به گزارش رصد روز، هفته گذشته اولین حراج حضوری شمش طلا در مرکز مبادله ارزی ایران انجام شد. طی این حراج، ۱۰ کیلوگرم شمش با عیار ۹۹۵ در هزار عرضه شد که توسط چهار گروه تولیدی خریداری شد.
فرایند قیمتگذاری عرضه شمش طلا که امروز هم دومین حراج آن در حال برگزاریست، موضوعی بود که اصغر بالیسنی سخنگوی مرکز مبادله ارزی ایران قیمتگذاری در آن را مثل همه حراجها، بر اساس نرخ پایه اعلام کرد.
به اعتقاد برخی از کارشناسان اقتصادی، اگر این شمشها با دلار ۴۰ هزار تومانی معامله شود، در هر شمش ۷۵۰ میلیون تومان رانت به خریداران هدیه میشود. البته این ۷۵۰ میلیون تومان با دلار ۵۲ هزار تومانی هفته گذشته کشف قیمت شده بود.
تقاضا برای تداوم حراج شمش طلا زیاد بود
در همین راستا اصغر بالسینی، سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با اشاره به اینکه بعد از اولین حراج شمش طلا، تقاضا برای ادامه عرضه زیاد بود به تجارتنیوز گفت: «تقاضا برای برگزاری مجدد حراج از طرف فعالان بخش خصوصی و صادرکنندههایی که تحت شمول رفع تعهد ارزی قرار میگیرند زیاد بود. همه ذینفعان این بازار و متقاضیان حراج حضوری از این روند کشف قیمت راضی بودند.»
نرخ کشف شده شمشها به بازار نزدیک است
سخنگوی مرکز مبادله ارز و طلای ایران با تاکید بر اینکه فرایند حراج بسیار شفاف و دقیق است، خاطرنشان کرد: «صادرکنندهای که طلایش را در این مرکز مبادله میکند به صورت آنلاین مبلغ ریالی خود را دریافت میکند.» وی افزود: «تبادل کالا و پول به صورت لحظهای یکی از ویژگیهای مثبت حراج است.»
بالسینی در پاسخ به این سوال که قیمتگذاری شمش طلا به چه صورت انجام میشود، اظهار کرد: «مثل همه حراجها قیمت پایه اعلام میشود. هم فروشنده و هم متقاضی در حراج حضور دارند. قیمتگذاری طی فرایندی مشخص میشود و هر کسی قیمت بالاتر را اعلام کند خریدار شمش خواهد بود.»
وی افزود: «نرخ کشف شده نزدیک به نرخ بازار است و ذینفعانی که اینجا فعال هستند بعد از انجام حراج، مبادله را انجام میدهند. کسی که طلا را خریداری کرده وجه آن را به صادرکننده پرداخت میکند و خودش هم به صورت فیزیکی شمش طلا را تحویل میگیرد.»
نرخ دلار در حراج شمش مهم نیست
سخنگوی مرکز مبادله با تاکید بر اینکه استقبال صادرکنندگان مشمول و خرد، از اولین حراج خوب بود خاطرنشان کرد: «امیدواریم به تدریج فرایند اصالتسنجی شمشهای طلا انجام شود. مساله اساسی این است که ما به دقت ضوابطی که در شیوهنامه حراجهای حضوری و غیرحضوری وجود دارد را مراعات میکنیم.»
بالسینی در پاسخ به این سوال که شمشها با دلار چند تومانی عرضه میشوند، بیان کرد: «دلار چند تومانی مهم نیست. مگر الان در بورس کالا مثلا شمش آهنی یا میلگردی که قیمتگذاری میشود بر اساس قیمت دلار مشخص میشود؟ اینجا اساسا قیمتگذاری را بر اساس دلار انجام نمیدهیم.»
وی تشریح کرد: «ما شمش را بر اساس قیمت پایه عرضه میکنیم و این شمش در مرکز مبادله قیمت میخورد. عرضهکننده وتقاضاکننده با هم مچ میشوند و در نهایت مبادله انجام میشود.»