وی افزود: در سال زراعی گذشته بیش از ۲۰۴ هزار قرارداد در حوزه خرید تضمینی گندم در قالب کشاورزی قراردادی توسط بانک کشاورزی اعتبارسنجی شده است که نتیجه آن، صدور تضمین تعهدات کشاورزان برای شرکتهای مجری جهت پرداخت تسویه بیمه تعهدی کشاورزان بوده است. این ضمانتنامهها با هدف پوشش ریسک تعهدات طرفین، بهویژه کشاورزان و مجریان، طراحی و اجرا شدهاند.
متقینیا همچنین با تأکید بر گسترش این مدل به بخش خصوصی گفت: بانک کشاورزی در سال گذشته برای ارتقای نقش بخش خصوصی در کشاورزی قراردادی، به ۲۸ زنجیره فعال تولیدی در حوزههای مختلف کشاورزی مجموعاً ۹ هزار میلیارد ریال اعتبار اعطا کرده که این اعتبارات بهصورت هدفمند به حلقههای مختلف زنجیره مانند کشاورزان، شرکتهای تأمین نهاده، خدمات مکانیزاسیون و صنایع تبدیلی منتقل شدهاند.
وی افزود: پرداخت این اعتبارات عمدتاً از طریق مدلهای نوین تأمین مالی زنجیرهای (Supply Chain Finance) و مبتنی بر قراردادهای شفاف، کنترلشده و دیجیتال انجام شده است.
مدیرعامل بانک کشاورزی ادامه داد: از سوی دیگر، بر اساس بند (الف) تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۳، بانک کشاورزی توانست مبلغ ۲۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار در قالب کشاورزی قراردادی بر بستر پلتفرم پالیز به متقاضیان پرداخت کند و این اعتبارات در چارچوب سیاستهای حمایتی دولت برای توسعه پایدار و اشتغالزایی در بخش کشاورزی و توسعه کشاورزی قراردادی تخصیص یافتهاند.
متقی نیا با بیان اینکه یکی از اقدامات شاخص بانک کشاورزی طی دو سال اخیر، طراحی و راهاندازی پلتفرم «پالیز» است، گفت: این سامانه هوشمند به عنوان زیرساخت عملیاتی کشاورزی قراردادی، با قابلیت ردیابی تراکنشها، اعتبارسنجی دیجیتال، ثبت قراردادهای سهجانبه (کشاورز، مجری، نهاد حاکمیتی)، پرداخت مرحلهای تسهیلات و صدور ضمانتنامهها و اعتبار زنجیره تأمین طراحی شده و اکنون در سطح ملی در حال بهرهبرداری است.
شایان ذکر است، در ارزیابی عملکرد دستگاههای اجرایی توسط ستاد جشنواره شهید رجایی (سال ۱۴۰۳ با ارزیابی عملکرد ۱۴۰۲)، اقدام بانک کشاورزی در راهاندازی کشاورزی قراردادی مبتنی بر پلتفرم در دوبخش دولتی و خصوصی و طراحی سازوکارهای تضمین تعهدات کشاورزی، بهعنوان یکی از اقدامات برجسته نظام بانکی کشور معرفی شد.