[box type=”shadow” align=”alignright” class=”” width=””]موضوع آلایندگی صنایع خصوصاً دربخش فولاد و پتروشیمی موضوعی است که اگرچه شرکتها سعی در کنترل آن دارند اما نمی توان سهم آنها را در میزان آلودگی هوای برخی از استانها نادیده گرفت. این اتفاق زمانی بغرنج تر خواهد بود که می بینیم حضور برخی شرکتها در استانهایی که آلودگی هوا ساکنان آنها را به ستوه آورده بدون حاشیه هم نیست. پتروشیمی شهید تندگویان آلاینده حکایتی دارد که به آن می پردازیم. [/box]
به گزارش اختصاصی رصد روز ، در سالهای اخیر پیرامون آلودگی هوای خوزستان و شرایط اورژانسی حاکم بر ساکنان این استان بارها شنیده ایم از موضوع ریزگردها تا طوفان گرد و خاک که همیشه رنگ متفاوتی را بر در و دیوار این استان می پاشد تا حضور برخی از شرکتها در آن که به وخامت اوضاع دامن می زنند محل بحث و گفتگوی کارشناسان بوده که متأسفانه خروجی این بحث ها آنقدرها که باید برای مردم خوزستان مفید به فایده نبود. مجتمع پتروشیمی شهید تندگویان(سهامی عام) درتاریخ ۱۳۷۷/۲/۶ در ضلع شمال غرب خلیج نیلگون همیشه فارس در استان خوزستان , سایت چهارمنطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی بندر امام خمینی (ره ) و در زمینی به مساحت ۳۴ هکتار احداث شد.
عوارض آلایندگی پتروشیمی تندگویان در پایان سال قبل با افزایش ۷۱ درصدی نسبت به سال ۹۹ به بیش از ۱۷۰ میلیارد تومان رسید. برای درک روشن تری از این عوارض باید توضیح داد؛
“تبصره یک ماده ۳۸ قانون مالیات بر ارزش افزوده بیان می کند: واحدهای تولیدی آلاینده محیط زیست که استاندارد ها و ضوابط حفاظت از محیط زیست را رعایت نمی نمایند، طبق تشخیص و اعلام سازمان حفاظت محیط زیست( تا پانزدهم اسفند ماه هر سال برای اجراء در سال بعد)، همچنین پالایشگاههای نفت و واحدهای پتروشیمی، علاوه بر مالیات و عوارض متعلق موضوع این قانون، مشمول پرداخت یک درصد(۱%) از قیمت فروش به عنوان عوارض آلایندگی می باشند. حکم ماده(۱۷) این قانون و تبصره های آن به عوارض آلایندگی موضوع این ماده قابل تسری نمی باشد.
واحدهایی که در طی سال نسبت به رفع آلایندگی اقدام نمایند، با درخواست واحد مزبور و تأیید سازمان حفاظت محیط زیست از فهرست واحدهای آلاینده خارج می گردند. در این صورت، واحدهای یاد شده از اول دوره مالیاتی بعد از تاریخ اعلام توسط سازمان مزبور به سازمان امور مالیاتی کشور، مشمول پرداخت عوارض آلایندگی نخواهد شد”.
با این توضیح مشخص می گردد که پتروشیمی تندگویان آلاینده است و علت پرداخت این مبلغ هم مرتفع نشدن مسائل محیط زیستی آن است. هرچند که این شرکت پتروشیمی در پورتال خود اقداماتی را جهت حفاظت از محیط زیست بیان کرده اما گویا این تلاش کافی نبوده و در شرایط آب و هوای خوزستان چنین مواردی قوز بالای قوز است.