به گزارش رصد روز، نبود برنامه جدی برای ساماندهی و نظارت بر فعالیتهای اینترنتی، تا سالهای قبل یکی از مشکلات جدی ورود کسبوکارها به حوزه در ایران بود. سوء استفاده به شیوههای مختلف و ضعفهای قانونی در پیگیری مطالبات، فعالیتهای اقتصادی بر بستر آنلاین را برای مردم تبدیل به یک تعامل با ریسک و خطر بسیار بالا کرده بود.
علیرغم تلاشهای زیاد و شکلگیری بسیاری از کسبوکارها و خدمات بر بستر آنلاین، هنوز مردم اعتماد چندانی به خرید از آنها نداشته و ترجیح میدادند تا حد امکان نیازهای خود را از طریق مراجعات حضوری برطرف کنند. با شیوع ویروس کرونا و اجبار برای رعایت محدودیتهای ترددی، استفاده از خدمات کسب و کارهای آنلاین بیشتر شد.
در کنار این اجبار، ورود مقامات قضایی و دولتی برای ایجاد چارچوب و خط قرمز برای فعالیتها، اعتماد از دست رفته را کم کم به اقتصاد آنلاین باز گرداند. شکلگیری اینماد و اجباری شدن دریافت این نشان الکترونیکی برای کسبوکارهای اینترنتی، از جمله اقدامات انجام شده در راستای بهبود و ساماندهی فعالیتهای اقتصادی مجازی توسط دولت بود. توسعه پلتفرمها، درگاههای اینترنتی و وبسایتهای فعال در حوزههای مختلف و همچنین رشد اقتصاد آنلاین طی سالهای اخیر، نشان داد که ارقام و مبالغ جدی در فضای خدمات مجازی در حال تبادل است.
یکی از بزرگترین و شاید بتوان گفت جدیترین خدمات بر بستر آنلاین، تاکسیهای اینترنتی است که در سراسر جهان افراد زیادی را در خود مشغول کرده و متقاضیان زیادی نیز دارد. این پلتفرمها ضمن نوپا بودن و پر متقاضی بودن در ایران، همواره با چالشها و شکایات زیادی روبهرو هستند که بخشی از این مسائل از ضعفهای طراحی سرویس آنها سرچشمه میگیرند.
مسافرکشی با هزار و یک دردسر
سرویس تاکسیهای اینترنتی در ایران، عمری کمتر از ده سال دارد؛ همزمان با توسعه روزافزون خدمات این پلتفرمها، نیاز بخش زیادی از افراد تا به امروز برطرف شده است. با این حال هر از چندگاهی سیل نارضایتیها از برخی از اتفاقات مانند نحوه ارائه خدمات این سرویسها، بر سر زبان میافتد. کافیست هشتک نام این تاکسیهای اینترنتی را در برخی از فضاهای مجازی جستوجو کنید تا با حجم انبوهی از کمپینهای قهرآمیز، تحریمها و گلایهها مواجه شوید.
شاید از نخستین کمپینهای تحریم استفاده از سرویسهای تاکسیهای اینترنتی در ایران، به سالهای ابتدایی آغاز به کار آنها بازگردد؛ زمانی که تعدادی از رانندگان با ارائه خدمات نامناسب به مسافران مانند پیاده کردن آنها به اجبار در مسیرهای نامناسب، بدرفتاری با مسافران و سایر موارد اینچنین که به دلیل نبود فرهنگ استفاده از تاکسیهای اینترنتی از سوی دو طرف (هم مسافران و هم رانندگان) بود، صدای شکایت مردم را بلند کردند. تلاش مدیران سرویسهای تاکسیهای اینترنتی که در ابتدا دو پلتفرم بیشتر نبودند، باعث بهبود نسبی این وضعیت شد.
اما این اقدامات، گلایهها را صفر نکرد و هر از چند گاهی مشکلات جدیدی با توسعه خدمات پلتفرمها شکل میگیرد. از آخرین چالشهای مردم با سرویس تاکسیهای اینترنتی را میتوان ایجاد فضا برای گرانی خدمات از سوی پلتفرمها با ایجاد دکمه «عجله دارم» عنوان کرد.
خدمتی به کام صاحبان پلتفرمها
سازوکار سرویسهای تاکسیهای اینترنتی به این شکل است که مسافر مبدا و مقصد خود را انتخاب کرده و پس از دیدن نرخی که پلتفرم به آن اعلام میکند (که هیچ چارچوب رسمی برای آن تا به امروز اعلام نشده)، تقاضای خود را تایید میکند. در این مرحله فرد باید منتظر بماند که رانندهای درخواست او را با قیمت اعلام شده توسط پلتفرم تایید کند. تا اینجا غیر از مسئله نحوه محاسبه هزینه سفر، مشکل و ایرادی به نظر نمیرسد.
چالش زمانی ایجاد میشود که هیچ رانندهای حاضر به قبول سفر با این قیمت نباشد و مسافر مجبور به اعلام مجدد درخواست، اما با قیمتی بیشتر از قبل شود. این اتفاق در زمانهای پیک ترافیک شهری و درخواستها برای جابهجاییها بیشتر رخ میدهد.
همانطور که نحوه تعیین نرخ سرویس تاکسیهای اینترنتی بر حساب و کتابی قابل قبول برای مسافران نیست و تا به امروز هیچ نهاد دولتی و یا قضایی وارد این مسئله نشده، نحوه افزایش لحظهای نرخ خدمات هم چارچوب مشخصی ندارد. در چنین شرایطی بدیهیست که سیلی از اعتراضات همواره روانه این پلتفرمها شود.
گرانفروشیهای تاکسیهای اینترنتی
توسعه سرویس تاکسیهای اینترنتی به بهانه بهبود عملکرد و تسریع خدماترسانی به مسافران، منجر به شکلگیری بخشی به نام «عجله دارم» شد. در این سرویس، اگر مسافران عجله زیادی داشته باشند با فعال کردن دکمه «عجله دارم»، هزینه بیشتری میپردازند تا راننده زودتر درخواست آنها را قبول کند.
زمانی که این سرویس فعال بود، بیشتر مواقع دیده میشد که رانندگان با قیمت عادی مسافران را قبول نکرده و منتظر میماندند تا سرویس «عجله دارم» فعال شود.
این مسئله، اعتراض مسافران و کاربران تاکسیهای اینترنتی را برانگیخت. علیرغم شکایت کاربران، تمامی تاکسیهای اینترنتی حتی پلتفرمهایی که به تازگی فعالیت خود در این زمینه را آغاز کرده بودند نیز این سرویس را در طراحی محصول خود گنجاندند.
اجبار برای پرداخت هزینهای بیشتر تنها برای یک سفر عادی درون شهری به دلیل دندانگردی سرویسهای اینترنتی و رانندگان، روز به روز بیشتر شد و در این میان مسافران و کاربران بیدفاع ماندند.
از سویی دیگر همانطور که چارچوبی برای تعیین نرخ سفرها وجود نداشت، این افزایش هزینه در پی عجله داشتن نیز مرز و قانون معینی ندارد. انگار سرویسهای اینترنتی جمله «همینه که هست» را به شیوهای تمام و کمال در ارائه خدمات خود پیاده کرده و کاربران اگر نیازی دارند، باید بهای آن را به گزافترین شکل ممکن بپردازند.
گره خوردن زندگی شهری با استفاده از خدمات آنلاین، کار را به جایی رسانده که در برخی مواقع چارهای جز پرداخت این مبالغ هنگفت وجود ندارد، اما نکته قابل تامل، نقش نهادهای قضایی در راستای ساماندهی رویکرد سرویسهای آنلاین است.
سازمان تعزیرات چراغ اول را روشن کرد
اگر این روزها به سرویسهای تاکسیهای اینترنتی سر زده و درخواستی ثبت کرده باشید، حتما دیدهاید که دکمه «عجله دارم» در این پلتفرمها یا حذف و یا غیر فعال شده است. پس از حدود یک سال فعالیت این دکمه پولساز برای پلتفرم و دردسرساز برای کاربر، سازمان تعزیرات حکومتی پا به میدان گذاشته و دستور لغو این سرویس را صادر کرده است.
در برخی از پلتفرمها زمانی که روی درخواست «عجله دارم» کلیک کنید، متنی مبنی بر حذف این سرویس به دستور سازمان تعزیرات برای شما نمایش داده میشود. یکی از روشنترین اقدامات انجام شده توسط نهادهای نظارتی و قضایی بر رفتار سرویسهای اینترنتی، ورود به مسئله سرویس «عجله دارم» است.
هزینهتراشی به بهانه بهبود سرویسدهی به کاربران و ایجاد زمینه سوء استفاده برای برخی رانندگان، اقدامی غیراخلاقیست و انتظار میرفت تا سازمان تعزیرات زودتر از این وارد عمل میشد.
اما همین که به اعتراضات گسترده کاربران توجه شده و رویکردی برای ساماندهی فعالیت پلتفرمهای اینترنتی شکل گرفته، خود قدمی مثبت است. امیدوار است مرحله بعدی این ساماندهیها، شفافیت بیشتر هزینه خدمات و اجبار برای حرکت در چارچوبهای قانونی باشد.