمدن جبهه پایداری در پایینترین سطح خود قرار گرفت. همه این عوامل سبب شد بازارها در کما فرو بروند. نقدینگی ما همین الان بالای ۸ هزار و ۳۰۰ همت است و ارزش کل بازار حدودا ۷ هزار همت. اصولا این اعداد باید نزدیک به هم باشند. اما فعلا میبینیم که بورس عقب افتاده است. پس اگر پول به آن ورود کند، جا دارد که این بازار به جلو حرکت کند.
او در بررسی بازار دلار و طلا نیز میگوید: دلار در حال حاضر میبینید که قیمت دلار ۵۸ هزار تومان شده و حقیقتا با نقدینگی حدود ۸۳۰۰ همت و یک رشد اقتصادی حدود ۳ درصدی ارزش دلار روی کاغذ به طور منصفانه ۵۵ تا ۵۶ هزار تومان است. در بازار طلا هم دو لیدر دلار و انس جهانی تعیین کننده است.
وقتی بورس وارد فاز انتظار میشود
بوربور در پاسخ به این سوال که با روی کار آمدن مسعود پزشکیان چه اتفاقی در این بازارها رقم میخورد؟ توضیح میدهد: احتمالا بورس به طور هیجانی تا سه چهار روز آینده به صورت کاملا هیجانی رشد کند و پیش بینی میشود حرکت خوبی داشته باشد چرا که در این مدت خیلی از واقعیتهای موجود عقب بود. برای رسیدن به تعادل هم بورس باید بالا میرفت و دلار به پایین حرکت میکرد که اتفاق افتاده است؛ بنابراین میتوان گفت با آمدن آقای پزشکیان جو بازار مثبت شده و انتظار میرود که بازارها خوب خواهد شد.
به گفته او، اما این جو هیجانی به زودی فروکش میکند. با یک تکان به وجود میآید و با یک تکان از بین میرود؛ بنابراین لازم است که تا سه روز آینده آقای پزشکیان و تیمشان یک برنامه شفاف داشته باشند و ارائه دهند. در غیر این صورت دوباره بورس روند قبلش را ادامه خواهد داد. الان هیجان دارد بازار را فرماندهی میکند، اما برای بعد از آن همه دنبال برنامه هستند. اینجاست که آقای عبده تبریزی یا آقای طیب نیا باید یک برنامهای ارائه کنند. تا امروز برنامه خاصی وجود نداشته و من خودم به عنوان یک فعال اقتصادی هنوز نمیدانم آقای طیب نیا قرار است چه کار کند، مثلا نگاهش ناظر به افزایش نرخ بهره هست یا خیر.
این کارشناس بازارهای مالی در ادامه تصریح میکند: آقای طیب نیا در چهار سال اول دوره آقای روحانی از دید من به شخصه عملکرد بسیار خوبی داشته پس این میتواند خوب باشد و الان هم میتواند آن عملکرد خوب را ادامه بدهد. من میدانم که دوره اول آقای روحانی هم به واسطه این که تحریمها از بین رفت و برجام وجود داشت ما اوضاع خوبی داشتیم و در این شکی نیست و بنابراین کار نسبتا راحتی آن موقع داشت. اما الان کار بسیار سخت است و باز هم تاکید میکنم ما انتظار معجزه نداریم. انتظار ما بهبودهای ۲۰ درصدی است. همین میزان بهبودی کفایت میکند و سرمایه گذاری در بورس را افزایش میدهد.
پیش بینی دلار و سکه
سجاد بوربور در تحلیل فاندامنتال دلار و طلا توضیح میدهد: در حال حاضر کف دلار را حدودا ۵۷ هزار تومان تا ۵۸ هزار تومان میبینم. برای تحلیل سکه باید به انس جهانی هم نگاهی داشت. اونس طلا الان حدود ۲۵۰۰ دلار است و من ۲ هزار و ۲۵۰ هزار را نیز میبینم. از همین رو با حبابی که در سکه داریم، کف سکه ۳۸ میلیون تومان است و برای سرمایه گذاری جذاب است. برای پیش بینی سقف سکه با تصور انس ۲۳۰۰ دلاری و نرخ دلاری که در داخل تا آخر سال ۷۰ هزار تومان خواهد شد، آنجا سکه به ۴۷ میلیون خواهد رسید.
پیش بینی شاخص کل بورس
او همچنین در پیش بینی شاخص کل میگوید: برای پیش بینی شاخص کل من پنج شرکت فارس، فولاد، فملی، شبندر و شپنا را بررسی میکنم. این چند شرکت یک وزن خیلی بزرگ در شاخص کل دارند. بررسی این شرکتها میگوید که p/e این شرکتها جایی است که از نظر من کف قیمتی است، یعنی اینجا رقم ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد یک جای بسیار ایده آل برای شاخص است. اگر نرخ بهره بانکی روی ۲۳.۵ تا ۲۴ قرار بگیرد و به نوعی اخزاها زیر ۲۶ درصد ماندگار بشود با تصور دلار ۷۰ تومانی من شاخص بورس را در اولین گام به راحتی ۳ میلیون واحد میبینم.