هوش مصنوعی، رقیب یا رفیق پزشکان؟

هوش مصنوعی می‌تواند در پیش‌بینی سیر بیماری‌ها، تشخیص بیماری‌ها از طریق تحلیل تصاویر پزشکی و شخصی‌سازی روش‌های درمانی به پزشکان کمک کند تا تصمیمات دقیق‌تر و مؤثرتری برای بیمار خود بگیرند. اما همه چیز بستگی به نحوه استفاده از آن دارد.

به گزارش رصد روز،هوش مصنوعی (AI) تحولی شگرف در علم پزشکی ایجاد کرده است. این فناوری در حال حاضر در بخش‌های مختلف پزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ در پیش‌بینی سیر بیماری‌ها، تشخیص بیماری‌ها از طریق تحلیل تصاویر پزشکی مانند رادیولوژی، سی‌تی اسکن، آنژیوگرافی، ام‌آرآی و …، شخصی‌سازی روش‌های درمانی، تجزیه و تحلیل بیماری‌ها با سرعت بالاتر و … هوش مصنوعی کمک می‌کند تا پزشکان تصمیم‌های دقیق‌تر و مؤثرتری بگیرند. این فناوری قادر است الگوهایی را شناسایی کند که گاهی از دید پزشکان باتجربه هم پنهان می‌ماند.

هرچند دقت هوش مصنوعی در بسیاری موارد با پزشکان برابری می‌کند، اما ضریب خطایش به کیفیت داده‌ها و الگوریتم‌ها و ورودی اطلاعات بستگی دارد. بنابراین نمی‌توان آن را کاملاً بی‌نقص دانست. دکتر حمید احمدی، جراح و فلوشیپ پستان چند روز پیش در صفحه ایکس خود نوشت: «شما هر ورودی‌ای که به هوش مصنوعی بدهید، همان را تفسیر می‌کند و اگر اطلاعات ورودی اشتباه باشد، نتیجه کار نیز اشتباه خواهد شد.» به همین دلیل متخصصان تاکید می‌کنند که افراد عادی برای هر کار پزشکی حتی برای نشان دادن جواب آزمایش و سایر تصویربرداری‌های خود مراقب باشند که چگونه به هوش مصنوعی دیتا می‌دهند.

دکتر منوچهر قارونی، متخصص بیماری‌های قلب و عروق در گفتگو با همشهری‌آنلاین درباره کمک گرفتن از هوش مصنوعی در علم پزشکی می‌گوید: ممکن است هر پزشکی در تصمیم‌گیری‌های حساس و مهم خود از پزشکان دیگر کمک بگیرد. هوش مصنوعی هم همین است. البته هنوز خبری از استفاده فراگیر از هوش مصنوعی در ایران نیست و پزشکان هم اکثرا هنوز علم استفاده از آن را ندارند و بیشتر جنبه تبلیغات دارد. چند اپلیکیشن هوش مصنوعی ویژه پزشکان موجود است، اما پزشکان هنوز هیلی با آن درگیر نشده‌اند. اما اگر زمانی لازم شد، چه اشکالی دارد؟ باید از تکنولوژی استفاده گرفت و اصلا آن را به عنوان تهدید یا رقیب خودمان نمی‌بینم.

قارونی در ادامه می‌گوید: البته هوش مصنوعی هرقدر هم قوی باشد، نمی‌تواند هوش انسان را داشته باشد و فقط می‌تواند به عنوان دستیار در تصمیم‌گیری‌ها موثر باشد. البته درباره تصمیم‌گیری قاطع و نهایی توسط هوش مصنوعی در امور پزشکی هنوز نمی‌توان قضاوت کرد. چون همان طور که گفتم، هنوز استفاده از هوش مصنوعی در علم پزشکی آن قدر رایج نشده و جا نیفتاده است. باید زمان بگذرد و علم ما هم در خصوص هوش مصنوعی بیشتر شود تا ببینیم.

پزشکان می‌گویند: هوش مصنوعی به خودی خود تهدید نیست و تأثیر آن به نحوه استفاده از آن وابسته است. در صورت بهره‌برداری صحیح، این فناوری می‌تواند خطاهای انسانی را کاهش دهد و کیفیت خدمات درمانی را ارتقا ببخشد. با این حال، استفاده نادرست یا وابستگی بیش از حد به آن بدون نظارت انسانی ممکن است خطراتی همچون تشخیص نادرست را به دنبال داشته باشد. بنابراین، تهدید احتمالی نه از ذات هوش مصنوعی، بلکه از مدیریت ناکارآمد و فقدان نظارت کافی ناشی می‌شود.

خیلی از افراد حتی بعضی از پزشکان ممکن است این فناوری را تهدیدی برای شغل خود بدانند، اما کارشناسان معتقدند که هوش مصنوعی نمی‌تواند به طور کامل جایگزین پزشکان شود و این شغل را از بین ببرد. زیرا در کارهای پزشکی جنبه‌های انسانی مانند همدلی و قضاوت پیچیده همچنان ضروری‌اند. این فناوری بیشتر به عنوان ابزاری کمکی عمل می‌کند تا مکمل مهارت‌های پزشکان باشد. تهدید بودن آن برای پزشکان هم به نحوه استفاده از آن بستگی دارد؛ اگر به درستی مدیریت شود، به جای حذف شغل، کارآیی و دقت را افزایش را افزایش خواهد داد.

 

همان طور که گفته شد، اعتماد به هوش مصنوعی به شدت به نحوه ارائه اطلاعات به آن بستگی دارد. بنابراین هم پزشکان و هم بیماران باید مراقب استفاده از آن باشند. متاسفانه برخی بیماران تا جایی به این فناوری تکیه دارند که وقتی جواب پزشک را در مغایرت با جواب هوش مصنوعی می‌بینند، با پزشک برخورد تندی می‌کنند. چند روز پیش بود که یک زن جوان، ویدئویی را در شبکه ایکس منتشر کرده و مغایرت جواب پزشک با هوش مصنوعی درباره بیماری مادرش را رسانه‌ای کرد. موضوعی که واکنش خیلی از کاربران را برانگیخت و حمایت از پزشک مذکور را به دنبال داشت. کارشناسان هم هشدار می‌دهند که در استفاده از هوش مصنوعی برای درمان‌های پزشکی باید مراقب باشیم و بابت جواب‌های هوش مصنوعی که معلوم نیست با ارائه چه اطلاعاتی به دست آمده، علم پزشکی و دانش پزشکان خود را زیر سوال ببریم.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار