به گزارش رصد روز، همزمان با سفر وزاری امور خارجه و دفاع دولت موقت سوریه به عربستان سعودی، پرچم استقلال این کشور با سه ستاره سبز در ورودی ساختمان وزارت امور خارجه سعودی در ریاض به اهتزاز درآمد.
سوریه (عربی: سُورِیَا یا سُورِیَه)، کشوری است که در منطقه غرب آسیا و شام واقع شده است که از غرب با دریای مدیترانه، از شمال با ترکیه، از شرق و جنوب شرقی با عراق، از جنوب با اردن و از جنوب غربی با اسرائیل و لبنان همسایه است. سوریه با مساحت ۱۸۵٬۱۸۰ کیلومتر مربع و جمعیت ۰۰۰’۹۲۳’۲۲ میلیون نفر (۲۰۲۲) هشتاد و هفتمین کشور از لحاظ مساحت و پنجاه و هفتمین کشور از لحاظ جمعیت در دنیا میباشد.
سوریه کشوری سکولار با حکومتی یکپارچه و دارای نظام جمهوری ریاستی است. زبان رسمی آن عربی گویش سوری و پول رایج آن لیره سوریه است. سوریه کشوری است با دشتهای حاصلخیز، کوههای مرتفع و بیابانهای وسیع که محل زندگی گروههای قومی و مذهبی متنوعی از جمله عربها، کردها، ترکمانها، آشوریها، ارمنیها، چرکسها، آلبانیاییها، یونانیها و چچنیها است. گروههای مذهبی سوریه، مسلمانان (سنیها و علویها)، مسیحیان، دروزیها و ایزدیها را شامل میشوند. پایتخت این کشور، شهر دمشق و پرجمعیتترین شهر آن حلب است.
موقعیت سوریه در غرب آسیا و ساحل شرقی مدیترانه در طول تاریخ جایگاهی استراتژیک به این کشور بخشیده است. جنگ داخلی سوریه، از ۲۶ ژانویه ۲۰۱۱ (۶ بهمن ۱۳۸۹) آغاز شده و موجب ویرانیها و ناامنیهای گسترده در این کشور شده است.
کشور سوریه، در گذشته شام نامیده میشد. نام کنونی سوریه را فرانسویها پس از فروپاشی امپراتوری عثمانی و مستعمره کردن این کشور، از روی تاریخ کهن این بخش از جهان و تمدن آشوریها بر این سرزمین نهادند.
سوریه کنونی که در گذشته همراه با کشورهای اردن، لبنان، فلسطین بخشی از سرزمین شام محسوب میشد، سابقهای بسیار طولانی در تاریخ دارد که مورخان، این قدمت را به حدود پنج هزار سال پیش میرسانند. از آنجا که این سرزمین در طول مدت یاد شده، از فرهنگ و تمدن درخشانی برخوردار بوده، آثار و نشانههایی از این تمدن بر جای گذاشته است. قبل از تسلط مسلمانان بر این کشور، اقوام مختلفی از جمله: اقوام سامی، عموری، آرامی، مصری، آشوری، بابلی، یونانی، رومی و ایرانی که هر از چندگاهی این کشور را سکونتگاه خویش نموده یا آن را در معرض تاخت و تاز قرار دادهاند، نشانههایی از تمدن خاص خویش را برای روزگاران بعدی به یادگار گذاشتهاند.
در هزاره سوم پیش از میلاد، عموریها در این سرزمین ساکن و حکومتی در آن تشکیل دادند که تا سال ۱۵۰۷ پیش از میلاد دوام آورد. در اواخر قرن یازدهم پیش از میلاد، آرامیها در این کشور مستقر شدند. سپس توسط دولت آشوری نو تصرف شد. پس از اضمحلال دولت آشور در سال ۶۱۲ پ. م این منطقه به تصرف امپراتوری بابل نو درآمد. پس از شکست دولت بابل توسط کوروش بزرگ در سال ۵۳۹ پ. م این مناطق به شاهنشاهی هخامنشی پیوست و جزئی از ساتراپیهای این شاهنشاهی گردید. پس از سقوط هخامنشیان توسط اسکندر مقدونی و پس از تقسیم قلمروی فتح شده وی، میان سردارانش (دیادوخوی)، این منطقه به همراه اغلب تصرفات آسیایی اسکندر به سلوکوس یکم سردار مقدونی و مؤسس امپراتوری سلوکی رسید. در سال ۶۳ پ. م با شکست آخرین فرمانروای سلوکی از جمهوری روم، به عنوان استان سوریه به روم پیوست. در سال ۳۴۸ میلادی، پس از تجزیه امپراتوری روم به دو قسمت روم شرقی و غربی، این کشور جزئی از قلمرو و امپراتوری روم شرقی (بیزانس) گردید. به تدریج استیلای بیزانس بر سوریه ضعیف شد تا اینکه در قرن اول هجری (هفتم میلادی)، در زمان خلافت ابوبکر، خالد بن ولید، مأمور تصرف آن گردید. با تصرف شام در سال سیزده یا شانزده هجری به وسیله سپاه اسلام، فرهنگ این دین جدید بر تمدنهای چندین سده اقوام مذکور غلبه یافت.
در سدههای پنجم و ششم هجری که با جنگهای صلیبی همراه بود، حکام بسیار مقتدر و دینداری در این کشور بر تخت سلطنت نشسته و پرچم نبرد اسلامی علیه صلیبیها و رومیان را برافراشتند. کسانی چون نورالدین محمود زنگی شهید، سلطان صلاحالدین ایوبی، ملک عادل ایوبی، ملک ظاهر بیبرس البندقداری، سیفالدوله حمدانی و… که نه تنها امور جنگی و نظامی را در راس اقدامات خود قرار داده و به ایجاد پایگاههای نظامی، ساخت قلعهها، حفر خندقها و… پرداختند که امروزه وجود صدها اثر تاریخی از آن دوران بیانگر این مدعاست. در سدههای بعدی، ممالیک و سرانجام ترکان عثمانی پس از استیلا بر این سرزمین، سیاست پیشگامان خود را تداوم بخشیده و ضمن حفاظت و بازسازی آن آثار اسلامی، به احداث بناهای دیگری نیز پرداختند.