به گزارش رصد روز، زیبا صدایم کن با بازی امین حیایی و ژولیت رضاعی داستان یک پدر و دختر نوجوانش است که در تولد ۱۶ سالگی دختر، یک شب تا صبح با هم در خیابان ولیعصر راه میروند. فیلم مثل دو فیلم دیگر صدرعاملی «دختری با کفشهای کتانی» و «من ترانه ۱۵ سال دارم»، یک دختر نوجوان را در محوریت قصه دارد و تماشاگرش را با او همراه میکند. این فیلم در جشنواره فجر امسال نمایش داده شد و از آن به عنوان رستاخیز صدرعاملی بعد از ساخت چند فیلم بد تعبیر شد. از جمله در باره آن نوشتند: « آخرین ساخته صدرعاملی با نمادهای آشنای دوستداشتنی او مانند دختر نوجوان، کفش، خیابان ولیعصر، رفاقت و اعتماد، چشمنواز و دلنشین است. او نشان داد همچنان زبان و دغدغه نسل نوجوان و جوان را میشناسد، خواه تداعی «دختری با کفشهای کتانی» و ترانه «من ترانه ۱۵ سال دارم» و چه آیدای «دیشب بابات رو دیدم آیدا» باشد و خواه زیبای «زیبا صدایم کن». به بهانه اکران این فیلم نگاهی داریم به فیلمهایی که سینمای ایران در باره دختران نوجوان ساخته است:
دختری با کفشهای کتانی، رسول صدرعاملی، ۱۳۷۸
یکی از اولین فیلمهای سینمای ایران با محوریت یک دختر نوجوان فیلم «دختری با کفشهای کتانی» است که رسول صدرعاملی آن را کارگردانی کرد. فیلم سال ۷۸ اکران شد و داستان دختر نوجوانی به نام تداعی را روایت میکرد که با همراه با پسری در پارک دستگیر میشود و بعد به دلیل برخورد بد پدر و مادرش با این موضوع از خانه فرار میکند. او خطرات و سختیهای زیادی را از سر میگذراند و در آخر هم وقتی پسر دیگر جواب تلفنش نمیدهد، سرخورده به خانه برمیگردد. فیلم با وجود این که از فرمول فرار از خانه و خطر و برگشت به امنیت خانه تبعیت میکرد، اما در زمان اکران فیلمی جسورانه محسوب میشد که پیش از آن کسی سراغش نرفته بود. به همین دلیل بیشتر از ۱ میلیون و ۸۴۸ هزار نفر آن را تماشا کردند و با بلیت ۲۶۰ تومان، فروشی بالغ بر ۴۸۴ میلیون تومان داشت. فیلم در واقع سکوی پرشی هم برای پگاه آهنگرانی بود.
من ترانه ۱۵ سال دارم ۱۳۸۰
صدرعاملی دو سال بعد از دختری با کفشهای کتانی، فیلم «من ترانه پانزده سال دارم» را ساخت که باز یک دختر نوجوان را در مرکزیت داشت و ماجرای دختری ۱۵ ساله بود که در یک ازدواج موقت باردار میشد و بعد همسرش ترکش میکرد. او در شرایط بسیار سخت و در حالی که پدرش در زندان بود و هیچکس حمایتش نمیکرد، تصمیم گرفت فرزندش را به دنیا بیاورد و او را به تنهایی بزرگ کند. صدرعاملی برای این فیلم برنده سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی از بیستمین جشنواره فیلم فجر شد و کامبوزیا پرتوی هم جایزه بهترین فیلمنامه را به دست آورد. ترانه علیدوستی هم در این فیلم درخشید و برای اولین حضورش در سینما در ۱۵ سالگی جایزه بهترین بازیگر زن را از جشنواره فجر گرفت.
دیشب بابا تودیدم، آیدا، رسول صدرعاملی، ۱۳۸۳
سومین بخش از سه گانه صدرعاملی با موضوع دختران نوجوان سال ۱۳۸۳ ساخته شد. «دیشب باباتو دیدم آیدا» در باره آیدا، دانشآموز سال دوم دبیرستان است که دوست صمیمیاش ساناز به او میگوید که دیشب پدر و مادرش را دیده. در حالی که دیشب مادرش در خانه بوده، اما پدرش دیر به منزل آمده است. او از ساناز میرنجد و ساناز نیز اصراری نمیکند، اما آیدا به تدریج به رفتار پدرش مشکوک میشود. برخلاف دو فیلم قبلی، این فیلم برای صدرعاملی به دلیل ساختار ضعیفش یک شکست بود و نقدهای منفی بسیاری در زمان اکرانش گرفت. صوفی کیانی، بازیگر اصلی فیلم، هم برعکس دو بازیگر نوجوان قبلی که صدرعاملی به سینما معرفی کرد، نتوانست موفقیتی به دست بیاورد.
بوتیک، حمید نعمت الله، ۱۳۸۲
یکی از بهترین فیلمهایی را که نقش اصلی و مهش یک دختر نوجوان است، حمید نعمت الله ساخته است. اتی، دختر نوجوان فیلم، که از خانه فقیرانه، زندگی سخت و پدر سختگیری که دارد فرار کرده، در بوتیک جهانگیر با او آشنا میشود و به او میگوید باید برای پرداخت اجاره خانه ای که همراه دوستانش کرایه کرده، مبلغی پول تهیه کند و در حال حاضر نمیتواند. جهانگیر این مبلغ را تهیه میکندف اما اتی میخواهد پول را برای رفتن از ایران استفاده کند و به دام صاحبکار میانسال و زن باره جهانگیر میافتد. گلشیفته فراهانی یکی از بهترین بازیهایش را در این فیلم ارائه داده و محمدرضا گلزار هم بازی کاملا متفاوتی در فیلم دارد.
چند متر مکعب عشق، جمشید محمودی، ۱۳۹۲
چند متر مکعب عشق یک تراژدی عاشقانه است. مرونا دختری افغان، با بازی حسیبا ابراهیمی، در یک کارگاه زندگی و کار میکند و عاشق صابر (ساعد سهیلی) یکی از کارگران کارگاه است. زمانی که مرونا قصد رفتن از ایران را دارد صابر موضوع را با پدر مرونا در میان میگذارد و با مخالفت شدید او مواجه میشود. پایان غم انگیز فیلم زمانی است که صابر و مرونا در کانتینر کهنه همیشگی قرار گذاشته اند تا چارهای پیدا کنند و کانتینر با دستگاه پرس میشود.
فیلم نوشته و کار جمشید محمودی است و در هفدهمین جشن سینمای ایران برنده تندیس و دیپلم افتخار بهترین فیلم، بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامه، بهترین بازیگر نقش اول مرد، بهترین تدوین، بهترین نقش مکمل مرد، بهترین طراحی صحنه و معرفی استعداد شده است.
فراری، علیرضا داودنژاد، ۱۳۹۴
«فراری» ساخته ۱۳۹۴ علیرضا داودنژاد، یکی دیگر از فیلمهای سینمای ایران در باره یک دختر نوجوان است. فیلم با بازی ترلان پروانه، محسن تنابنده، سیامک صفری، محمدرضا داوودنژاد، سیما تیرانداز و رضا داوودنژاد در باره دختر نوجوانی است که از شهرستان به تهران آمده و میخواهد با یک ماشین فراری عکس بگیرد. او شبها را در بیمارستانها و مکانهای عمومی میگذراند و در نهایت هم در همان ماشین فراری تصادف میکند و فقط کوله پشتیاش به خانواده اش میرسد.
لاک قرمز، جمال سیدحاتمی، ۱۳۹۴
فیلم ساخته جمال سیدحاتمی است با بازی به یادماندنی پردیس احمدیه و داستان دختر نوجوانی را روایت میکند که به همراه خانوادهاش در یک خانه قدیمی، در محلهای فقیر نشین زندگی میکنند. او بعد از مرگ پدرش، تصمیم میگیرد با فروش عروسک درآمد کسب کند اما مشکلاتش زیاد است و باید به فکر خواهر و برادرش هم باشد.
درساژ ۱۳۹۶
«درساژ» اولین ساخته بلند پویا بادکوبه است و داستان گلسا، دختری ۱۶ ساله است که با پدر و مادرش در مهرشهر کرج زندگی میکند. جایی که ویلاهای گرانقیمت و ساکنان مرفه آنها را میبیند. هرچند پدر و مادرش سعی میکنند زندگی خوبی برای او فراهم کنند، اما ارتباطشان با او سرد است و او که به دنبال هیجان است، با دوستانش دست به دزدی از یک خواربارفروشی میزند و در این دزدی صاحب افغان مغازه هم آسیب میبیند. گلسا از طرف دوستانش مأمور میشود فیلمهای دوربین مداربسته مغازه را بدزدد و پنهان کند. او تصاویر دوربین مداربسته را در رختکن اسطبل درساژ مخفی میکند. اما آن را تحویل بقیه بچهها نمیدهد و این موضوع بین آنها تنش جدی ایجاد میکند.