چرا تلاش بانک ایران زمین برای خروج از زیان انباشته دیده نشد؟

انتشار گزارشی در خصوص اعطای بیش از ۸۸ درصد تسهیلات کلان بانک ایران زمین به شرکتهای زیرمجموعه دارای نکاتی است که مراجعه درست به صورتهای مالی این بانک حتما نتیجه متفاوتی را ارائه می داد به گزارش اختصاصی رصد روز، انتشار صورتهای مالی نظام بان...

انتشار گزارشی در خصوص اعطای بیش از ۸۸ درصد تسهیلات کلان بانک ایران زمین به شرکتهای زیرمجموعه دارای نکاتی است که مراجعه درست به صورتهای مالی این بانک حتما نتیجه متفاوتی را ارائه می داد

به گزارش اختصاصی رصد روز، انتشار صورتهای مالی نظام بانکی در برهه های زمانی مختلف همیشه دارای سوژه هایی برای اصحاب رسانه است که هرچند توجه به آن می تواند به زوایای تاریک یکی از مهمترین ارکان اقتصادی کشور نور بتاباند اما باید پذیرفت تمسک به برخی اطلاعات خام در صورتهای مالی همیشه راهکار درستی برای نقد شبکه بانکی و اصلاح امور نیست. به بیان دیگر اتکاء به ارقام و اطلاعاتی که توسط بانک مرکزی یا سایر بانکها منتشر می شود گاهاً نیاز به واکاوی بیشتری دارد چرا که مشاهده آنها اگرچه در نگاه اول موجی از تیترهای جذاب و نقدهای اصولی را تداعی می کند اما این همه ماجرا نیست.

مهمترین نقدی که در سلسله گزارشات اخیر رسانه ها به وضوح قابل مشاهده است، میزان زیان انباشته چند بانک خصوصی و کم و کیف اعطای تسهیلات توسط آنهاست و البته جدی ترین مطالبه مطرح شده در این گزارشات ازائه راهکار عملیاتی تیم مدیریت این بانکها برای خروج از زیان انباشته و یا تصمیم گیری وزارت اقتصاد در خصوص بقا یا انحلال آنها می باشد که هرچند گامهایی جهت کاهش و یا مرتفع شدن زیان انباشته برخی بانکها برداشته شده اما با این وجود اشاره ای به آنها نشده که این موضوع دارای ایراداتی است.

اعطای بیش از ۸۸ درصد تسهیلات کلان بانک ایران زمین به شرکتهای زیرمجموعه درست یا غیرواقعی؟

 

مهمترین نکته ای که در خصوص عدم پوشش رسانه ای تلاشهای صورت گرفته برای عبور از زیان انباشته بانکها قابل توجه است اثرگذاری آن بر بازار سرمایه و در نتیجه خروج پول از بزرگترین بازار پولی مالی کشور و ایجاد جود ناامیدیست در حالیکه در بسیاری مواقع تصمیم گیری سهامداران برای همراهی یا عدم همراهی با یک نماد به انتشار جامع اطلاعات توسط رسانه ها بستگی دارد و القاء آنچه که تنها با کنار هم قرار دادن چند داده خام حاصل می شود تنها تحمیل هزینه به یک بنگاه نیست بلکه نتایج آن حوزه های دیگری را در بر می گیرد که به همین منظور نیاز به تأمل و پرداخت بیشتری دارد. به عنوان مثال خبری که در برخی رسانه ها در خصوص اعطای بیش از ۸۸ درصد تسهیلات کلان بانک ایران زمین به شرکتهای زیرمجموعه اش منتشر شد دارای نکاتیست که اگر درست به آنها دقت می شد نتیجه متفاوتی به دست می آمد.

تعیین تکلیف مؤسسه مالی مولی موالموحدین در بانک ایران زمین وضعیت مالی این بانک دچار تغییرات زیادی شد و بخش مهمی از زیان انباشته بانک ایران زمین را باید در این مسئله جستجو کرد. تسویه مطالبات از مولی الموحدین که پس از سالها هنوز به صورت کامل صورت نگرفته باعث شده آنچه در صورتهای مالی بانک مشاهده می شود گزارش زیان انباشته ای باشد که برای خروج از آن اقدامات مؤثری در حال انجام است.

مراجعه درست به صورتهای مالی بانک ایران زمین گواهی می دهد که مجموع مانده تسهیلات پرداخت شده نقدی توسط بانک ایران زمین تا کنون حدود ۸۰ هزار میلیارد ریال است. آنچه که در گزارش مانده تسهیلات و تعهدات اشخاص مرتبط این بانک ارایه گردیده ،مانده مطالبات از شرکت توسعه تجارت داتام به میزان حدود بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد ریال می‌باشد

ماهیت این مطالبات مربوط به دارایی‌های انتقال یافته به این بانک ناشی از فرآیند تعیین تکلیف تعاونی مولی الموحدین در بانک ایران زمین در راستای اجرای سیاست‌های ساماندهی بازار غیر متشکل پولی بانک مرکزی است و به هیچ عنوان معنای پرداخت تسهیلات و واریز وجه به شرکت های وابسته نمی‌باشد و به عبارتی با موارد که در خصوص سایر بانک ها و پرداخت تسهیلات و وجه صورت می گیرد، بسیار متفاوت می باشد

به عبارت دیگر بانک ایران زمین با اعطای تسهیلات به شرکت داتام به دو طریق زیان انباشته خود را کاهش می دهد. اول اینکه با ایجاد توان مالی خرید اموال شرکت مولی الموحدین توسط شرکت داتام و فروش آنها بانک ایران زمین از محل سود فروش این اموال دارای انتفاع خواهد بود و دوم اینکه سود حاصل از اعطای تسهیلات به شرکت داتام منبع دیگر درآمدزایی برای این بانک ایران زمین و اثرگذاری آن در کاهش زیان انباشته بانک است.

در واقع سود تسهیلات و سود حاصل از سرمایه گذاری در سهام شرکتها مواردیست که در گزارش اخیر مغفول ماند هرچند می شد با مطالعه جامع صورتهای مالی بانک به آن رسید.

در پایان ذکر این نکته ضروری می نماید که ما اصحاب رسانه در پیشانی اطلاع رسانی جامعه قرار داریم و غفلت از بیان کامل یک موضوع جامعه را دچار جهت گیریهایی می نماید که به لحاظ حرفه ای درست نیست.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط