به گزارش رصد روز، بازار سرمایه آخرین هفته دی ماه را مثبت آغاز کرد؛ روندی که البته از روزهای پایانی هفته گذشته با افزایش نرخ دلار و تکاپوی ان برای رشد بیشتر آغاز شده بود. این در حالی است که با بالا گرفتن درگیریهای نظامی منطقه سهامداران انتظار دیگری داشتند و پیش بینی میشد رشد هفته قبل را در یک روند نزولی از دست بدهد.
اما ورق برگشت و شاخص کل بورس با رشد ۹ هزار و ۵۵۲ واحدی به ارتفاع دو میلیون و ۱۸۰ هزار و ۵۱۶ واحد رسید. شاخص هموزن نیز در روندی موازی ۹۲۲ واحد رشد کرد و در سطح ۷۶۴ هزار و ۱۳۳ واحد قرار گرفت.
«حسن حسیننیا» کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ عدم واکنش بازار سرمایه و بازار هوشمند ارز به جریانات اخیر خاورمیانه را نشان دهنده این موضوع میداند که تصورات و انتظارات این است که دامنه این تنشها گسترش نیابد و عملا پای کشور ما به این مسائل باز نشود.
نگاهی به روند بازار سرمایه در روز شنبه
این کارشناس بازار سرمایه در توضیح روند بازار در اولین روز هفته میگوید: برای بررسی بازار روز شنبه باید یک نگاهی به هفته گذشته داشته باشیم. در دو روز ابتدای هفته عملا نمادهای صندوقهای اهرمی و نمادهای آپشن که نمادهای نسبتا با نوسان بالا و پرریسکی هم هستند، با اقبال بیشتری مواجه شدند و به زعم فعالین بازار این میتواند نشان دهنده بازدهی مناسب در کوتاه مدت باشد، یعنی یک نوسان کوتاه مدت را احتمالا سهامداران انتظار دارند و برای همین روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته قبل اگر بررسی میکردیم، کاملا مشهود بود. به خصوص بعد از تایم ۱۲:۳۰ شاهد ورود نقدینگی و همچنین خریدهای گستردهتر در صندوقهای اهرمی بودیم.
به گفته او اینها در بازار امروز هم ادامه داشت و شاهد این بودیم که بازار نسبتا روند مثبت را از خود نشان داد. در این حمایت ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار واحدی را داریم و باید دید در نقطه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی چه واکنشی از خود نشان خواهد داد.
گزارشهای ۹ ماهه شرکتها کمک کننده خواهد بود؟
در روزهای گذشته بحث انتشار گزارشهای ۹ ماهه شرکتها امیدها را برای رونق بازار سرمایه بالا برده است؛ اما آیا بازار میتواند با اتکا به این گزارشها رشد ادامهداری را رقم بزند؟ حسین نیا با اشاره به بی تفاوتی بازار به گزارشهای مثبت ۶ ماهه اول سال گزارشهای ۹ ماهه را نیز بیتاثیر میداند. به گفته او ما گزارشهای ۶ ماهه خیلی خوبی داشتیم، اما بازار خیلی به این مسئله وزن نشان نداد چون این مسائل را در خود از قبل پیشخور کرده بود و عملا اگر بخواهیم واقعیتهای صورتهای مالی را نگاه کنیم، رشد سودآوری در شرکتها کاملا مشهود است و این رشد در حد و اندازه تورم نیست. بیشتر این سودآوریها از رشد قیمتی که ناشی از رشد نرخ ریالی محصولات بود نشات گرفته بود و ما آن رشد تولید را به آن صورت در صورتهای مالی شرکتها نداشتیم.
او در ادامه میافزاید: گزارشهای ۹ ماهه نیز اگرچه مهم است، اما وقتی این مسائل از قبل تحلیل میشود، در قیمت سهام خود را نشان میدهد، شاید واکنش زیادی نسبت به این مسائل نداشته باشیم و شاید وزن تصمیمات دیگر از جمله تجدید ارزیابی داراییها، بهتر شدن شرایط قیمتگذاری محصولات خودرویی و … میتواند تاثیرگذاری بیشتری بر بازار داشته باشد تا گزارشهای مذکور.
بحث تجدید ارزیابی داراییها ازعواملی بود که در هفتههای اخیر رشد کوتاه مدتی را به بازار هدیه کرد. اما خیلی زود تاثیر خود را از دست داد و فعالان بازار را نسبت به آن ناامید کرد. حسن حسین نیا در این باره معتقد است که در مورد تجدید ارزیابی داراییها بیش از آن که بحث ناامیدی باشد، بحث نااطمینانی است.
او در این باره تصریح میکند: تجدید ارزیابی داراییها درست است که در این زمینه چندین جلسه نیز تشکیل شد، اما آن اتفاقاتی که سهامداران دنبال آن هستند با توجه به اینکه ما یک دور تجدید ارزیابی را در سال ۹۹ در برخی از شرکتها داشتیم، به همین دلیل نوسان محدودی از آن انتظار میرفت. انتظار بیشتر این است که همانطور برخی از سندهای حسابداری اصلاح پیدا کردند و این اصلاح سبب شد که هلدینگها بهتر در فرایند قرار بگیرند، شرایط دیگری نیز لازم است. مثلا با توجه به شرایط تورمی کشور این دامنه و بازه زمانی تجدید ارزیابی داراییها به هم نزدیک باشد. هر چند اینها یک محرک برای موتور بازار سرمایه هستند، اما شرایط دیگری نیز در بازار بوده که فعالان بازار را ناامید کرده بود. از جمله نرخ خوراک و عوارض مالیاتی و شنیدهها درباره نرخ مالکانه معادن … که بر تصمیم گیری سهامداران اثرگذار بوده است.
پیش بینی بازار تا پایان هفته و سیگنالهای بهاری بورس تا پایان زمستان
طبق پیشبینی این کارشناس بازار سرمایه تا پایان زمستان چندین فاکتور دیگر نیز تاثیرگذار خواهد بود، خبرهای مخابره شده از مجلس درباره احتمال کاهش بازدهی معافیت مالیاتی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها از ۵ سال به ۳ سال و در عین قیمتگذاری خودرو است چرا که این شرکتها چه درست چه غلط اهمیت بالایی در بازارسرمایه دارند.
اما به گفته او چنانچه بتوانند میزان زیانسازی خود را کاهش دهند و حتی فروش زیرمجموعههایشان به بازار مخابره شود میتوانیم امیدوار باشیم. علاوه بر این انتخابات مجلس را پیش رو داریم. تجربه سابق نشان داده که در یکی دوماه مانده به انتخابات شرایط بورس بهتر میشود و دولتها توجه بیشتری به بهتر شدن اِلمانهای بازار سرمایه دارند.
علاوه بر این در نگاهی کوتاهمدتتر، تا پایان هفته با پیشبینی حسین نیا قطعا یک درگیری سنگینی را در محدوده ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی خواهیم داشت. در این مقطع پیش بینی این که بتواند از این مقدار رد شود یا نه کار سختی است چون اخبار مهمی در خصوص محصولات خودرویی احتمالا شنیده خواهد شد. پس فعلا میتوان گفت که هدف ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار واحدی هدف شاخص این هفته است.