پول نفت به کجا می‌رود؟

به گزارش رصد روز، طبق آمار بانک مرکزی، فروش نفت ایران در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۱ به بیش از ۴۲ میلیارد دلار رسیده که در سه‌سال اخیر بی‌سابقه بوده است. غالبا در مواجهه با تحریم‌ها دو راه‌حل پیش‌روی سیاستگذاران قرار داده می‌شود؛ اول مذاکره و بده...

به گزارش رصد روز، طبق آمار بانک مرکزی، فروش نفت ایران در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۱ به بیش از ۴۲ میلیارد دلار رسیده که در سه‌سال اخیر بی‌سابقه بوده است.

غالبا در مواجهه با تحریم‌ها دو راه‌حل پیش‌روی سیاستگذاران قرار داده می‌شود؛ اول مذاکره و بده‌وبستان برای رفع تحریم‌ها و دوم خنثی کردن تحریم‌ها، به‌طوری‌که تحریم عملا تاثیری بر کشور تحریم‌شده نداشته باشد، مانند اتفاقی که درخصوص تحریم بنزینی در سال ۱۳۸۸ افتاد و اساسا تحریم بنزین ایران از دستور کار آمریکا خارج شد. در دولت حسن روحانی تمرکز تیم دیپلماسی و اقتصادی دولت معطوف بر راه‌حل اول یعنی مذاکره بود. تلاش‌هایی که درنهایت منجر به برجام شد. برجام هرچند توانست جهش قابل‌توجهی در فروش نفت ایران ایجاد کند اما همان دولتی که در آمریکا برجام را امضا کرد.

بازهم ایران را تحریم کرد و عملا کارکرد برجام را کاهش داد. درنهایت با تغییر دولت در آمریکا و آمدن ترامپ، این کشور به‌طور رسمی از پیمانی که سال‌ها برای آن تلاش شده بود، خارج شد. همین عدم قطعیت و نبود اطمینان به طرف مقابل سبب شده کارشناسان حوزه تحریم به ایده حل مشکلات تحریم، تنها از مسیر تنش‌زدایی و مذاکره به دیده تردید بنگرند و درمقابل تلاش برای حرکت در مسیر دوم یعنی خنثی‌سازی تحریم‌ها را موثرتر بدانند. در همین زمینه یکی از تلاش‌هایی که بعد از آمدن دولت ابراهیم رئیسی انجام شد، اقدام برای فروش نفت از مسیرهایی بود که تحریم‌های آمریکا مانع آن نشود.

نتیجه این تلاش‌ها را می‌توان در تازه‌ترین به‌روزرسانی نماگرهای اقتصادی مشاهده کرد که بانک مرکزی منتشر کرده است. طبق آمار بانک مرکزی، فروش نفت ایران در ۹ ماهه اول سال ۱۴۰۱ به بیش از ۴۲ میلیارد دلار رسیده که در سه‌سال اخیر بی‌سابقه بوده است. این افزایش فروش نفت را نمی‌توان تنها به افزایش قیمت نفت منتسب کرد، زیرا با وجود محرمانه بودن حجم صادرات نفت، بنابر گزارش‌های بین‌المللی و اظهارات وزیر نفت، حجم صادرات نفت به‌لحاظ حجمی نیز افزایش قابل‌توجهی داشته است، برای نمونه می‌توان به گزارش خبرگزاری بلومبرگ اشاره کرد.

این خبرگزاری برمبنای اطلاعات گزارش موسسه کپلر و ورتکسا حجم صادرات نفت ایران را در روز در ماه پایانی ۲۰۲۲، تعداد ۱.۳ تا ۱.۴ میلیون بشکه عنوان کرد که نسبت به ابتدای دولت سیزدهم -که ۶۵۰ هزار بشکه در روز بوده- رشدی تقریبا دوبرابر داشته است. جواد اوجی، وزیر نفت نیز در اردیبهشت سال جاری در بیست‌وهفتمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی این موضوع را مطرح کرد که تولید نفت و میعانات گازی ایران به بیش از سه میلیون بشکه افزایش یافته و صادرات نفت ایران نسبت به ابتدای کار دولت دوبرابر شده است.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار