موتور اصلی تکاپو در بازار سرمایه چیست؟

از نکات قابل‌توجه در معاملات دیروز، کاهش ارزش معاملات بود که موتور اصلی تکاپو در این بازار محسوب می‌شود. عوامل زیادی در روند کنونی بازار اثرگذارند. برآیند این عوامل در شرایط کنونی روند غیرمنطقی اکثر نمادها را رقم زده است.

به گزارش رصد روز، شاخص کل بورس تهران معاملات روز گذشته را با افت‌و‌خیز اندک به پایان رساند. در این میان رفت‌وبرگشت‌های شاخص کل طی معاملات دیروز قابل‌توجه بود. در‌حالی‌که این نماگر از ابتدای معاملات در وضعیت بهتری به سر می‌برد، اما افزایش تقاضا دوام نیاورد و شاخص کل را در مسیر خنثی قرار داد و بار دیگر دماسنج بازار سهام در ارتفاع ۲میلیون و ۳هزار واحد ایستاد.

از نکات قابل‌توجه در معاملات دیروز، کاهش ارزش معاملات بود که موتور اصلی تکاپو در این بازار محسوب می‌شود. عوامل زیادی در روند کنونی بازار اثرگذارند. برآیند این عوامل در شرایط کنونی روند غیرمنطقی اکثر نمادها را رقم زده است.

برای پیش‌بینی روند قیمتی آتی و همچنین نوسانات مقطعی سهام باید به تمامی عوامل اثرگذار در رسیدن به مسیر تعادلی توجه کرد. به نظر می‌رسد عواملی مانند احتمال تشدید ریسک سیاسی در معاملات سهام در مقابل جذابیت نسبت قیمت به درآمد (که اکنون در محدوده ۱.۴ واحد قرار دارد) بر بازار غلبه کرده و انتظار جهش سودآوری شرکت‌ها در گزارش‌های آتی مالی قابل توجه را در مسیر رکود و نزول سوق داده است.

رکود با بورس چه کرد؟
پس از چهار سال انتظار، روز گذشته شاخص بورس تهران به یاری دامنه نوسان یک‌درصدی خود را در سطح ۲میلیون و ۳هزار واحدی نگه داشت تا بعد چهار سال رکودی، نماگر مذکور حتی از ۱۹مرداد ۹۹ نیز پایین‌تر قرار بگیرد. در حال حاضر بازار سهام روزهای عجیبی را می‌گذراند، عجیب از آن حیث که شاهد جابه‌جایی رکوردهای منفی و نمایش رو به افول در این بازار هستیم.

به این ترتیب، نماگر بازار سهام در حالی که قدرت ورود به فاز صعودی را ندارد و در آستانه از دست دادن مرز روانی مهم ۲میلیون واحدی است، هم با خروج پول متوالی مواجه است و هم اعداد و ارقام ناامید‌کننده‌‌ای را به رخ سهامداران می‌کشد. جایی که به نظر می‌رسد تعمیق رکود به دنبال شرایط کلان اقتصادی سبب شده نشانه‌ای از رونق را در بازار سهام مشاهده نکنیم.

از ابتدای سال مبلغی به میزان ۱۶هزار و ۵۹ میلیارد تومان پول حقیقی از بازار خارج شده است.

کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که این میزان خروج پول طی مدت مذکور هشدار جدی برای بازار محسوب می‌شود. از ابتدای تابستان نیز در حدود ۷هزار میلیارد تومان از بازار خارج شده است. بازار سهام علاوه بر اینکه برای چهارمین هفته متوالی بازدهی منفی کسب کرده، از آغاز زمستان ۱۴۰۲ به صورت فصلی نیز نتوانسته رضایت سهامداران را جلب کند.

شاخص کل بورس هم در فصل زمستان سال قبل عملکرد منفی را ثبت کرد و هم فصل بهار را منفی و ریزشی گذرانده است. تا اینجای کار، یعنی از ابتدای تابستان تاکنون، بورس نتوانسته بازدهی مثبت را ثبت کند. فعالان قدیمی‌تر بورسی می‌گویند بازار سهام در کمتر دوره‌ای تا این حد در مدار نزولی حرکت کرده است.

بررسی‌های آماری حاکی از آن است که نسبت‌ قیمت به درآمد از جمله مواردی است که می‌تواند همچنان منجر به بیم‌های بیشتر بورسی شود. به عبارت دقیق‌تر، نسبت قیمت به درآمد در بازار سهام از ابتدای سال بیش از نیم واحد نزول کرده است.

این در حالی است که نسبت مذکور در مقایسه با اوج سال ۹۹ (۹.۶ واحد) بیش از ۸ واحد سقوط کرده است. این وضعیت نشان می‌دهد هنوز کفه ریسک‌ها سنگین‌تر از مولفه‌های مثبت به نظر می‌رسد. در واقع کاهش نسبت قیمت به درآمد از وخامت اوضاع شرکت‌های بورسی خبر می‌دهد.

یکی از اتفاقات مهم در جریان دادوستدهای امروز، سقوط ارزش معاملات خرد (سهام و حق تقدم در بورس و فرابورس) به زیر یک‌هزار میلیارد تومان بود. ارزش معاملات خرد روز یکشنبه به سطح ۹۷۲میلیارد تومان رسید که از ۳۰فروردین ۱۴۰۰ بی‌سابقه است. افت این سنجه آماری نشان می‌دهد بورس در چه وضعیتی به سر می‌برد.

بازار سهام مدتی طولانی است که درگیر رکود است؛ رکودی طولانی که دامان بسیاری از سرمایه‌گذاران را گرفته و بازار یادشده را به ‌جایی رسانده که ارزش معاملات خرد در حال حاضر تقریبا کاهش ۹۳درصدی را از کل معاملات خرد در رکود تاریخی بازار سهام در سال‌ ۹۹ نشان می‌دهد.

در آن سال، دقیقا در تاریخ چهاردهم مردادماه ارزش معاملات خرد به حدود ۲۳‌هزار و ۷۶۲میلیارد ‌تومان رسید. بررسی‌ها نشان می‌دهد ارزش معاملات خرد در روز گذشته زیر یک‌هزار میلیارد ‌تومان بوده است. تقریبا نیازی به گفتن نیست که بورس با توجه به وضعیت فعلی، به‌خصوص رکود حاکم بر معاملات خرد، از حال‌و‌روز خوبی برخوردار نیست.

نزدیک‌شدن نماگر اصلی بازار به کف کانال دو‌‌میلیون واحد با توجه به پایین بودن ارزش معاملات خرد سهام یادآور این است که تقاضا در بازار رو به ضعف نهاده و قدرتمند نبوده و بر این اساس در شرایط کنونی نمی‌توان به‌ عملکرد مثبت بورس تهران در کوتاه مدت چندان خوش‌بین بود.

این وضعیت در حالی است که بر اساس اظهارات کارشناسان بازار سرمایه، ارزش معاملات خرد در بازار سهام (سهام، حق تقدم و صندوق‌های سهامی) تا زمانی که در سطوح بالاتر از ۷‌هزار ‌میلیارد ‌تومان تثبیت نشود، نمی‌توان انتظار بازگشت به مدار تعادلی را داشت.

نکته‌‌‌‌‌‌ای که در مقطع کنونی از رصد تحرکات آیتم‌‌‌‌‌‌های مذکور درمی‌‌‌‌‌‌یابیم، این است که بازار سهام در برهه کنونی، هیچ سیگنال مثبتی از ناحیه دو پارامتر ارزش معاملات خرد و ورود پول، دریافت نکرده است؛ یعنی نه جریان ورود پول حقیقی به بازار سهام به‌گونه‌ای است که بتوان این نتیجه‌‌‌‌‌‌گیری را داشت که استقبال از بازار سهام در روزهای فعلی در محدوده‌‌‌‌‌‌های کنونی، استقبال معناداری است، و نه می‌توان از طریق آیتم ارزش معاملات به این نتیجه رسید ‌که شاهد جابه‌جایی و دست‌به‌دست ‌شدن تعداد زیادی از برگه‌های سهام میان گروه‌های مختلف هستیم.

بنابراین می‌توان بیان کرد که آیتم‌‌‌‌‌‌های تابلوخوانی بازار که همواره برای تحلیل شرایط بازار مورد رصد قرار می‌گیرند، وضعیت مناسبی را مخابره نمی‌کنند. بورس تهران طی ۸۷‌ روز معاملاتی سال‌ جاری، ریزش‌های عمیقی را به خود دیده و در اکثر روزهای معاملاتی قرمز بازار را چشیده است.

حال که ورود پول، ارزش معاملات خرد و عملکرد فصلی بازار طی این مدت با ثبت بازدهی‌های منفی و ناامید‌کننده لباس سقوط را بر ‌تن کرده‌اند، نماگر اصلی بورس تهران نیز از ابتدای سال با رفت‌وبرگشت‌های بی‌شمار داغ رونق را بر دل سهامداران گذاشته است.

کابینه جدید دولت چهاردهم در حال شکل‌گیری است و لیست آن به مجلس تقدیم شده‌ و این عامل باعث‌شده است سرمایه‌گذاران بازار سهام در انتظار تصمیمات مجلس از یک‌سو و از دیگر سو تکمیل تیم اقتصادی باشند تا مسیر آینده خود را مشخص کنند.

کاهش قیمت دلار به کانال کمتر از ۶۰‌هزار‌تومان تحت‌تاثیر دو عامل خبر افزایش صادرات نفت ایران و فروکش‌کردن تب تحولات در خاورمیانه رخ‌داد. از سوی دیگر در بازار سرمایه ادامه محدودیت دامنه‌نوسان از شدت ریزش در بازار کاسته است، اما در حال از بین‌بردن مهم‌ترین مزیت بازار سهام یعنی نقدشوندگی در مقایسه با بازار‌های موازی است.

فعالان بازار سهام همچنان چشم‌انتظار روزهای خوش هستند. بررسی آمارهای منتشرشده توسط بورس تهران نشان می‌دهد وضعیت سال‌جاری در قیاس با سال‌گذشته، بیانگر وضعیت مناسبی نیست. در سال‌گذشته بازدهی شاخص‌کل به‌صورت میانگین روزانه ۰.۰۵‌درصد بوده که در سال‌جاری به منفی ۰.۱‌درصد رسیده‌است. شاخص‌کل در مردادماه امسال، ۰.۶۲‌درصد کاهش را تجربه کرده‌است.

این پارامتر طی هفته گذشته وضعیت به‌مراتب بدتری را تجربه کرد. در هفته معاملاتی منتهی به ۱۷مرداد ماه، شاخص‌کل افت ۳.۱۸‌درصدی را به‌ثبت رسانده است. در سال‌جاری سهم سبزپوش‌بودن بازار تنها ۳۸روز بوده‌ و این در حالی است که ۸۷روز معاملاتی در سال‌یادشده به‌ثبت رسیده‌است. شنبه ۱۶تیر ماه، شاخص‌کل با رشد ۴.۲‌درصدی به بهترین روز معاملاتی خود در خلال سال‌۱۴۰۳ رسید؛ این در حالی است که شنبه ۱۳ مرداد ماه، تالار شیشه‌ای بدترین روز معاملاتی سال‌جاری را برای بازیگران خود به ارمغان آورد. طی روز یادشده شاخص‌کل بازار ۲.۹۸‌درصد ریزش کرد.

چشم سرمایه‌گذاران به بهارستان
با این فرض که بورس، دماسنج اقتصاد است نمی‌توان تنها به تغییر مسندداران اقتصادی توجه داشت. برای بهبود شرایط، در کنار تغییرات ایجادشده در چینش سیاستگذاران اقتصادی، نیاز به برنامه‌ای جامع بیش از پیش احساس می‌شود؛ با درنظر داشتن این نکته که برنامه‌ها در ساختار سیاسی-اقتصادی ایران، در وزارتخانه‌ها و سازمان‌های متفاوتی تصویب و اجرا می‌شوند.

تصمیمات اتخاذ‌شده در وزارت اقتصاد، وزارت صمت، بانک‌مرکزی، سازمان ‌برنامه‌و‌بودجه ‌و سازمان بورس و اوراق‌بهادار می‌توانند شرایط حاکم بر اقتصاد ایران و به‌تبع آن بورس تهران را تحت‌تاثیر قراردهند. جدای از تیم اقتصادی تشکیل‌شده هماهنگی در تصمیمات اتخاذ‌شده وزن بسیار بالاتری در مقایسه با اسامی مطرح‌شده دارد.

هرچند بازیگران تالار شیشه‌ای تهران خاطرات خوشی از همتی ندارند، اما باید منتظر ماند و دید در برنامه پیشنهادی برای وزارت اقتصاد، چه وزنی به بازار سرمایه اختصاص‌داده شده‌است. برخی از بورسی‌ها با یادآوری تصمیمات همتی در مورد نرخ بهره در سال‌۱۳۹۹، ارزیابی مثبتی از برنامه‌های وی بر مسند وزارت اقتصاد ندارند. از سوی مقابل، برخی دیگر از کارشناسان به آینده تیم شکل‌گرفته نگاه مثبتی داشته و تیم تشکیل‌شده را دارای صلاحیت‌های لازم برای حل بحران‌های اقتصاد ایران می‌دانند.

پازل سیاستگذاران اقتصادی هنوز تکمیل نشده و این مجموعه با انتخاب رئیس بانک‌مرکزی و رئیس سازمان بورس تکمیل می‌شود. فهم دقیق‌تر سهم بورس در سبد تصمیمات دولت چهاردهم، مستلزم انتظار برای تصمیمات آتی دولت است.

عقب‌نشینی دلار با افزایش صادرات
تنش‌های منطقه‌ای و جریان انتخاباتی در آمریکا می‌تواند متغیر‌های کلان اقتصاد ایران را تحت‌تاثیر قراردهد. با انتشار خبر افزایش صادرات نفت ایران و فروکش نسبی التهابات خاورمیانه در نتیجه عدم‌واکنش ملموس از سوی ایران، قیمت دلار در بازار با اندکی عقب‌نشینی به کمتر از ۶۰‌هزار‌تومان رسید، اما پیروزی جمهوری‌خواهان در آمریکا می‌تواند عرضه ارز در بازار را با مشکلات جدی مواجه کند.

با توجه به تشدید تحریم‌های اقتصادی علیه ایران در دولت قبلی ترامپ، این امکان وجود دارد که در صورت پیروزی، انتظارات تورمی در ایران به‌شدت افزایش پیدا کند. بررسی سابقه تاریخی بازار ارز نشان می‌دهد که با نزدیکی به انتخابات آمریکا در آبان ۹۹، دلار در مسیر افزایشی قرارگرفت و دیگر بازارهای موازی را نیز با خود همراه و همسو کرد.

پاسخ احتمالی ایران به اسرائیل و فرجام جنگ ۷ اکتبر نیز می‌تواند منطقه را با چینش جدیدی از قدرت همراه و نا‌اطمینانی بازار‌های داخلی را متاثر کند. اخیرا اخباری درخصوص مذاکرات میان اسرائیل و حماس مخابره شده که طبیعتا مشخص‌‌‌‌‌شدن نتایج این مذاکرات، بر وضعیت خاورمیانه تاثیرگذار خواهد بود.

بازار در هفته‌جاری
بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد تاثیر رکودی محدودیت دامنه تا پایان هفته، بزرگ‌ترین متغیر تاثیرگذار بر بازار است و سبب‌شده که ارزش معاملات بازار به سطوح نازلی کاهش پیدا کند. به‌نظر می‌رسد که با تداوم اعمال دامنه‌نوسان محدود در تالار شیشه‌ای، همچنان بازار در رکود قرار گیرد و ارزش معاملات پایینی در آن به‌ثبت برسد.

دامنه محدود هرچند از شتاب افت شاخص‌ها و قیمت‌ها در بازار سهام کاسته است، اما نقدشوندگی بازار سهام که مزیت بازار سرمایه نسبت به دیگر بازارها است را مورد هدف قرار داده‌است.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار