میزان خسارت قطع برق چاه‌ها بدون هماهنگی

مدیر کل دفتر امور آب معاونت آب وخاک وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه پروانه چاه‌های مجاز کشاورزی بین ۲۰ تا ۵۰ درصد تعدیل شده است، گفت: به دلیل اعمال خاموشی پنج ساعته در چاه‌های کشاورزی به باغات خرده مالکی آسیب جدی وارد شد.

به گزارش رصد روز، رضا سرافرازی، مدیر کل دفتر امور آب معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: میزان تخصیص حقابه کشاورزی در سال جاری، بستگی به میزان بارندگی در حوضه‌های اصلی کشور دارد.

وی افزود: در سیستان و بلوچستان یا خراسان رضوی که بارندگی کم داشتیم، آب سطحی کمتری به بهره‌برداران تحویل شده بود؛ هر چند در خوزستان نسبتا شرایط خوب بود و مشکل آنچنانی وجود نداشته است، ولی مثلا در اصفهان در زاینده رود به دلیل اینکه بارندگی کم بود و ذخیره سد خوب نبوده است، نتوانستند حقابه را به صورت کامل تخصیص بدهند.

سرافرازی گفت: در آب‌های زیرزمینی اکثر چاه‌ها تعدیل پروانه داشتند. وزارت نیرو در تمام حوضه‌ها این موضوع را اعمال کرده است.

وی افزود: تعدیل پروانه با هدف کاهش برداشت منابع آب از آب‌های زیرزمینی در چاه‌های مجاز کشاورزی در کشور اعمال شده است و چاه‌های مجاز هم برداشت‌های خود را دارند. کنترل آنچنانی روی آنها نیست. در حال حاضر چاه‌های مجاز تعدیل پروانه شدند یا اینکه ساعات برداشت آب آنها کم شده است.

مدیر کل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی درباره میزان تعدیل پروانه چاه‌های مجاز گفت: تعدیل پروانه در جاهای مختلف متفاوت است، از ۲۵ تا ۵۰ درصد بسته به وضعیت دشت‌ها و میزان کمبود منابع آب زیرزمینی و سطح تراز آب عددها متفاوت است، ولی تقریبا در همه جای کشور اعمال شده است.

قطع برق چاه‌ها بدون هماهنگی با وزارت جهاد کشاورزی

سرافرازی درباره درخواست کشاورزان برای قطع نکردن برق چاه‌های کشاورزی توضیح داد: وزارت نیرو ادعا می‌کند که با توجه به اینکه تقریبا ۹۰ درصد چاه‌های کشور میزان ساعات کارکرد شبانه روزشان با توجه به چیزی که در پروانه بهره‌برداری هست، همخوان است، بنابراین با خاموشی برق خللی در کار کشاورزی ایجاد نمی‌شود.

وی ادامه داد: اما این نسخه برای همه کشور صادق نیست. خیلی جاها محصولاتی دارند که آبیاری آنها تحت فشار است یا زمین‌ها به شدت خرده مالکی است یا محصولی در آن کشت می‌شود که نیاز به آبیاری شدید دارد. بنابراین یک نسخه واحد را نمی‌توان برای همه کشور پیاده کرد.

مدیر کل دفتر امور آب وزارت جهاد کشاورزی افزود: در حال حاضر وزارت نیرو پنج ساعت خاموشی برق چاه‌ها را اعمال کرده است و بقیه ساعات را برق مجانی در اختیار کشاورزان قرار می‌دهد. خیلی‌ها ممکن است در کشور با این برنامه مشکلی نداشته باشند اما نمی‌توان گفت که واقعا این نسخه همه کشور را بدون خسارت می‌گذارد.

وی اضافه کرد: برآورد خسارتی که ما از پنج ساعت خاموشی برق در اراضی کشاورزی مخصوصا اراضی خرده مالکی داشتیم، عدد بسیار بالایی را نشان می‌دهد و در بعضی از منابع، اجرای این برنامه باعث خشک شدن باغات و لطمه شدید به آنها شده است.

سرافرازی با اشاره به اینکه میزان خسارت این سیاست توسط موسسه تحقیقات خاک و آب برآورد شده است، توضیح داد: هر ساله وزارت نیرو با وزارت جهاد کشاورزی برای اجرای برنامه‌ها هماهنگ می‌کرد اما امسال این هماهنگی برای خاموشی صورت نگرفته است.

وی افزود: مخصوصا در گذشته دست استان‌ها را باز می‌گذاشتند که بتوانند تصمیم بگیرند و همه جا را صفر و یک نبینند. در یک استان شاید تعطیلی ۸۰ درصد چاه‌هایش مشکلی نداشته باشد اما باید ۲۰ درصد تاثیرپذیر را شناسایی می‌کردند و از بقیه جدا می‌کردند اما متاسفانه این اتفاق نیفتاده است، چون همه جا را یکسان دیده‌اند. خسارت به باغات، مخصوصا در جاهایی که آبیاری تحت فشار انجام داده‌اند و خرده مالکی است، بسیار زیاد است.

سرافرازی بیان کرد: قطعا وقتی به باغات خسارت وارد شود و با کمبود برداشت مواجه شویم، آثارش را یا در بحث صادرات خواهیم دید و یا بر تولید داخل موثر است و باعث گرانی میوه در داخل کشور شود.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار