به گزارش رصد روز، بورس حال و روز خوبی ندارد؛ این جملهای است که امروز نه تنها کارشناسان که حتی مردم عادی که با کمترین سواد وارد بازار سرمایه شدهاند نیز به آن اذعان دارند.
بازار سرمایه با احتساب روز دوشنبه (دیروز)، ۱۲ روز کاری متوالی است که کندل مثبتی را به ثبت نرسانده است. این در حالی است که این اتفاقات پیشتر نیز در سال ۱۳۸۷ رخ داد که باعث نابودی سرمایه مردم شد.
کارشناسان و فعالان بازار سرمایه بر این نظر همصدا هستند که از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا اواخر بهمن همین سال، بازدهی بورس تهران تنها هفت درصد بوده که به مراتب بازدهی پایینتر از سایر داراییها از جمله صندوقهای با درآمد ثابت و همچنین سپرده بانکی داشته است. به نوعی میتوان چنین برداشت کرد که بازار سرمایه تجربه بدی را در سال گذشته تجربه کرد که به تبع آن تراز بورس در سال جاری نیز به نسبت سایر بازارها منفی خواهد بود.
اما به موجب اصلاح سیاستهای اجرایی، بازار سرمایه میتواند از چالشهای به وجود آمده نجات یابد و روند مطلوبی را پیش بگیرد. در واقع اگر اقتصاد از روند گذشته خود درس بگیرد و اصلاحات ساختاری هرچه سریعتر انجام شود و بنگاهها از مداخله دولت در امان باشند و به سودآوری شرکتها دست اندازی نکند، میتوان انتظار رشد در بورس را داشت.
یک کارشناس بازار سرمایه به بررسی تهدیدهای پیش روی بازار تا پایان نیمه اول سال ۱۴۰۳ پرداخت. بهراد موسوی، کارشناس بازار سرمایه درمورد دستاندازهای بورس در نیمه اول ۱۴۰۳ توضیح داد: یک شرایط کلی داریم که بر روی تمامی بازارهای مالی مثل سال گذشته تأثیر میگذارد یعنی سیاست کلانی به اسم سیاست انقباضی داریم که بانک مرکزی اتخاذ کرده و میتوان گفت یکی از مهمترین عواملی است که باعث میشود رونق چندان خاصی را در بازار سرمایه مثل سال گذشته شاهد نباشیم.
وی ادامه داد: یعنی به واسطه سیاست حداکثری انقباضی که بانک مرکزی نقدینگی را توسط این سیاست به حداقل میرساند، شاهد هستیم بازار سرمایه و بازارهای موازی مانند ارز، ملک و سایر بازارها دچار رونق نمیشوند.
نقدینگی از مهمترین عوامل عدم رونق بازار سرمایه است
موسوی افزود: بنابراین میتوان گفت اینکه نقدینگی در یک scale کلانی توسط بانک مرکزی جمع شده است، یکی از مهمترین عوامل خنثی ماندن یا عدم رونق بازار سرمایه و بازارهای موازی است.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: دیدیم که قیمت ارز پس از التهابات چند هفتهای مجدد به کانال ۶۱ هزار تومان برگشت و این روزها در یک وضعیت خنثی معامله میشود (با هزار تومان اختلاف در طول هفته) بنابراین میتوان گفت این یکی از مهمترین عواملی است که کلیت بازار امسال را تحت تأثیر قرار میدهد.
وی گفت: در شرایط فعلی، ریسک سیستماتیک بر بازار حاکم نیست یعنی در حال حاضر التهابات شدید سیاسی نداریم که تأثیر خاصی بگذارد، اما ممکن است عوامل سیاسی یا اتفاقاتی که اواخر شهریور با آن مواجه هستیم مانند انتخابات آمریکا اندکی سرمایهگذاران را در سرمایهگذاریهایشان به تردید بیندازد.
تاثیر سیاست حداکثری انقباضی بانک مرکزی بر بازار سرمایه
موسوی توضیح داد: همه این عوامل به نوعی دست به دست هم داده تا بازار به عنوان بازاری برای سرمایهگذاری کمخطر توسط خیلی از سرمایهگذاران انتخاب نشود. ضمن آنکه یک عامل مهم که از سیاست حداکثری انقباضی بانک مرکزی بوده، انتشار اوراق است مانند هفته پیش که ۲۰۰ همت مجددا اوراق منتشر شد و فعالان را ناامید کرد، چون اگر قرار بود یک رونق هم در پیش باشد، با این اتفاق دیگر رخ نخواهد داد. باتوجه به اینکه اوراق، ریسک حداقلی دارد و به نسبت، درصد سودش هم قابل توجه است، باعث میشود همچنان عدم رونق و رشد را در بازار ببینیم.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در انتهای نیمه اول سال یکسری مسائلی وجود دارد که پیشبینی و اظهارنظر در مورد آن سخت است، اما ترسی که همیشه سرمایهگذاران و معاملهگران دارند، شرایط سیاسی است که نمیتوانند در حال حاضر آن را پیشبینی کنند، اما با توجه به عوامل موجود، احتمالا بتوان اینگونه پیشبینی کرد که بازار سرمایه رونقی چندانی در نیمه اول سال ندارد و در بهترین حالت در محدوده نوسانی به کار خود پایان دهد یعنی در بهترین حالت در همین اعدادی که در حال حاضر شاخص کل در حال معامله شدن است، ماندگار باشد.
موسوی تأکید کرد: بنابراین میتوان گفت از میان سه عاملی که مطرح شد یکی از مهمترین عوامل، عدم رشد بازار در این روزها است که باید در تحلیلها و انتخاب بازار سرمایه به عنوان سرمایهگذاری مدنظر قرار داد.