به گزارش رصد روز ، سال ۹۹ سال خوبی برای سیمانیها نبوده است چراکه از ابتدای سال تاکنون کش و قوس بر سر قیمت جدید ادامه دارد. حالا در پی ناآرامی بازار سیمان و فولاد، بررسی قیمت این دو مصالح ساختمانی از سوی نهادهای نظارتی و تصمیم گیرنده انجام شد.
بر اساس بخشی از آمارهای اعلام شده، حدود ۶۱ میلیون تن سیمان در داخل کشور تولید که حدود ۱۱ میلیون تن آن صادر میشود.
در حالی که سیمان و فولاد از مهمترین مصالح کارگاههای عمرانی است، افزایش ۳۰۰ درصدی قیمت سیمان پاکتی (۵۰ کیلوگرمی) از سال گذشته تا امسال، گرانفروشی آن و در نتیجه تعیین قیمت سیمان فله و پاکتی میتواند مهمترین عامل گرانی مسکن باشد.
همفکری برای بررسی التهاب بازار سیمان
از این رو در پی ناآرامی بازار سیمان و فولاد، عصر روز دوشنبه، ۶ مردادماه اتاق هیئت رئیسه مجلس محل نشست تعدادی از نمایندگان پارلمان، سرپرست وزارت صمت و تعدادی از مسئولان دستگاههای نظارتی و صنعتی بود.
در این جلسه همچنین علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس یازدهم، ایرج رهبر، رئیس کانون انبوه سازان و عباس تابش، رئیس سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان هم برای بررسی التهاب بازار سیمان و فولاد حضور یافتند و به بررسی قیمت این دو مصالح ساختمانی پرداختند.
علی نیکزاد، نایب رئیس مجلس در جمع خبرنگاران در تشریح نتیجه این جلسه گفت: سیمان و فولاد دو عامل بسیار اثرگذار در کارگاههای عمرانی کشور است و در واقع قیمت این دو مصالح ساختمانی رها شده بود.
به گفته نیکزاد هر تُن سیمان فلهای با احتساب کرایه حمل، ۲۹۰ هزار تومان تعیین شد. هر کیسه سیمان پاکتی در درب کارخانه ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان و برای مصرفکننده ۱۷ هزار و ۵۰۰ تومان تعیین شد. برای کنترل قیمت سیمان، لازم است میزان تولید کارخانههای سیمان و فروش داخلی آنها معلوم شود و سپس آنچه را باقی مانده، صادر کنند.
ایرج رهبر، رئیس کانون انبوه سازان نیز در این نشست بیان کرد که افزایش قیمت سیمان از اسفند ۹۸ آغاز شده است؛ کشور ۹۰ تن ظرفیت تولید سیمان را داراست، اما ۶۵ میلیون تن تولید میشود. افزون بر این، دولت با ۲۰ درصد افزایش قیمت سیمان نسبت به سال گذشته موافقت داشته است، با توجه به اینکه سیمان محصولی رقابتی است و صادر نمیشود.
سیاست دولت برای سیمانیها
این در حالی که چندی پیش عبدالرضا شیخان، دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان در گفتگو با اقتصاد ۲۴ از افزایش ۲۰ درصدی قیمت سیمان خبر داد و معتقد بود: با توجه به افزایش شدید هزینههای تولید این رقم کفاف پوشش هزینهها را نمیدهد، اما در حال حاضر توانستیم رضایت مدیران کارخانجات را جلب کنیم تا با سیاست دولت در این زمینه همراهی کنند.
شیخان افزود: درخواست تولیدکنندگان به مراتب بیشتر از این افزایش نرخ است و همچنان پیگیر آن هستیم و در حال حاضر این افزیش قیمت را فقط برای چند ماه انجام خواهیم داد تا صنعت بتواند به فعالیت خود ادامه دهد و در ادامه درخواست خود را از دولت پیگیری میکنیم.
دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان انتظار کارخانهها برای افزایش قیمت سیمان در سال ۹۹ را منطبق بر افزایش هزینههای جاری از سوی شرکتها منطقی و قابل دفاع دانست و گفت: با توجه به افزایش سرسام آور هزینههای تولید مانند کرایه و حمل، دستمزد، هزینههای تعمیر دستگاهها و نگهداری آنها که امسال با جهش روبرو شده است، روی قیمت تمامشده سیمان بیش از ۳۰ درصد تاثیر گذاشته از این رو انتظار برای افزایش قیمت سیمان طبیعی است.
بازار آشفته قیمت سیمان
صنعت سیمان اکنون با عارضههای متعددی دست و پنجه نرم میکند؛ قیمت تمام شده محصول به دلیل تغییر قیمت ارز و شرایط ارزی جدید کشور افزایش یافته است؛ از سوی دیگر بازار مصرف داخلی سیمان نسبت به سالهای گذشته کوچکتر شده و هزینه حمل و نقل این محصول نیز در حالی که پرحجمترین کالای دنیا در جابهجایی بشمار میآید، افزایش یافته است.
ناگفته نماند در حال حاضر شیوع کرونا و تشدید تحریمها بر مشکلات این صنعت افزوده است، اما یکی از مباحثی که میتوانست کارخانههای سیمانی را تا حدودی سرپا نگه دارد، حفظ بازارهای صادراتی بود، چرا که با توجه به تقاضای محدود بازار داخل، بسیاری از شرکتهایی که نزدیک به مبادی صادراتی بودند، رو به توسعه فعالیت در حوزه صادرات آوردند.
امروز توپ گرانی مسکن به زمین سیمان و فولاد انداخته شده است و ترکش مدیریت ضعیف حفظ قیمت بازار این بار به سیمانیها خورد.
اگر طی هفتههای اخیر سری به بازار مصالح فروشی زده باشید متوجه تغییر عجیب قیمتها میشوید و فروشندگان در این خصوص قیمت خرید از درب کارخانه را گرانتر از قیمت فروش همان محصول در خرید روز قبل میدانند و مقصر را تولیدکننده یا عرضهکنندههای اصلی عنوان میکنند.
اکبری فروشنده و توزیع کننده سیمان در تهران درباره هجمههای وارد شده گرانی به صنعت سیمان در گفتگو با اقتصاد ۲۴ گفت: قیمت سیمان تحویل درب کارخانه کیسهای ۱۷ هزار تومان است تا به دست فروشنده برسد با کرایه حمل بار و احتسابهای دیگر کیسهای بیش از ۳۵ هزار تومان به فروش میرسد.
به اعتقاد این کسبه بازار بیتدبیری مسئولان عامل اصلی گرانیهای اخیر است، عدم برنامهریزی مشخص توسط مسئولان، موازیکاری دستگاهها سبب افزایش ساعتی قیمت کالاهای ضروری شده که دود آن تنها به چشم مردم میرود.
این در حالی است که به گفته اکبری، با وجود اعلام دولت مبنی بر اینکه تولیدکنندگان و اصناف نباید به بهانه گرانی دلار، قیمت کالا و خدمات را افزایش دهند، متأسفانه همچنان شاهد هستیم که به موازات نوسانات بازار ارز، محصولات تولید داخل مانند سیمان تحت تاثیر گرانی دلار قرار گرفته و مشمول سیر صعودی قیمت شده است.
این فعال صنفی میگوید: گرانی دلار تاثیر مستقیم بر گران شدن مواد اولیه، پاکت، هزینههای حمل و نقل و سایر الزامات دیگر در تولید گذاشته است.
اقتصاد ۲۴