به گزارش رصد روز، در تصاویر منتشر شده توسط شبکههای تلویزیونی آمریکایی، فرد مظنون تیراندازی ترامپ بر روی پشت بام دیده میشود، وی راه میرود و با آرامش مکانی را برای تیراندازی انتخاب میکند.
دونالد جان ترامپ (انگلیسی: Donald John Trump؛ زادهٔ ۱۴ ژوئن ۱۹۴۶) سیاستمدار، بازرگان و شخصیت رسانهای آمریکایی است که بین سالهای ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ بهعنوان چهل و پنجمین رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا فعالیت کرد.
ترامپ، متولد و بزرگشدهٔ بخش کویینز نیویورک است. وی در سال ۱۹۶۸ با مدرک کارشناسی اقتصاد از مدرسهٔ وارتون دانشگاه پنسیلوانیا فارغالتحصیل شده است. او به مدت ۴۵ سال ریاست سازمان ترامپ را بر عهده داشت، شرکت ساختوساز املاک که الیزابت کرایست ترامپ، مادربزرگ پدریش بنیانگذار آن بود. فعالیت او متمرکز بر ساختن و نوسازی برجهای تجاری، هتلها، کازینوها و زمینهای گلف بود. او اقدام به چند پروژه پرریسک تجاری جنبی کرد و نام شرکت خود را به عنوان برند بر محصولات متعددی گذاشت. ترامپ از ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۵ میزبان ریلتی شوی محبوب کارآموز در انبیسی بوده است که به خاطر آن در پیادهروی مشاهیر هالیوود یک ستاره به او داده شده است. ترامپ که از سوی مجلهٔ فوربز به تاریخ سال ۲۰۱۷، با ۳٫۵ میلیارد دلار ثروت پانصد و چهل و چهارمین فرد ثروتمند جهان بوده، کسب و کارهایش و نیز سه ازدواجش دهههاست پوشش گستردهٔ رسانهای را به خود جلب کرده است.
ترامپ از مدتها پیش به سیاست ابراز علاقه کردهبود. در سال ۲۰۰۰ برای کسب نامزدی حزب ریفورم در انتخابات ریاستجمهوری رقابت کرد و در انتخابات مقدماتی این حزب در دو ایالت پیروز شد و سپس کنار کشید. او در ۱۶ ژوئن ۲۰۱۶ بار دیگر رسماً نامزدی خود را برای انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری ۲۰۱۶، این بار به عنوان یک جمهوریخواه اعلام کرد. کارزار ترامپ پوشش گستردهٔ رسانهای و توجه بینالمللی را به خود جلب کرده است. در مه ۲۰۱۶، پس از پیروزی در بیشترین ایالتها و کسب بیشترین آرای رقابت مقدماتی حزب جمهوریخواه، تنها رقبای باقیماندهٔ او کنارهگیری کردند و ترامپ در ژوئیه رسماً نامزد حزب جمهوریخواه شد. ترامپ در انتخابات سراسری ۸ نوامبر ۲۰۱۶ با پیروزی بر هیلاری کلینتون، نامزد دموکرات، مسنترین و تنها کسی است که بدون هرگونه سابقه تصدی مناصب سیاسی یا نظامی به ریاست جمهوری آمریکا برگزیده شده و پنجمین کسی است که با کسب آرای مردمی کمتر از رقیبش به ریاست جمهوری برگزیده شده است.
ترامپ در ماههای نخست ریاست جمهوری خود، شمار زیادی از سیاستهای باراک اوباما رئیسجمهور قبلی را برعکس کرد، آمریکا را از شراکت ترنس-پسیفیک و توافق پاریس خارج کرد، و بخشهایی از پیمان گرمی روابط با کوبا را لغو کرد. او نیل گرساچ و برت کاوانا را به دیوان عالی منصوب کرد. او ممنوعیتی بر ورود شهروندان شش کشور با بیشترین مسلمان (از جمله ایران) اعمال کرد. از مهمترین وقایع دوران ریاست جمهوری وی، باید به خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)،اعمال سیاست «فشار حداکثری» و تحریمها علیه ایران، کشتن قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس انقلاب اسلامی توسط ارتش ایالات متحده در خاک عراق،کشتن ابوبکر بغدادی رهبر دولت اسلامی عراق و شام (داعش) توسط ارتش آمریکا، دیدار تاریخی او با کیم جونگ اون رهبر کره شمالی بدون حصول پیشرفتی برای هستهایزدایی، وقوع جنگ تجاری با چین، اقدام برای کشیدن دیوار بین مرز آمریکا و مکزیک، خروج از شورای حقوق بشر سازمان ملل، به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل و قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست گروههای تروریستی اشاره کرد.
پس از این که او جیمز کومی ادارهکننده افبیآی را اخراج کرد، تحقیق و تفحصی به رهبری رابرت مولر به عنوان مشاور ویژه حقوقی نتیجه گرفت ترامپ و کمپین او از مداخله روسیه در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ منتفع شدهاند، ولی شواهد کافی برای متوجه کردن اتهام توطئه یا تبانی با روسیه نیافت. مولر همچنین در مورد کارشکنی در برابر عدالت تحقیق کرد و گزارش نهایی او ترامپ را از این جرم نه تبرئه کرد و نه متهم. ترامپ بعدها پنج نفر از کسانی که در نتیجه تحقیق روسیه محکوم شده بودند را عفو کرد. پس از این که ترامپ از اوکراین خواست در مورد رقیب سیاسیش جو بایدن تحقیق کند، مجلس نمایندگان ایالات متحده آمریکا او را در دسامبر ۲۰۱۹ به خاطر سوء استفاده از قدرت و کارشکنی در برابر کنگره ایالات متحده آمریکا استیضاح کرد. مجلس سنای ایالات متحده آمریکا، پس از خودداری از استماع شهادت شهود او را در فوریه ۲۰۲۰ از هر دو اتهام تبرئه کرد.
ترامپ انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ را به بایدن واگذار کرد ولی شکست را نپذیرفت. او در خصوص تقلب در انتخابات اتهاماتی مطرح کرد، مسئولان حکومتی را تحت فشار قرار داد، دهها شکایت بیحاصل برای به چالش کشیدن نتیجه انتخابات طرح کرد، و در سر راه انتقال قدرت به بایدن کارشکنی کرد. ترامپ چند ساعت پیش از شمارش تشریفاتی آرای الکترال در ۶ ژانویه ۲۰۲۱، هوادارانش را گرد آورد و آنان را به راهپیمایی به سوی کاخ کنگره آمریکا تشویق کرد، که منجر به حمله به کاخ کنگره ایالات متحده شد. کنگره تخلیه شد، و پنج نفر در این آشوب مردند. هفت روز بعد مجلس نمایندگان ترامپ را بابت «تحریک به فتنه» استیضاح کرد که او را بدل به تنها صاحب منصب فدرال در تاریخ کرد که دو بار استیضاح شده است. سنا در ۱۳ فوریه او را برای دومینبار تبرئه کرد. ترامپ از زمان ترک منصب ریاست جمهوری همچنان بر حزب جمهوریخواه سیطره داشته است. او نامزد مقدر این حزب در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده آمریکا است.
در سال ۲۰۲۴، ترامپ در یک دادگاه ایالتی نیویورک به اتهام جعل استاد کسب و کار، در ارتباط با پرداخت حقالسکوت به استورمی دنیلز در ۳۴ فقره اتهامی در نیویورک محکوم شناخته شد، که او را بدل به نخستین رئیسجمهور سابق آمریکا کرد که به جرمی محکوم شده است. ترامپ در هر این احکام درخواست تجدیدنظر میکند. او با ۵۴ فقره جنایی دیگر در سه کیفرخواست دیگر رو به روست: یک تعقیب قضایی فدرال در فلوریدا در رابطه با سو نگهداری از اسناد طبقهبندی شده؛ یک کیفرخواست فدرال در واشینگتن دی سی، به اتهام توطئه و کارشکنی در تلاش برای تغییر نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰؛ و یک کیفرخواست ایالتی در جورجیا به اتهام تبانی برای سودجویی و دیگر جرایم در تلاش برای تغییر نتیجه انتخابات ۲۰۲۰ این ایالت. در یک پرونده مدنی در سال ۲۰۲۳، یک هیئت منصفه به این نتیجه رسید که ترامپ بابت سوء استفاده جنسی و افترا به جین کارول در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ و کلاهبرداری مالی در سال ۲۰۲۴ مسئول است.
وی در ۱۴ ژوئیه ۲۰۲۴ در کارزار انتخاباتی در پنسیلوانیا مورد ترور ناموفق قرار گرفت.