نیروی کار تاوان افزایش قیمت دلار را می‌دهد؟

انتشار گزارش شاخص مدیران خرید (شامخ) کل اقتصاد و صنعت توسط اتاق ایران نشان می‌دهد که در دی ماه 1402 تولیدکنندگان با شوک ناپایداری ارزی مواجه شده‌اند و نیروی کار بیش از هر گروهی تاوان آن را داده است.

به گزارش رصد روز، مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران ماهانه یک نظرسنجی بین تولیدکنندگان انجام می‌دهد و آن را تحت عنوان شاخص بین‌المللی PMI یا مدیران خرید (شامخ) منتشر می‌کند. این شاخص هر چه از عدد ۵۰ بالاتر باشد، اندازه و میزان رونق را نشان می‌دهد و هر چقدر پایین‌تر از این رقم باشد عمق رکود را به تصویر می‌کشد. حال آخرین گزارش اتاق ایران شامخ کل اقتصاد را در دی ماه ۵۰.۸۴ و شامخ کل صنعت را ۵۱.۶۵ محاسبه کرده است.

رکود نگران‌کننده‌تر ماه‌های قبل
گرچه رقم شامخ کل اقتصاد نسبت به آذر روند صعودی دارد، اما تا حد زیادی در جزئیات مشابه ماه قبل خود گزارش می‌شود. نکته اساسی‌تر این است که شامخ دی ماه نسبت به سه ماه دیگر سال جاری وضعیت نامناسب‌تری دارد تا مشخص شود وضعیت رکود در ماه‌های اخیر به‌مراتب نگران‌کننده‌تر از قبل است. این رکود زمانی بیشتر نمایان می‌شود که در میان پنج مؤلفه‌ اصلی به غیر از «میزان سفارشات جدید مشتریان» و «سرعت انجام و تحویل سفارش»، سایر مؤلفه‌های اصلی کمتر از ۵۰ ثبت شده‌اند.
مطالعه بیشتر: قیمت دلار تا پایان سال در همین محدوده می‌ماند

همان‌طور که مشخص است در بین مؤلفه‌های اصلی شامخ کل اقتصاد، میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی بیش از سایر مؤلفه‌ها به رکود بنگاه‌های اقتصادی دامن زده و پس از آن موجودی مواد اولیه وضعیت بدتری دارد تا گواهی بر این ادعا باشند که نیروی کار بیش از هر گروه دیگری تاوان تلاطمات ارزی را می‌دهد و قربانی اصلی بازار ارز است.

براساس داده‌های به‌دست‌آمده از بنگاه‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید این بخش در دی ماه با ثبت عدد ۵۱.۶۵، اندکی نسبت به آذر ماه بهبود یافته است. اما این شاخص هم نسبت به محاسبات مهر و آبان وضعیت به‌مراتب بدتری دارد.

علاوه بر این، شامخ بعضی از گروه‌های صنعتی در برخی رشته‌فعالیت‌ها روند کاهشی داشته و رکود تقاضا حداقل در نیمی از رشته‌فعالیت‌ها به چشم می‌خورد.

در بین پنج مؤلفه یا پرسش اصلی که مدیران خرید صنعت به آن پاسخ داده‌اند، باز هم مشاهده می‌شود که وضعیت «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» و «موجودی مواد اولیه خریداری‌شده» به‌ترتیب با ثبت شاخص‌های ۴۶.۸۹ و ۴۷.۹۲ بدتر از سه مؤلفه اصلی دیگر، یعنی «مقدار تولید محصولات»، «میزان سفارشات جدید مشتریان» و «سرعت انجام و تحویل سفارش» هستند.

رکورد ۲۲ماهه کاهش استخدام نیروی کار شکست!
همان‌طور که در جدول شامخ کل صنعت هم پیداست، باید توجه داشت که وضعیت این دو مؤلفه‌ مشخصاً در بخش صنعت نامطلوب‌تر از میانگین کل اقتصاد است.

چنانکه در دی‌ماه شاخص میزان استخدام نیروی کار در مقایسه با آذر با شدت بیشتری کاهش یافته و بیشترین نرخ کاهش ۲۲ ماه گذشته را به ثبت رسانده ‌است.

در شرایطی که شرکت‌ها به دلیل تداوم رکود تقاضا، کمبود نقدینگی و مواداولیه، در ظرفیت‌های پایین‌تر از حداکثر توان خود تولید می‌کنند، در بنگاه‌های صنعتی نیز برخی برای کنترل هزینه‌های تولید، میزان اشتغال خود را کاهش داده‌اند و برخی دیگر نیز به دلیل عدم تمایل به اشتغال نیروی کار در سطوح کنونی دستمزد و شرایط اقتصادی کشور با کمبود نیروی ماهر روبه‌رو هستند که برآیند این دو باعث کاهش سریع‌تر در شاخص میزان استخدام شده‌ است.

گذشته از این، تولیدکنندگان‌ صنعتی در تأمین مواد اولیه مورد نیاز خود نیز با کمبود روبه‌رو هستند و شاخص موجودی مواداولیه خریداری‌شده (۴۷.۹۲) برای هفتمین ماه پیاپی کاهش داشته‌ است.

علاوه بر تداوم مشکل کمبود نقدینگی ناشی از ضعف تقاضا، عدم تخصیص ارز و عدم تأمین مالی از سوی بانک‌ها، نوسان نرخ ارز و شوک قیمتی در بازار نیز زنجیره تامین مواد اولیه را تحت تاثیر قرار داده‌ تا شرکت‌ها در تأمین مواد و قطعات مورد نیاز خود بشدت با مشکل مواجه باشند.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار