به گزارش رصد روز، شاخصهای کلان اقتصادی و اجتماعی کشور در مهر ماه امسال منتشر شد. در این آمار به شاخصهای کلی اقتصادی ایران اشاره شده و در بخش بودجه خانوار و توزیع درآمد آمار متوسط هزینه و درآمد خانوار شهری آورده شده است. در این میان آمارها حاکی از کاهش نسبت درآمد به هزینه در سال ۱۴۰۱ است.
آمار درآمد و هزینههای خانوار شهری و نسبت آنها میتواند نمایانگر وضعیت رفاهی خانوارها باشد. طبق دادههای مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۱ متوسط درآمد ماهانه هر خانوار ۱۳ میلیون و ۹۱۴ هزار تومان بوده که نسبت به سال قبل از خود ۴۲.۲ درصد رشد داشته است. همچنین متوسط هزینه ماهانه هر خانوار ۱۱ میلیون و ۴۲۹ هزار تومان بوده است که نسبت به سال قبل از خود ۴۸.۳ درصد رشد کرده است.
متوسط نسبت درآمد به هزینه در سال گذشته برابر با مقدار ۱.۲۲ و در سال ۱۴۰۰ معادل با ۱.۲۷ به ثبت رسیده که بیشترین میزان این شاخص از سال ۱۳۸۸ بوده است. بنابراین این نسبت در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از خود ۰.۰۴۱ واحد کاهش یافته است و به این معناست که وضعیت بودجه خانوار در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال قبل از خود پایین تر آمده اما همچنان دومین رکورد را در بازه ۱۴ سال گذشته داشته است. به طور کلی نیز در سالهای اخیر نسبت درآمد به هزینه روندی صعودی داشته است. برخی این موضوع را به افزایش بیشتر یارانهها در این دو سال میدانند. موضوعی که یکی از عوامل بالاتر بودن درآمد از هزینهها دراین مدت بوده است.
در توضیح علت رشد بیشتر هزینه نسبت به درآمد در بودجه خانوار شهری میتوان از شاخص تورم استفاده کرد و توضیح داد که چرا در سال گذشته هزینهها بیش از درآمد افزایش یافته است. مطابق دادههای مرکز آمار ایران شاخص کل قیمت مصرفکننده که نشاندهندهی سطح تورم است، در سال ۱۴۰۱ به عدد ۴۵ رسیده که بیشترین مقدار این شاخص از سال ۱۳۸۸ بوده است.
مقایسهها نشان میدهد تورم، پایینتر از رشد درآمد و بالاتر از رشد هزینهها در کشور بوده است. به عبارت دیگر متوسط افزایش قیمت کمتر از رشد هزینهها در هر خانوار شهری بوده در حالی که بعد خانوارها در این دو سال ثابت مانده و برابر با ۳.۱ نفر به ثبت رسیده است.
عموما رشد قیمتها میتواند یکی از مهمترین عوامل افزایش هزینهها درکشور باشد. این در حالی است که هزینهها در این سال افزایشی بیشتر از تورم را ثبت کرده است. این موضوع به عقیده برخی میتواند در نتیجه رشد مصرف باشد این در حالی است که برخی دیگر تعدیل دیرهنگام تورم در بخش مسکن را عامل این اتفاق میدانند.
منبع:اکوایران