قیمت گذاری دستوری قیم تولید خودروسازان / زیان انباشته خودروسازان منشأ بیرونی دارد

زیان انباشته خودروسازان پیوند ناگسستنی با قیمت گذاری دستوری دارد و این موضوع به سرعت در حال تسری به سایر صنایع کشورست  به گزارش اختصاصی رصد روز، سرکوب قیمتها در فضای تولید تبدیل به تؤمور بدخیمی شده که در حال متاستاز به لایه های مختلف اقتص...

زیان انباشته خودروسازان پیوند ناگسستنی با قیمت گذاری دستوری دارد و این موضوع به سرعت در حال تسری به سایر صنایع کشورست 

به گزارش اختصاصی رصد روز، سرکوب قیمتها در فضای تولید تبدیل به تؤمور بدخیمی شده که در حال متاستاز به لایه های مختلف اقتصادی بوده و نتایج این سیاست گذاری اشتباه در صنایع مختلف به وضوح مشخص است. راه حلهای ایجاد اقتصاد رقابتی مبتنی بر ظرفیت واقعی بازار علیرغم همه توصیه ها شنیده نشده و کوچک شدن واحدهای تولیدی، تعدیل نیرو، افزایش معوقات و افت کیفیت که در چندسال گذشته همواره شاهد آن بودیم نتوانسته خواب غفلت برخی ها را پاره کند. کافیست نگاهی به اتفاقات چندوقت اخیر در صنایع معدنی داشته باشیم آنگاه مشخص می شود که مسیر پیش رو چه بر سر سند توسعه ای آورده  که بنا بود در آن شاهد ارتقای همه جانبه اقتصاد باشیم. لوازم خانگی نیز در سنوات قبل با این پدیده روبرو بوده و برندهای محبوبی عطای تولید را به لقایش بخشیدند که ثمره آن ایجاد هزینه های سربار به واسطه بیکاری هزاران نفر بود.

این مقدمه کوتاه مشخص می کند که تنها خودروسازیهای کشور نیستند که از قیمت گذاری دستور متضرر می شوند اما به واسطه فضایی که در این صنعت وجود دارد هرگاه از حذف قیمت گذاری دستوری سخنی به میان آمده اولین تعبیر از آن گرانفروشی و افزایش قیمت بوده در حالیکه جزئیات گزارشات مالی خودروسازان فاصله بین قیمت تمام شده محصول و قیمت مصوب را نشان میدهد و پرکردن این فاصله قیمتی تنها با فرمول عرضه و تقاضا و فضای بازار امکان پذیر خواهد بود.

بخش مهمی ازعقب ماندگی صنعت خودرو در حوزه پیشرانه و فاصله استاندارد کیفی خودروهای داخلی با آنچه در دنیا مرسوم است از همین نکته نظر قابل بررسی می نماید. برای روشن شدن موضوع به این مثال توجه کنید؛

شما امروز صاحب یک بنگاه کوچک تولیدی هستید که با در نظر گرفتن همه موارد مانند حقوق و دستمزد پرسنل و هزینه انرژی قیمت تمام شده محصولتان ۱ میلیون ریال خواهد بود و انتظار می رود که با یک حاشیه سود منطقی کالای خود را در بازار به فروش برسانید. برای این کار شما با اطلاعاتی که از فضای بازار به دست می آورید مانند قیمت محصولات مشابه و میزان تقاضا و عمق بازار اقدام به تعیین قیمت برای محصول خود می کنید. در این شرایط به شما ابلاغ می شود که با وجود ارائه اطلاعاتی که نشان دهنده قیمت واقعی محصول در خط تولید است باید این کالا را ۲۰ درصد پائین تر از قیمت نهایی تولید به فروش برسانید. موضوعی که علاوه بر تحمیل زیان شدید باعث می شود تا شما استفاده حداقلی از منابع انسانی و کاهش تولید را در دستور کار قرار دهید و با این وجود هم قیمت سر به سر برایتان دست نیافتنی است زیرا چیزی که قیمت محصول شما را تعیین می کند یک دستورست نه منطق. وقتی این مثال ساده به فضاهای بزرگتر تعمیم داده شود تصور اینکه یک واحد تولیدی در چنین وضعیتی قادر به تولید باشد سخت خواهد بود.

چند هزار صنعت مرتبط با خودروسازی با هزاران کارگر سالهاست در فضایی غیرمنطقی فعالیت می کنند و همیشه انتظار این بوده که باید کیفیت محصولات افزایش پیدا کند برگردیم به مثال بالا آیا شدنیست؟

زیان موجود در صنعت خودروسازی یک رمان بزرگ از قصه کوتاهی است که خواندیم با این تفاوت که نه نیرویی تعدیل شد نه واحدی تعطیل و نه حتی تیراژ تولید تحت الشعاع قرار گرفت. طبق آخرین گزارشات موجود در سامانه کدال تولید خودروسازان داخلی نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافته آن هم در شرایطی که برخی محصولات پر تیراژ و پر طرفدار خودروسازان از خط تولید خارج شده و دیگر تولید نمی شوند. ارزش افزوده صنعت خودروسازی با آمار اشتغالزایی و تأثیر آن بر اقتصاد کشور آنقدری هست که از آن به لوکوموتیو اقتصاد تعبیر می شود اما چقدر دیگر می توان به این صورت دوام آورد؟

عده ای از منتقدان ادعا کنند که خودروسازها هرجا که کم بیاورند دولت از آنها حمایت می کند شاید این گزاره تا حدودی درست باشد اما دولت با کدام سرمایه و منابع این کار را انجام خواهد داد؟ با سرمایه ای که می توانست در جای دیگر نقش آفرین باشد و موتور محرکه یک صنعت دیگر را به گردش درآورد. واقعیت اینجاست که ما هنوز چهره واقعی صنعت خودروسازی که سن و سالش حتی از عمر پربرکت انقلاب اسلامی بیشترست را ندیده ایم زیرا تا بوده سایه سنگین قیمت گذاری دستوری مانع از تحولاتی شده که همه آرزوی آن را داشتیم. برای کاهش زیان خودروسازان و انجام طرحهای توسعه ای جز حذف این سیاست اشتباه چاره ای نیست و قیمت گذاری دستوری باید از فضای اقتصاد کشور حذف گردد در غیر اینصورت زیان ها روز به روز افزایش می یابد و امید به حضور قدرتمند در بازار صادراتی کمرنگ و کمرنگ تر می شود.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط