به گزارش رصد روز، بانک مرکزی که طبق روال همیشگی خود، هر هفته با انتشار گزارشی، نرخهای بهره بازار پول را بهروزرسانی میکند، بهتازگی آمار و ارقام مربوط به دو مورد از مهمترین نرخهای بهره این بازار، یعنی نرخ بهره بین بانکی و همچنین نرخ ریپو در هفت روز منتهی به ۱۵ آذر را نیز منتشر کرد؛ آماری که بر اساس آن، نرخ سود در بازار بین بانکی در این هفته نیز به روند نزولی خود ادامه داده و به کمترین میزان ثبت شده از میانه تیر ماه به این سو رسیده است.
از سوی دیگر، اما حداقل نرخ توافق بازخرید یا همان نرخ ریپو، در هفتهای که گذشت نیز بدون تغییر باقی ماند تا ثبات آن از ابتدای سال جاری تاکنون ادامه پیدا کند.
با استناد به آخرین بهروزرسانی بانک مرکزی از روند تغییرات نرخ سود بین بانکی، این نرخ در هفت روز منتهی به ۱۵ آذر ماه برای سومین هفته متوالی کاهشی شد. طوری که در این هفته نرخ سود بین بانکی حدود ۰.۱۱ واحد درصد افت کرد و به این ترتیب، میانگین موزون نرخ بازار شبانه، رقم ۲۳.۴۳ درصد را ثبت کرد؛ عددی که کف نرخ بهره بین بانکی از هفته دوم تیر ماه به این سو محسوب میشود.
کاهش وامگیری بانکها از بانک مرکزی
با استناد به گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی که بانک مرکزی، اواخر هفته گذشته منتشر کرد، افت نرخ بهره بین بانکی در هفته گذشته، در حالی رخ داد که میزان تقاضای بانکها برای وامگیری از بانک مرکزی در این هفته کاهشی شده بود.
دادههای منتشر شده مربوط به هفته گذشته حاکی از آن هستند که در عملیات بازار باز این هفته، بانکها ۱۲۹.۹ هزار میلیارد تومان سفارش برای استقراض از بانک مرکزی ارسال کردهاند. بانک مرکزی نیز مثل تقریبا همه این سفارشها را پذیرفت و مبلغ مذکور را در بازار باز تزریق کرد. با وجود اینکه رقم وامدهی بانک مرکزی از طریق بازار باز در مقایسه با هفته قبل از آن، بیشتر از پنج هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده بود، اما باید این نکته را نیز متذکر شد که رقم مذکور همچنان در سطوح بالایی قرار دارد.
از سوی دیگر، اما میزان استقراض بانکها از بانک مرکزی در بازار بین بانکی این هفته صعودی اندک را تجربه کرد. طوری که این رقم از هزار میلیارد تومان در هفته قبل، به دو هزار میلیارد تومان در این هفته افزایش یافت.
بازار بین بانکی چگونه عمل میکند؟
بانکها در مواقعی که طی فعالیتهای روزمره خود با کسری وجوه نقد مواجه میشوند، میتوانند با مراجعه به بازار بین بانکی، و استفاده از سازوکار این بازار، این کسری وجوه خود را مهار کنند.
بازار بین بانکی شرایطی را ایجاد میکند که بانکها میتوانند با استفاده از آن، بخشی از کسری منابع نقدی خود را از طریق وام گرفتن از بانکهایی که منابع مازاد دارند، جبران کنند. البته بانکهای مقروض مکلفند که این منابع قرضگرفته شده را در تاریخی از پیش تعیین شده که عمدتا یک روزه است و با نرخ بهرهای از قبل مشخص شده که همان نرخ بهره بین بانکی است، به بانک وامدهنده بازگردانند.