به گزارش رصد روز، تولید خودروهای سواری سه شرکت وابسته به دولت طی نیمه نخست امسال و در مقایسه با مدت مشابه پارسال افت کرده است، این در حالی است که خودروسازان توانستهاند تولید ماهانه خود را افزایش دهند.وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنان آمار تولید خودرو را منتشر نمیکند (سیاستی که دولت سیزدهم در سال جاری پیش گرفت و دولت چهاردهم هم فعلا آن را ادامه میدهد)؛ بنابراین در غیاب این آمار، گزارشهای ارسالی خودروسازان به سامانه کدال بورس، مبنای بررسی کارنامه نیمسال آنها قرار گرفته است. طبق آمار، خودرو سازان حدود۴۳درصد از برنامه تولید وزارت صمت عقب ماندهاند.
بنابر آمار منتشره در کدال، سه خودروساز بزرگ و دولتی کشور شامل ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو، طی نیمه نخست امسال ۴۲۶هزار و ۳۵۷دستگاه محصول سواری را به تولید رساندهاند. در مقایسه با مدت مشابه پارسال با تیراژ ۴۶۱هزار و ۱۵۵دستگاهی، تولید محصولات سواری خودروسازان وابسته به دولت حدود ۳۵هزار دستگاه، معادل بیش از هشتدرصد، افت کرده است.
روند تولید خودرو در کشور طی شش ماه ابتدایی سال جاری در بیشتر مقاطع نزولی بود که ریشه در سه مساله اصلی شامل کمبود نقدینگی، عدم تخصیص ارز و بیبرقی داشت. در شهریور اما دو عامل از این سه فاکتور تعدیل شده و به همین دلیل، تولید نسبت به مرداد بالا رفته است. به نظر میرسد خودروسازان در شهریور مشکلات و چالشهای کمتری در تامین ارز و انرژی (برق) داشتهاند و به همین دلیل تولید آنها نسبت به مرداد رشد کرده است.
اما افت تولید ششماهه نشان میدهد خودروسازان نتوانستهاند در نیمسال نخست در مسیر تحقق برنامه تولید وزارت صمت، خوب پیش بروند. طبق این برنامه، تولید خودروسازان باید به بالای یکمیلیون و ۵۰۰هزار دستگاه برسد، حال آنکه آنها نتوانستهاند حتی تیراژ نیمسال نخست پارسال را نیز حفظ کنند. اگر روند نیمسال نخست در شش ماه دوم هم ادامه پیدا کند، تولید خودروسازان حتی به یکمیلیون دستگاه (در بخش سواری) نخواهد رسید.
وزیر صمت چندی پیش اعلام کرد برای رشد تولید با خودروسازان صحبت شده، اما مشخص نیست با وجود چالش نقدینگی که به گفته فعالان خودرویی، ریشه در اصلاح نشدن قیمت کارخانهای خودروها دارد، چگونه قرار است تولید بالا برود. بههرحال طبق آنچه خودروسازان به بورس اعلام کردهاند، تولید آنها با وجود بهبود ماهانه، در حالت تجمیعی (ششماهه) افت کرده و حتی به نیممیلیون دستگاه نیز نرسیده است.
در این بین، بیشترین تیراژ نصیب ایرانخودروییها شده که توانستهاند ۲۴۱هزار و ۹۵۷دستگاه محصول را در شش ماه نخست امسال تولید کنند. این میزان تولید با توجه به تیراژ بالغ بر ۲۵۸هزار و ۵۰۰دستگاهی سال گذشته ایرانخودرو، افت ۶.۵ درصدی را نصیب آبیهای جادهمخصوص کرده است.
سایپاییها نیز به کمک زیرمجموعه خود، پارسخودرو، تولید حدودا ۱۸۴هزار و ۴۰۰دستگاهی را در شش ماه ابتدایی امسال ثبت کردهاند که نسبت به مدت مشابه پارسال افت را نشان میدهد. در حالت تفکیکی، سایپا تولید بیش از ۱۳۶هزار دستگاهی در شش ماه امسال داشته و این در حالی است که میزان تولید این شرکت در مدت مشابه پارسال بیش از ۱۴۵هزار و ۵۰۰دستگاه بود.
بنابراین دومین خودروساز بزرگ ایران بدون احتساب آمار پارسخودرو نیز دچار افت تولید بیش از ششدرصدی در نیمه امسال شده است. پارسخودرو که ۴۸ هزار و ۳۸۹دستگاه تولید در شش ماه نخست امسال داشته، در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته با تیراژ ۵۷هزار و ۱۵۵دستگاهی، دچار افت بیش از ۱۵درصدی شده است.
رشد تولید ماهانه
بررسی آمار تولید خودروسازان در شهریور امسال و مقایسه آن با ماه قبل – مرداد – نشان میدهد تولید ماهانه آنها رشد داشته است. طبق آمار، خودروسازان در مرداد امسال ۶۲هزار و ۶۸۵دستگاه انواع محصولات سواری را به تولید رسانده بودند. با توجه به تولید ۷۱هزار و ۹۰۲دستگاهی خودروسازان در شهریور سال جاری، آنها با رشد حدودا ۱۵درصدی در تولید ماهانه روبهرو شدهاند.
در حالت تفکیکی، ایرانخودرو در شهریور امسال تولید ۴۳هزار و ۵۸۲دستگاهی را به ثبت رسانده که این آمار نسبت به ۳۵هزار و ۸۲۷تولید مرداد، از رشد هفتهزار و ۷۷۰دستگاهی حکایت دارد. سایپا نیز که تولید ۲۰هزار و ۲۹۹دستگاهی در شهریور داشته، نسبت به مرداد با تیراژ ۱۹هزار و ۸۴۳دستگاهی، رشدی اندک را به خود میبیند. همچنین پارسخودرو که تولید هشتهزار و ۲۱دستگاهی در شهریور امسال داشته، نسبت به مرداد رشد حدودا هزاردستگاهی را تجربه کرده است. تولید خودرو اما در شهریور امسال نسبت به ماه مشابه پارسال حدود دو درصد بالا رفته است.
جزئیات کارنامه نیمسال
بنابر آمار منتشرشده در سایت کدال، ایرانخودرو در شش ماه نخست امسال مانند گذشته بیشترین تولید خود را به مدلهای پژو اختصاص داده است. این در حالی است که ایرانخودرو درحالحاضر فقط پژو ۲۰۷ را از این خانواده به تولید میرساند. این شرکت در بازه زمانی تحت بررسی، ۸۹هزار و ۱۰۰ دستگاه پژو را تولید کرده است.با توجه به تولید ۱۴۴هزار و ۸۳۱دستگاهی خانواده پژو در شش ماه نخست پارسال، ایرانخودروییها در تولید اعضای این خانواده افت حدودا ۳۹درصدی داشتهاند.
در بین دیگر محصولات ایرانخودرو، گروه سورن تیراژ ۵۱هزار و ۱۱۳دستگاه را در شش ماه امسال از خود به جا گذاشته است. با در نظر گرفتن تیراژ ۲۵هزار و ۱۳۳دستگاهی این گروه خودرویی در شش ماه پارسال، ایرانخودروییها توانستهاند تولید در این گروه را ۱۰۴درصد بالا ببرند. طبق آمار منتشره در سایت کدال، دنا نیز در شش ماه امسال نسبت به نیمه نخست سال گذشته تیراژ بیشتری داشته است. ایرانخودرو اعلام کرده در شش ماه امسال ۴۰هزار و ۱۳۷دستگاه دنا را به تولید رسانده است. بنابراین تولید دنا بیش از ۲۰۰ دستگاه بالا رفته است.
اما دیگر محصول ایرانخودرو به نام رانا شش ماه نخست امسال را با افت پشتسر گذاشته است. طبق اطلاعات منتشرشده در کدال، تا پایان شهریور امسال هفتهزار و ۶۶۸دستگاه رانا در این شرکت به تولید رسیده است. بنابراین تولید رانا حدود ۱۹درصد افت را به خود میبیند.
ایرانخودروییها در شش ماه ابتدایی امسال ششهزار و ۸۷۱دستگاه هایما را نیز مونتاژ کردهاند، حال آنکه در شش ماه مشابه پارسال، تیراژ این مونتاژی چینی ۱۰هزار و ۵۲۸دستگاه بود. بنابراین مونتاژ هایما ۳۵درصد افت کرده است.
طبق آمار منتشره در کدال، ایرانخودرو در شش ماه ابتدایی امسال ۳۲هزار و ۷۸۸دستگاه تارا تولید کرده است. این خودروساز در شش ماه نخست پارسال کمتر از ۲۱هزار دستگاه از این محصول را به تولید رسانده بود. بنابراین تولید تارا در شش ماه امسال و نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد بالغ بر ۱۱هزار دستگاهی، معادل بیش از ۵۷درصدی، را داشته است.
از ایرانخودرو بگذریم و به سراغ گروه سایپا برویم؛ دومین خودروساز بزرگ کشور که بیشترین حجم از سبد محصولاتش در شش ماه امسال نیز به خانواده ایکس ۲۰۰ (تیبا، کوئیک و ساینا) اختصاص داشته است.
طبق آمار منتشره در کدال، سایپا در تولید این گروه خودرویی آمار ۱۰۰هزار و ۳۵۸دستگاهی را طی شش ماه نخست سال جاری از خود به جا گذاشته است. با توجه به تولید ۱۲۱هزار و ۲۴۴دستگاهی این گروه خودرویی در شش ماه نخست پارسال، تیراژ خانواده ایکس ۲۰۰ بیش از ۱۷درصد افت را نشان میدهد. در این گروه خودرویی البته تیبا دیگر به تولید نمیرسد.
در بازه زمانی تحت بررسی، سایپا همچنین توانسته ۲۵هزار و ۲۶۶ دستگاه شاهین را به تولید برساند. این در حالی است که طی شش ماه ابتدایی سال گذشته تیراژ شاهین ۲۴هزار و ۶۳دستگاه بود. با این حساب، تولید شاهین نسبت به شش ماه نخست پارسال افزایش هزار و ۲۰۰دستگاهی معادل ۱۲درصد داشته است.
دومین خودروساز ایران اما در بازه زمانی تحت بررسی، حتی یک دستگاه آریا اتومات هم تولید نکرده است. البته در شش ماه نخست پارسال نیز تنها پنج دستگاه آریا اتومات در این شرکت تولید شده بود. سایپا در آمار تولید خود گزینهای به نام «سایر» نیز دارد که تیراژ ۱۰هزار و ۴۵۶دستگاهی مقابل آن ثبت شده است. در نیمسال نخست پارسال، تولید این بخش تنها ۲۶۵ دستگاه بود.
از سایپا به پارسخودرو برویم؛ سومین خودروساز بزرگ کشور که در شش ماه ابتدایی امسال کوئیک دنده معمولی، ساینا اس، سهند و گروه Q200 را به تولید رسانده است. طبق گزارش ارسالی به بورس، گروه Q200 سایپا تولید ۳۲هزار و ۵۷۴دستگاهی در شش ماه نخست امسال داشته که نسبت به مدت مشابه پارسال از افت حدودا ۱۱درصدی حکایت دارد.
پارسخودرو همچنین در حالی هزار و ۲۳۴دستگاه کوئیک معمولی دندهای را در شش ماه ابتدایی امسال تولید کرده که در مدت مشابه پارسال، حدود ۲۰هزار و ۷۰۰دستگاه از این خودرو را به تولید رسانده بود. این محصول در شهریور امسال هیچ تولیدی نداشته است.
خودروساز سوم ایران همچنین در شش ماه ابتدایی امسال چهارهزار و ۸۴۹دستگاه سهند را به تولید رسانده است. سهند محصول جدید پارسخودرو به شمار میرود که در شش ماه نخست پارسال تنها ۲۰ دستگاه از آن تولید شد. این شرکت در بازه زمانی تحت بررسی ۹هزار و ۷۳۲دستگاه ساینا اس را نیز تولید کرده است، خودرویی که در بازه زمانی مشابه پارسال به تولید نمیرسید.