این ریزش تنها کاهش قیمت سهام نبود، بلکه انعکاسی از موجی عمیق از سردرگمی و کاهش اعتماد میان فعالان اقتصادی، سهامداران خرد و تحلیلگران بازار سرمایه است؛ موجی که از روز یکشنبه با اظهارنظرها، تاییدیه‌‌ها و تکذیبیه‌‌های متناقض درباره روند خصوصی‌‌سازی خودروسازان آغاز شد و همچنان ادامه دارد.

در حالی‌‌ سید محمد اتابک وزیر صمت، بار دیگر بر تداوم مسیر واگذاری تاکید کرده و سازمان خصوصی‌‌سازی و شورای هماهنگی اقتصادی نیز از این روند حمایت کرده‌‌اند که به نظر می‌رسد افکار عمومی و فعالان بازار نسبت به انسجام تصمیم‌گیری در سطوح کلان تردید دارند. شواهد روز گذشته بازار نیز گواه همین نگرانی است؛ جایی که گروه خودرویی‌‌ها با خروج ۶۵ میلیارد تومان پول حقیقی مواجه شدند.

بر اساس تحلیل‌‌ها آنچه در بطن ماجرای روز یکشنبه رخ داد، بیش از آنکه به مسائل اقتصادی یا فنی مربوط باشد، از جنس رقابت برای مدیریت خودرو بود. آنچه در این رقابت مدیریتی رخ داد حاکی از آن است که خریداران بالقوه سهام خودروسازان نه تنها رویکردی شفاف ندارند، بلکه در رقابت و تضاد منافع، حقوق سهامداران فعلی را به حاشیه رانده‌‌اند. همین موضوع موجب شده تا بدنه بازار، واگذاری‌‌ها را نه در جهت ارتقای بهره‌‌وری و تقویت خودروسازی بلکه بر اساس منافع گروهی تعریف کند.

در واقع بی‌‌اعتمادی دیروز بازار به نمادهای خودرویی، پیامی روشن به سیاستگذاران بود، این پیام که تا زمانی فرآیند خصوصی‌‌سازی با شفافیت کامل و رقابت سالم پیش نرود، بازار واکنشی جز عقب‌‌نشینی و ریزش نخواهد داشت. به بیان دیگر، تا زمانی که خودروسازی اصلاح نشود، نمی‌توان انتظار داشت سرمایه‌گذاران به آینده این صنعت خوش‌بین باشند.