به گزارش رصد روز، طالبان با انتشار بیانیهای شهادت یحیی السنوار، رئیس دفتر سیاسی حماس و اسطوره مبارزه با رژیم جنایتکار صهیونیستی، را به مردم فلسطین و امت اسلامی تسلیت گفت.
در این بیانیه که توسط اداره نشرات الاماره منتشر شد، آمده است: «با کمال تأسف و اندوه، خبر شهادت مجاهد بزرگ، یحیی السنوار، که در راه خداوند و دفاع از سرزمین مقدس فلسطین و مقدسات امت اسلامی جان خود را فدا کرد، دریافت کردیم. در این اندوه بزرگ با شما همدردیم و شهادت این قهرمان را به مردم فلسطین و تمام امت اسلامی تسلیت عرض میکنیم.»
طالبان در ادامه، یحیی السنوار را نمادی از مقاومت و ایثار دانسته و افزود: «شهید یحیی السنوار مظهر استواری و مقاومت بود و زندگی پربرکت او چراغ راهی برای تمام کسانی است که در مسیر جهاد و مقاومت در برابر اشغالگری و بیعدالتی قدم برمیدارند.»
یحیی ابراهیم سِنوار (زاده ۲۹ اکتبر ۱۹۶۲) که با کنیه ابو ابراهیم شناخته میشود، رئیس دفتر سیاسی حماس و رئیس حکومت حماس در نوار غزه است. سنوار، بنیانگذار سرویس امنیتی حماس، با نام «مجد» است که با پروندههای امنیت داخلی سر و کار دارد. اسرائیل بارها وعدهٔ حذف سنوار را داده و او را مسئول ویرانی نوار غزه معرفی کرده است.او در صدر فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل قرار دارد. سنوار گفته است که اسرائیل باید نابود شود و تأکید کرده که جایی برای یهودیان در فلسطین نیست.
آغاز زندگی
یحیی السنوار در اردوگاه پناهندگان خانیونس در جنوب نوار غزه زاده شد. والدین او اهل اشکلون بودند. اما با آواره شدن فلسطینیان در پی جنگ ۱۹۴۸ اعراب و اسرائیل موسوم به «النکبه (نکبت)» مجبور به مهاجرت شدند. سنوار در خان یونس به مدرسه رفت و پس از آن، از دانشگاه اسلامی غزه در رشته زبان عربی مدرک کارشناسی گرفت.
حماس
ورود
اسرائیل نخستین بار سنوار را سال ۱۹۸۲ و در سن ۱۹ سالگی به دلیل فعالیتهای اسلامی دستگیر کرد. پس از آن او را بار دیگر در سال ۱۹۸۵ بازداشت کرد. سنوار در همان دوره توانست اعتماد شیخ احمد یاسین، بنیانگذار حماس را جلب کرد. این ارتباط با رهبر معنوی حماس، تأثیر زیادی بر پذیرش سنوار در داخل جنبش داشت.
دو سال بعد از تأسیس حماس در سال ۱۹۸۷، سنوار، سازمان امنیت داخلی حماس به نام «المجد» را تشکیل داد و در آن زمان تنها ۲۵ سال داشت. نام المجد به خاطر مجازات کسانی که متهم به جرایم اخلاقی بودند بر سر زبانها افتاد و همینطور تعقیب و کشتن کسانی که مظنون به همکاری با اسرائیل بودند. ایهود یاری میگوید سنوار مسئول «قتل بیرحمانه» افراد زیادی است که مظنون به همکاری با اسرائیل بودند: «بعضی را با دستان خودش کشته بود و به این کارش افتخار میکرد، و با من و دیگران دربارهٔ آن صحبت میکرد.» به گفته مقامهای اسرائیلی او بعدها اعتراف کرده که چگونه یکی از افراد مظنون به خبرچینی را مجازات کرده است: برادر مظنون را مجبور کرده که او را زنده به گور کند، و در پایان کار به جای بیل از قاشق برای خاک ریختن روی او استفاده کند.
زندان
سنوار در سال ۱۹۸۸ هنگامیکه که سنوار قصد ربودن و کشتن دو سرباز اسرائیلی را داشت توسط نیروهای امنیتی اسرائیل، دستگیر و در دادگاه به اتهام کشتن ۱۲ فلسطینی در اسرائیل محاکمه و به چهار بار حبس ابد محکوم شد. سنوار بین سالهای ۱۹۸۸ تا ۲۰۱۱ (بیش از ۲۲ سال) در اسرائیل زندانی بود. سنوار در زندان زبان عبری یادگرفت. گذراندن زمان در زندان، باعث افراطیتر و خشنتر شدن او شد. او قدرت و نفوذ خود را در زندان با بیرحمی و توسل به زور حفظ کرد. سنوار از طرف زندانیان با مسئولان زندان صحبت و نظم و انضباط را در میان زندانیان حاکم میکرد. او نهایتاً در جریان مبادله تعداد زیادی از زندانیان حماس و جنبش فتح با گیلعاد شلیط در سال ۲۰۱۱ از زندان آزاد شد.
بسیاری در دستگاههای امنیتی و دفاعی اسرائیل بر این باورند که آزاد کردن سنوار در جریان تبادل زندانیان اشتباهی مرگبار بود.