به گزارش رصد روز، مهدی یراحی، خواننده معروف، پس از اعلام خبر آزادیاش، اولین پیام خود را در شبکه اجتماعی توئیت کرد.
مهدی یراحی (زادهٔ ۲۳ آبان ۱۳۶۰)، خواننده، آهنگساز و زندانی سیاسی اهل ایران است. او فعالیت حرفهای خود را از سال ۱۳۷۷ آغاز کرد. مهدی یراحی برندهٔ جایزهٔ باربد در سی و سومین دوره از جشنوارهٔ موسیقی فجر در سال ۱۳۹۶ برای آلبوم آینه قدی شده است.
مهدی یراحی از دی ۱۳۹۷ توسط وزارت ارشاد و صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران (بهدلیل پوشیدن یونیفورم کارگران بازداشتشده اعتراضات کارگری ۱۳۹۷ خوزستان در کنسرت و انتشار نماهنگ انتقادی پارهسنگ) ممنوع از کار و ممنوعالتصویر شد. پس از گذشت شش ماه و رفع ممنوعیت از کار در ۲۶ تیر ۱۳۹۸، بار دیگر در بهمن ۱۳۹۸ پس از تقدیم اجرای یکی از آثار خود به کشتهشدگان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ ایران (قطعهٔ وداع بعد از رفتن) و همچنین سخنان اعتراضآمیزش طی کنسرتهای اهواز و کرج ممنوعالفعالیت شد. وی در مرداد ۱۴۰۱ و در پی پخش اعترافات اجباری سپیده رشنو از صداوسیما اعلام کرد صداوسیما دیگر اجازهٔ پخش هیچیک از آثار او را ندارد.
وی در دوازدهم مهرماه سال ۱۴۰۱ ترانهٔ «سرود زن» را به حمایت از اعتراضات مردم در پی مرگ مهسا امینی منتشر کرد. سرود زن دومین اثر منتشرشده توسط یراحی در حمایت از خیزش انقلابی ۱۴۰۱ مردم ایران است، او ۲۹ شهریور همین سال اثر «قفس بس» را با ترانهای از شهیار قنبری منتشر کرده بود. همچنین سومین آهنگ او در پی حمایت از خیزش انقلابی ۱۴۰۱ اثر «سرود زندگی» است.
در ۳ شهریور ۱۴۰۲ یراحی ترانه اعتراضی جدید خود به نام روسریتو را منتشر کرد، این اثر در حمایت از زنانی است که با پیوستن به جنبش زن زندگی آزادی، روسری از سر برمیدارند و مخالفت خود با حجاب اجباری در ایران را نشان میدهند. به دستور دادستان تهران مهدی یراحی به اتهام انتشار روسریتو بازداشت شد.و در تاریخ ۸ دی ۱۴۰۳ پس از به پایان رسیدن دوره یک سال زندان خود،مهدی یراحی از زندان آزاد شد و همچنان ۷۴ ضربه شلاق خود باقی مانده یود که با وثیقه ۱۵ میلیارد تومانی به پایان رسید
زندگی
مهدی یراحی ۲۳ آبان ۱۳۶۰ در اهواز متولد شد. او فعالیت حرفهای خود را از سال ۱۳۷۹ (در پی مهاجرت به تهران) آغاز کرد؛ اما پیش از آن در سن ۱۰سالگی همزمان با شرکت در مسابقات و فعالیتهای فرهنگی دوران تحصیل در زادگاهش اهواز، به موسیقی کلاسیک غربی گرایش پیدا کرد. پس از پایان تحصیلات دورهٔ راهنمایی در سال ۱۳۷۶ به آموختن تئوری موسیقی نزد «علی کسرائی» (به قول او تنها معلم موسیقیاش) پرداخت و ضمن آن بهطور آزاد و خودآموز نواختن سازهای پیانو و گیتار را فرا گرفت. مهدی یراحی در سال ۱۳۹۰، نخستین آلبوم رسمی خود را با عنوان منو رها کن منتشر کرد. او پیش از شهرت در عرصهٔ خوانندگی طی ده سال برای بسیاری از خوانندگان از جمله داریوش اقبالی و… در مقام آهنگساز ظاهر شد و در ادامه با اجرای تیتراژ برنامهٔ شب شیشهای بهعنوان خواننده به شهرت رسید. تا به حال ۴ آلبوم با نامهای: منو رها کن ۱۳۹۰، امپراتور ۱۳۹۲، مثل مجسمه ۱۳۹۴، آینه قدی ۱۳۹۵ و دو مجموعه به نامهای: سهگانهٔ اجتماعی اول ۱۳۹۷، سهگانهٔ اجتماعی دوم ۱۳۹۹ و تعداد قابلتوجهی تکآهنگ عاشقانه و اجتماعی به زبانهای فارسی و عربی از او منتشر شده است. در گذر زمان روند فعالیت هنری یراحی و محتوای آثارش بیش از پیش تحت تأثیر وقایع (عموماً تلخِ) اجتماعی دههٔ ۹۰ شمسی ایران قرار گرفت و همین مسئله طی این سالها باعث بروز ممنوعیتها و محدودیتهای طولانیمدت کاری و برخوردهای قهری قضایی متعدد برای او گردید. مهدی یراحی هنوز هم از هرگونه فعالیت هنری در ایران ممنوع است.