مدیرعامل فولاد مبارکه در آیین گرامیداشت سالروز افتتاح این شرکت:

فولاد مبارکه می‌تواند اقتصاد فولادی را جایگزین اقتصاد نفتی کند

آیین گرامیداشت سی‌و‌دومین سالگرد افتتاح شرکت فولاد مبارکه با حضور مدیرعامل و اعضای هیئت‌مدیره، جمعی از معاونان و مدیران و کارکنان شرکت و با حضور افتخاری محمدحسن عرفانیان مجری طرح فولاد مبارکه، روز یک‌شنبه 23 دی‌ماه، در محل برگزاری همایش‌ه...

به گزارش رصد روز، به نقل از خبرنگار فولاد، محمدیاسر طیب‌نیا، در این آیین با طرح سؤالاتی درباره عملکرد هریک از کارکنان در سال گذشته گفت: حدیث «حاسِبوا أنْفُسَکُم قَبلَ أنْ تُحاسَبوا؛ به حساب خود رسیدگی کنید پیش از آنکه به حساب شما رسیدگی کنند» از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وآله) به ما می‌آموزد که باید قبل از محاسبه دیگران، به ارزیابی عملکرد خود دقت نظر داشته باشیم. بزرگ شدن روحی آدم‌ها به عوامل مختلفی بستگی دارد، اما بزرگ شدن انسان یک مفهوم متفاوت و به‌معنای بزرگ شدن روح و قلب است. «کارِ بامعنا» کلید این بزرگ شدن است.

آیا معنای کارِ ما در فولاد مبارکه صرفاً تولید فولاد و ورق فولادی است؟

وی ادامه داد: باید از خود این سؤال را بپرسیم که معنای کارِ ما در فولاد مبارکه چیست. آیا صرفاً تولید فولاد و ورق فولادی کافی است؟ می‌توان پاسخ داد که خوب است، اما کافی نیست. رشد اقتصادی کشور نیز خوب است، اما کافی نیست.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه ابراز کرد: ما حداقل ۳۵ تا ۴۰ درصد زمان بیداری خود را در محیط کار می‌گذرانیم و معنای کارِ ما تأثیر زیادی بر احساس رضایت و نتیجه‌مندی ما دارد. کسانی که کارِ بامعنا دارند، هم احساس رضایت بیشتری می‌کنند و هم کار نتیجه‌مند دارند. اگر امروز در قالبِ مفهوم کار متعالی، به دنبال هر چه سریع‌تر به مدار آوردن پروژه نورد گرم شماره ۲ باشیم، به کشور کمک خواهیم کرد، زیرا این پروژه اشتغال‌زایی را افزایش می‌دهد که ثمرات زیادی به همراه دارد.

هریک از ما هم می‌توانیم در فولاد مبارکه یک امیرکبیر باشیم

وی افزود: بیستم دی‌ماه سالروز شهادت امیرکبیر بود، انسانی بزرگ که تا پای جان برای کشورش هزینه داد. هریک از ما هم می‌توانیم در فولاد مبارکه یک امیرکبیر باشیم. فولاد مبارکه می‌تواند نقش بی‌بدیلی در اقتصاد کشور داشته باشد و اقتصاد فولادی را جایگزین اقتصاد نفتی کند. ایران جایگاه دهم تولید فولاد را در دنیا دارد و در ۱۱ماهِ سال ۲۰۲۴ حدود ۲۸ میلیون تن فولاد تولید کرد که بخش مهمی از آن به همت کارکنان فولاد مبارکه صورت گرفته است. اگر تلاش کارکنان فولاد مبارکه نبود، رکوردهای بزرگ در زمان غیرپیک مصرف انرژی گاز و برق به ثبت نمی‌رسید، این افتخارآفرینی‌ها محقق نمی‌شد و کشور نمی‌توانست جایگاه خود را حفظ کند.

طیب‌نیا اضافه کرد: فولاد مبارکه به‌مثابه موجودی جان‌دار است و اگر آن را در قامت انسان زنده توصیف کنیم، امروز ۳۲ ساله شده است. باید بررسی کنیم که این صنعت از نظر روحی نیز بزرگ شده یا خیر. باید از خود بپرسیم تاکنون چه تلاش‌هایی کرده‌ایم که فولاد مبارکه دچار افول نشود.

 وی افزود: برآورد امروز بنده این است که تلاش‌های کارکنان و بنیان‌گذاران فولاد مبارکه به ثمر نشسته و علی‌رغم اینکه این شرکت طی سال‌های گذشته با ناترازی‌های مختلفی اعم از حمل‌ونقل، مواد اولیه، گاز، برق و آب روبه‌رو بوده، امروز بزرگ شده و به بلوغ رسیده است. ازجمله مصادیق این بلوغ و بزرگ شدن این است که اکنون بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی کشور را در مدار تولید قرار داده، در مسیر حل مشکل آب خود و حتی صنعت استان اصفهان گام برداشته و فاز نخست پروژه انتقال آب از دریای عمان را به پیشرفت فیزیکی ۹۸ درصدی رسانده است.

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه ادامه داد: فولاد مبارکه در تقویت حوزه‌های حمل‌ونقلی، دانشی و تحولی، اقدامات مؤثری انجام داده و در واقع می‌توان گفت فولاد مبارکه در حوزه‌هایی که کشورهای توسعه‌یافته و شرکت‌های پیشرو گام برداشته‌اند، حرکت کرده و عقب نمانده است. همچنین ما با راه‌اندازی معادن کوچک در نقاط مختلف کشور و خرید سهام شرکت صنعتی و معدنی اُپال، تأمین پایدار مواد اولیه موردنیاز خود را تضمین کرده‌ایم.

وی گفت: فولاد مبارکه امروز بزرگ‌ترین صادرکننده غیرنفتی کشور است، افتخارات و تحولات خوبی در کشور رقم زده و ما به‌خوبی می‌فهمیم که بنیان‌گذاران فولاد مبارکه چه سختی‌هایی کشیده‌اند.

حفظ جایگاه قهرمانی سخت‌تر از به دست آوردن قهرمانی است

مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه ادامه داد: رکوردها و افتخارات فولاد مبارکه از اهمیت زیادی برخوردار است؛ اما همیشه سخت‌تر از به دست آوردن قهرمانی، حفظ جایگاه قهرمانی است و این امر درخصوص رکوردهای تولید فولاد مبارکه نیز صدق می‌کند. باید با ایجاد معنا در کار، این افتخارات را حفظ کنیم.

پیگیری برای تقویت شرایط بازنشستگان

وی افزود: پیگیری‌های لازم برای تقویت شرایط معیشتی بازنشستگان عزیز فولاد مبارکه در دستور کار قرار دارد و از طریق مراجع قانونی، حقوقی و صندوق بازنشستگی فولاد، پیگیرِ همه راه‌ها برای تقویت شرایط آنان هستیم و توانسته‌ایم مجوزهایی برای بهبود و تقویت معیشت بازنشستگان عزیز اخذ کنیم.

فولاد مبارکه صرفاً یک شرکت نیست، بلکه یک خانواده بزرگ است که در آن تک‌تک افراد نقشی مهم دارند

طیب‌نیا اضافه کرد: در خصوص کارکنان گران‌قدر فولاد مبارکه نیز همواره تلاشمان این بوده است که به‌لحاظ معیشتی، آنچه را از دستمان برمی‌آید تا حد ممکن انجام دهیم؛ زیرا همه افتخارآفرینی‌ها مرهون زحمات کارکنان زحمتکش است. ما از کارِ بامعنا و کارِ فرهنگی غنی صحبت می‌کنیم و اگر می‌گوییم به فکر کارِ بامعنا باشیم، درعین‌حال تلاش کرده‌ایم فرهنگ رسیدگی به کارگران و کارمندان فولاد مبارکه را نیز نهادینه کنیم. باید به این نکته توجه داشته باشیم که فولاد مبارکه صرفاً یک شرکت نیست، بلکه یک خانواده بزرگ است که در آن تک‌تک افراد نقشی مهم دارند.

مجری طرح مجتمع فولاد مبارکه در آیین گرامیداشت سی‌ودومین سالروز افتتاح این شرکت: فولاد مبارکه محصولِ کارِ بامعناست

 در آیین بزرگداشت سی‌و‌دومین سالروز افتتاح شرکت فولاد مبارکه، محمدحسن عرفانیان، بنیان‌گذار و مجری طرح شرکت فولاد مبارکه در دوران ساخت، در دل‌نوشته‌ای با مدیرعامل، معاونان و کارکنان فولاد مبارکه این‌چنین سخن گفت:

«رَبَّنَا إِنَّکَ تَعْلَمُ مَا نُخْفِی وَمَا نُعْلِنُ وَمَا یَخْفَى عَلَى اللَّهِ مِنْ شَیْءٍ فِی الْأَرْضِ وَلَا فِی السَّمَاءِ؛ خدا یا تو آنچه را که ما پنهان می‌داریم و یا آشکار می‌سازیم به‌خوبی می‌دانی و هیچ‌چیز در زمین و آسمان بر خدا مخفی نمی‌ماند.»

«ای هستی که در خدمت ما هستی و من به‌درستی باور دارم که می‌دانی و می‌آموزی آنچه پنهان و آشکار است؛ چراکه چیزی پنهان بر طراح در زمین و آسمان نیست.»

تبریک به خودم و به شما به مناسبت سالروز به ثمر رسیدن نهال پرثمری که پیشکسوتان شما و شما کاشتید و نگهبانی می‌کنید. متشکرم از اینکه از من به نام «بنیان‌گذار فولاد مبارکه» یاد می‌کنید. می‌دانید. این نام به من اجازه می‌دهد که هر وقت خدمت شما می‌رسم سخنی داشته باشم؛ اما من سخن تازه‌ای برای شما ندارم. سخنی کهنه دارم که از آن غفلت شده است. این سخن کهنه یک کتاب است و امکان بسط آن در این زمان محدود وجود ندارد.

من امروز سخنگوی ۲ میلیون نفر-ماه هستم که این بنا را بنیان گذاشته است؛ فولاد مبارکه محصولِ کار بامعناست. من این کلیدواژه زیبا را از محققان نیروی انسانی فولاد مبارکه وام گرفته‌ام.

اقامه فولاد مبارکه برای ما و شما رنج بوده، اما توأم با سختی نبوده است. بزرگ‌ترین سختی که دامن همه ما را گرفته «جهل» است؛ همان چیزی که حضرت ابراهیم را بت‌شکن کرد. ابراهیم آن ابَرمرد به‌شدت صبور، مسئول، غم‌خوار و امیدوار مجسمه‌ای به نام بت را نشکست، بلکه جهل را شکست. جهل بشریت چیست که هنوز ادامه دارد؟ هستی میهمان‌پذیر تمام‌عیار بی‌نیازکننده خاصه بشر است؛ اما بشر متکی به سفر اکتسابی از اجداد بر این باور است که بخش کوچکی از زمین و هستی محصول دارد و بقیه بی‌حاصل، به تعبیر قرآن «غیرذی‌زرع» است.

ابراهیم برای ابطال این نگرش به هستی و زمین، هاجر و اسماعیل یعنی زن و فرزند خود را به وادی به نام مکه در پای کوه صفا و مروه که ظاهراً بی‌حاصل و «غیرذی‌زرع» بود برد و در آنجا نمادی به نام خانه خدا و آیینی بنام مکه را سامان داد و زن و فرزند خود را بدان نماد و آیین آموزش داد و این پیام را برای جهانیان فرستاد که مکه می‌تواند امن‌تر از فلسطین و بیت‌المقدس باشد؛ اما به‌جز اندکی در دنیا، کسی این پیام را درنیافته و خود را در چنگال مالکیت و انحصار گرفتار کرده است و با آنکه اقوام بسیاری مثل هود و عاد و ثمود مدفون شده‌اند و باستان‌شناسان از علل آن آگاهی داده‌اند، باز هم بشر از این جهل رهایی نیافته است.

خاطرات زیادی در مورد برپایی فولاد مبارکه از این جهل دارم که نماد سختی‌های دوران ما بوده است و مطمئنم نسل امروز هم این گرفتاری را دارد.

مرحوم هاشمی، رئیس‌جمهوری وقت، دو بار از فولاد مبارکه بازدید و آن را افتتاح کرد. در افتتاح اولین ذوب من سالن فولادسازی را نشان دادم و گفتم این مجتمع برای ظرفیت ۶ میلیون تن در حال ساخت است. ایشان با گذاشتن انگشت روی بینی به علامت «هیس» گفت: «فقط به فکر راه‌اندازی ۲.۳ میلیون تن باش. مملکت ظرفیت شنیدن این حرف را ندارد و معتقد است راه نخواهد افتاد.» گفتم: «جناب هاشمی من و شما فولاد را نمی‌شناسیم، اما هر دو گوسفند را می‌شناسیم. ورق فولاد مبارکه به‌مثابه فضولات گوسفند است، مفید و اقتصادی. تولید ورق در این مجتمع بر عهده من است؛ اما شما به دنبال دیگر محصولات گوسفند مثل گوشت، استخوان، مغز، دل، روده و حتی دنبلان آن باشید.» وی در هم فرورفت و چیزی نگفت. تا اینکه ایشان در افتتاح خط نورد گرم پاسخ من را داد و گفت: «همه خبرگان بر این باور بودند که فولاد مبارکه راه نمی‌افتد و اگر هم بیفتد غیراقتصادی است. من به فردی چهل‌ساله که با رگ گردن سخن می‌گفت اعتماد کردم امروز می‌فهمم که در مملکت توانایی‌هایی است که بر من رئیس‌جمهوری پوشیده است.» و اضافه کرد: «من در دفترم تحت تأثیر ساخت فولاد مبارکه حرکت صنعت را می‌بینم.» و نگفت می‌خوانم.

ازجمله دیگر خاطرات، مربوط به مرحوم ترکان است که فردی با تفکرات استراتژیک بود. وی در بازدید از فولاد مبارکه مات بود و هیچ سخن نگفت. وقت خداحافظی گفت: «جانت در خطر است». پرسیدم: «چرا؟» گفت: «مملکت تو را تحمل نمی‌کند، زیرا ۲۰ سال جلوتر هستی».

حال من نمی‌گویم شما کارکنان فولاد مبارکه جانتان در خطر است، ولی می‌گویم شما دائماً در سختی به سر می‌برید، زیرا بیش از ۲۰ سال است که سرآمد هستید. همکاران من ایران صنعتی نشده است. سه نهاد صنعتی مانند سپاه، انرژی هسته‌ای و فولاد مبارکه وجود دارد که به‌صورت نماد باقی مانده و هنوز رسالت صنعتی کردن ایران را انجام نداده‌اند؛ همچنان از واژه مقاومت استفاده می‌کنند. طبیعی است که در مقاومت شکست نیست؛ اما عقب‌نشینی هست، سختی هست.

شاخص صنعتی شدن چیست؟ شهرداری قسمتی از پیاده‌راه را با سنگ‌هایی شیاردار که راهنمای نابینایان باشد مفروش کرده است؛ اما موتورسواران برای فرار از ترافیک از روی همان خط عبور یا روی آن پارک می‌کنند. در این شرایط نابینا تصادف می‌کند. صنعت ابزار اعتلای فرهنگ است؛ چراکه موظف به نتیجه است و نه وظیفه و آن‌قدر با فرایند کار می‌کند تا به نتیجه برسد؛ یعنی هم‌آوازی با هستی یعنی نماز، یعنی انسانیت. پس این وظیفه قبل از آنکه وظیفه ارشاد باشد، وظیفه صنعت است. فولاد مبارکه چه کند؟ کارِ بامعنا.

کارِ بامعنا یعنی ساختن ساختاری که نرم‌افزار، سخت‌افزار و نیروی انسانی آن دارای استراتژی هم‌آواز با هستی و تضمین‌کننده آن باشد. به عبارت دیگر فولاد مبارکه دارای ساختاری موظف به نتیجه است.

در ساختار موظف به نتیجه چیزی به نام کارکنان وجود ندارد؛ همه مسئول هستند؛ همه مسئول به نتیجه هستند و هیچ‌کس حق ندارد تا به نتیجه نرسیده است از پای بنشیند.

قرآن خود را هدی و نور معرفی کرده است. یعنی هدایت مبتنی بر آدرس معین. رسول را هدی و موعظه معرفی کرده است؛ یعنی هدایت نمادین. یعنی نمونه شاهد. تعبیر قاسم سلیمانی از شهید آن بود که در دوران حیات باید نمونه شاهد یا نمونه استاندارد یا انسان کامل باشد تا پس از مرگ نام شهید بگیرد.

فولاد مبارکه به‌عنوان نمونه شاهد، نباید آهن را ورق ببیند، بلکه باید آن را ابزار اقامه قسط بیند. افتخار فولاد مبارکه این نیست که آب مصرف نمی‌کند، بلکه افتخارش این است که باور دارد از آب همه‌چیز زنده است و آب مایه حیات زمین است. ۳۰۰ تا ۵۰۰ میلیارد مترمکعب بارندگی در سال در سرزمین ایران، می‌تواند استقرار و همزیستی بسیار بیشتری از انسان جمادات، حیوان و گیاه را پذیرا باشد. چراکه نهرها رام بشر است، همان‌طور که آهن نیز رام بشر شده است. مشکل در ساختار مالکیت‌گرا و انحصارطلب است که در هستی ظلم تعبیر می‌شود و قوم ظالم را از بین می‌برد که فرونشست هشدار آن است.

افتخار فولاد مبارکه سودآوری بیشتر برای سهام‌دار نیست، بلکه این باور است که خرد که ریشه در علم دارد، بدون بصیرت علم را به تجربه درآورده است و پاسخگوی هم‌آوازی با هستی نیست. به‌عنوان نمونه شاهد، باید بستر جاری شدن علم از دانشگاه به سطح جامعه که کورکورانه راه تجربه را پیش گرفته، فراهم آورد؛ چراکه اگر چنین شود، بهره‌وری از این سرزمین همواره دارای مازادی است که انسان غبطه کفران نعمت دارد.

در آمار می‌خوانیم که ایران یک درصد جمعیت دنیا، ۱۰ درصد منابع دنیا و یک‌دهم درصد از تولید ناخالص دنیا را دارد، این همان نقص ساختاری است که اگر فولاد مبارکه به رفع آن همت نگمارد، نقص همچون علف هرز بر محصول فائق خواهد شد.

وقتی فولاد مبارکه به اولین ورق دست یافت، خبرنگاران سؤال کردند که چه پیامی برای ملت داری. گفتم: «مسئله ورق به‌عنوان یکی از هزاران مشکل مملکت حل شد، بشتابیم برای حل مسائل بر زمین مانده.» آنچه ابراهیم در مکه نماد کرد و حضرت محمد (ص)، در غدیر حکمرانی کرد که تا چنین که هست، نباشد.

عرفانیان در پایان به آیاتی از قرآن اشاره کرد و گفت: بترسید از آن روزی که هستی که در خدمت شماست و بی‌نیاز کننده شما بوده است با شما عبوسانه برخورد کند.

من بابت تمام کارهای نکرده‌ای که باید می‌کردم و موجب سختی‌هایی برای شما همکاران و حتی پیشکسوتان شما شدم از شما حلالیت می‌طلبم.

رئیس هیئت‌مدیره شرکت فولاد مبارکه: فولاد مبارکه صنعتی صنعت‌ساز است

رئیس هیئت‌مدیره شرکت فولاد مبارکه در حاشیه آیین گرامیداشت سی‌و دومین سالگرد افتتاح این شرکت گفت: سی‌و‌دومین سالگرد افتتاح شرکت بزرگ و بالنده فولاد مبارکه را به همه مدیران و کارکنان شاغل و بازنشسته و سهام‌داران و شرکای کسب‌وکار این شرکت تبریک می‌گویم.

محسن صالحی‌نیا افزود: ما در طبقه‌بندی صنایع، شرکتی مانند فولاد مبارکه را صنعتی صنعت‌ساز تلقی می‌کنیم. شرکتی که در اقصی نقاط کشور با اجرای طرح‌های مختلف صنعتی و زیرساختی، تولید، ارزش‌افزوده و اشتغال ایجاد کرده و همه این دستاوردها نشان‌دهنده این است که فولاد مبارکه با سیاست‌گذاری خوبِ گذشتگان و بنیان‌گذارانش ایجاد شده و توانسته اهداف و دستاوردهای مذکور را محقق کند؛ این در حالی است که فکر می‌کنیم هنوز ابتدای راه هستیم و می‌توانیم دست به دست هم بدهیم و همچنان به اهداف متعالی‌تر نیز دست یابیم.

تجلیل از مهندس عرفانیان و رونمایی از کتاب عکس حیات‌وحش در فولاد مبارکه

گفتنی است تجلیل از خدمات و تلاش‌های مهندس عرفانیان در دوران ساخت فولاد مبارکه و رونمایی از کتاب عکس حیات‌وحش در فولاد مبارکه با هدف به تصویر کشیدن هم‌نشینی و انعکاس زیبایی‌های ناشناختۀ حیات‌وحش در قلب یکی از بزرگ‌ترین مناطق صنعتی ایران‌ بخش‌های دیگری بود که به همت روابط عمومی در جریان برگزاری آیین سی‌و‌دومین سالروز افتتاح فولاد مبارکه برگزار شد.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار