ناکامی دولت در کاهش وابستگی صنعت لوازم خانگی به دلار

به گزارش رصد روز، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: در حالی که دولت عزم خود را در کاهش وابستگی تولید کالا در داخل به قیمت قیمت دلار می‌داند، اما هنوز تولید لوازم خانگی نیاز به تامین مواد اولیه با دلار است. یک بام و دو هوای تصمیمات د...

به گزارش رصد روز، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی گفت: در حالی که دولت عزم خود را در کاهش وابستگی تولید کالا در داخل به قیمت قیمت دلار می‌داند، اما هنوز تولید لوازم خانگی نیاز به تامین مواد اولیه با دلار است.

یک بام و دو هوای تصمیمات دولت موضوع جدیدی نیست. دولت از یک سو به دنبال حذف تدریجی دلار از اقتصاد کشور است، اما از سوی دیگر هر روز وابستگی بخش تولید را به قیمت دلار بیشتر می‌کند.

این وضعیت قطعاً تبعات سنگین به بدنه تولید به ویژه تولیدات اساسی و پُر تقاضا در بازار وارد می‌کند. لوازم خانگی از آن دسته محصولاتی است که به شدت وابسته به مواد اولیه وارداتی است. کارشناسان و تولید کنندگان این بخش معتقدند؛ ۸۰ درصد مواد اولیه تولیدات وارداتی است و تنها ۲۰ درصد از مواد اولیه مورد نیاز این صنعت در داخل کشور تولید می‌شود.

در حالی از سال ۹۷ که واردات لوازم خانگی در کشور ممنوع اعلام شد، قیمت این محصولات در بازار به گونه‌ای تغییر مسیر دادند که گویا قرار است این بازار به زودی جمع شود! اما در سال جاری باز همه به خروج این صنعت از رکود امید بستند؛ چراکه قرار بر این شد با تحقق شعار «مهار تورم، رشد تولید» رونق به بازار‌ها باز گردد.

البته تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان بر این موضوع هم نظرند که مواد اولیه مصرفی در تولید لوازم خانگی و بازار توزیع این لوازم وابستگی شدید به قیمت دلار دارد و بدون کنترل این نرخ نمی‌توانند نقشی در مهار تورم داشته باشند.

تولید کنندگان بر این باورند که در اولین قدم باید قیمت مواد اولیه تولید صنعت لوازم خانگی مهار شود تا بتوانند کالا را با قیمت مناسب تولید و نیاز بازار را تامین کنند و مانع رشد بی‌رویه قیمت‌ها در این صنعت شد و این کنترل تنها از مجاری تثبیت نرخ ارز با گشایش در مناسبات میسر خواهد بود.

دود گرانی دلار مدت هاست از کارخانه‌های تولیدی برخاسته و هر روز بیشتر می‌شود. این روز‌ها بحث کاهش وابستگی اقتصاد به دلار زیاد شنیده می‌شود در حالی که تولید کنندگان برای تهیه و تامین مواد اولیه مورد نیاز تولید باید به دنبال نرخ روزانه دلار باشند. همین موضوع دلیل بر گرانی محصول در بازار و از همه مهمتر سردرگمی تولید کننده شده است.

گرانی مواد اولیه رکود را به بازار لوازم خانگی برد
در همین رابطه مهدی پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی در گفتگو با اقتصاد ۲۴ اظهار کرد: بازار لوازم خانگی در رکود سنگینی فرو رفته است، زیرا تقاضایی از سوی مصرف کنندگان در این بازار وجود ندارد.

به گفته پازوکی، در سالی که مزین به شعار «مهار تورم، رشد تولید» است بانک‌ها به جای حمایت از واحد‌های تولیدی اقدام به خرید دِین و فروش اقساطی لوازم خانگی در فروشگاه‌های زنجیره‌ای می‌کنند.

وی افزود: عدم تطابق میان هزینه و دستمزد مصرف کنندگان موجب شده تا میزان خرید لوازم خانگی به حداقل برسد به همین دلیل اکثر تولیدکنندگان و یا سرمایه گذاران غیرمستقیم در صنعت تولید لوازم خانگی ناچار به انبار کالا‌های خود شده اند.

لوازم خانگی در انبار‌ها باقی ماند
این مسئول صنفی ادامه داد: شرایط بازار به نحوی است که بیشترین سهم از تولید لوازم خانگی در انبار‌ها باقی می‌ماند.

رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی با انتقاد از عدم حمایت بانک‌ها از تولیدکنندگان اظهار کرد: بانک‌ها علاوه بر ورود به حوزه خرید دین و فروش اقساطی کالا با مشارکت فروشگاه‌های بزرگ، با تاخیر در تحویل منابع ارزی و بلوکه کردن ۵ درصد از سرمایه تولیدکنندگان مشکلاتی را برای آنها ایجاد می‌کنند.

این فعال صنفی ادامه داد: از دیگر چالش آفرینی‌های سیستم بانکی برای تولیدکنندگان این است که به‌رغم دریافت ریال برای تامین ارز، پرداخت دلار را به دو ماه آینده موکول می‌کنند.

عدم تامین مواد اولیه تولید داخل با قیمت مناسب
پازوکی با اشاره به زیان دهی کاسبان خرد و تولیدکنندگان لوازم خانگی از شرایط فعلی بازار خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عواملی که تولیدکنندگان با آن مواجه هستند، عدم تامین مواد اولیه تولید داخل با قیمت مناسب است.

وی تاکید کرد: قیمت مواد اولیه داخلی برای تولیدکنندگان در بورس بر مبنای قیمت دلار نرخ گذاری می‌شود و این در حالیست که مقام معظم رهبری بر حمایت از تولید و دلارزدایی تاکید کرده اند. رفتار اقتصادی‌ای که با تولیدکنندگان در ایران صورت می‌گیرد حتی در کشور‌های جنگ زده‌ای مثل عراق و افغانستان نیز به چشم نمی‌خورد.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی یادآور شد: بازار لوازم خانگی با ممنوعیت واردات در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفت و این امکان برای تولیدکنندگان مهیا شد که بتوانند اقلام مورد نیاز مردم را تامین کند. در شرایط فعلی لازم است با تامین نقدینگی برای مصرف کنندگان در بازار، تقاضا را افزایش داد.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط