به گزارش اختصاصی رصد روز ، در سه ماهه امسال بازار سرمایه محل خوبی برای سرمایه گذاری مردم بود. رشد قابل توجه قیمت اکثر سهم ها باعث شد تا در چندماهه ابتدایی سال شاهد ثبت نام چند میلیونی مردم در این بازار باشیم. با رسیدن شاخص کل به ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحد و درست در شرایطی که به عقیده بسیاری از کارشناسان شاخص کل می توانست تا ۴ میلیون واحد را ثبت کند اما با بدقولی های صورت گرفته بین وزارت نفت و اقتصاد عرضه دارا دوم یا همان صندوق پالایشی یکم به تأخیر افتاد و همین مسئله باعث شد تا بازار از آن روز به بعد هرگز سهامداران را خوشحال نکند.
در واقع باید گفت بازار سرمایه بعد از سه ماهه نخست سال دیگر آن بازار سرمایه نشد که همگی انتظارش را می کشیدند. اعتراض مردم به وضعیت بازار سرمایه باعث شد تا اخبار بازار مجازات ۲۱ مدیر بورسی به گوش برسد وتا شائبه دستکاری عمدی بورس حالا دیگر یک واقعیا اجتناب ناپدیر باشد.
در این مدت بررسی رفتار بسیاری از سهم های بزرگ و کوچک نشان داد که سهامداران عمده حقوقی در کف قیمت سهم خریدند و در سقف قیمت فروختند و وضعیت عرضه ها به گونه ای بود که نشان از گرفتن نوسان می داد. به عنوان مثال شاخص خودروهایی با افت بیش از ۵۰ درصد روبرو شدند. بانکی ها هم البته وضعیت بهتری نداشتند و افت ۴۰ تا ۵۰ درصدی را تجریه کردند. برخی از صندوقهای سرمایه گذاری نه تنها سودی ندادند بلکه زیان هم محقق کردند که من حیث مجموع بازار در سبد سهام هر سهامداری درصد قابل توجهی از زیان را خلق کرد.
در عین حال وزیر اقتصاد از درآمد ۳۲۰ هزار میلیاردی دولت از بازار بورس در شش ماهه سال سخن می گوید. یک دو دوتا چهارتای ساده نشان می دهد که این میزان تنها ۶ میلیارد دلار از درآمد نفتی سال قبل کشور کمتر است. به عبارت دیگر اگر این میزان درآمد را بر دلار ۲۵ هزار تومانی تقسیم کنیم معادل ۱۳ میلیارد دلار خواهد شد. این در حالیست که سال قبل طبق اعلام اوپک درآمد نفتی کشور ۱۹ میلیارد دلار بود. بیان این جمله از زبان وزیر اقتصاد آن هم در شرایطی که بسیاری از مردم تقریبا سرمایه خود را از نصف هم کمتر نسبت به شروع سال می بینند این موضوع را مطرح می کند که آبا دولت در اتفاقات بورس نقشی نداشت؟ مردم به تنهایی در شرایطی که اوضاع حاکم بر بازار اصلا جالب نبود برای دولت خلق پول کردند و این مسئله هرچند که به نفع دولت تمام شد اما به ضرر مردم بود زیرا خیلی ها با امید و آرزوهای زیاد وارد بازار سرمایه شدند و بذر بی اعتمادی توسط دولت در دل آنها پاشیده شد.
موضوعی که از آن صحبت شد اصلا نباید ساده انگارانه از کنارش گذشت زیرا آنجه که در حال حاضر رخ داده شاید نشان دهنده این باشد که دولت آنطور که باید برای سامان دادن به اوضاع بازار اقدام می کرد اینکار را انجام نداد و شاید در روزهای بد اقتصادی یکی از خوشحالترین ها باشد وگرنه چه امکانی را می توان تراشید که دولت و مجلس همزمان با ورود به موضوع بازار سرمایه هنوز چاره درد آن را پیدا نکرده باشند؟
ریزش شاخص کل که حالا دیگر باید از آن به ریزش شاخص جیب مردم تعبیر کرد برای دولت در شش ماهه امسال ۳۲۰ هزار میلیارد تومان درآمد ایجاد کرده و باید از مدیران دولت و شخص وزیر اقتصاد پرسید که این درآمد چگونه حاصل شده؟
آیا وزیر اقتصاد فیلم عضو هیئت رئیسه مجلس را دیده اند که اقرار می کند این ریزشها دستوری است است؟ ( اینجا ببینید )
شاخص کل مردم را در تنگنا قرار داد اما هنوز برای جبران این مسئله دیر نشده و دولت می تواند با استفاده از همان مکانیسمی که برایش آورده ای به اندازه یک درآمد نفتی داشت به اوضاع بازار سرمایه سر و سامان دهد.
بیشتر بخوانید:
شرکت سرمایه گذاری نیرو ضعیفترین عملکرد شرکتهای بورسی در مهرماه را داشت
رفتار منفعلانه بزرگترین سهامدار بانک سینا طی ۴ ماه !!!
بررسی رفتار ناجالب سهامداران عمده حقیقی و حقوقی نماد آپ + فیلم
چرا نماد شبندر در سه ماه نزدیک ۶۰ درصد زیان محقق کرد؟ رفتار سهامداران حقوقی فاجعه بود