به گزارش رصد روز، محمدرضا فرزین در مراسم رونمایی از ریال دیجیتال، اظهارداشت: اعداد نشان میدهد در حوزه بانکداری الکترونیک در دنیا جز برترینها هستیم؛ بهطوری که نسبت اسکناس به مسکوک در دست مردم در ایران به ۱.۳ درصد رسیده است.
وی در خصوص ریال دیجیتال توضیح داد: ریال دیجیتال همان اسکناس بوده ولی دیجیتال است و مانند اسکناس نیز انحصار خلق آن در دست بانک مرکزی است. منفعت ریال دیجیتال این است که کارایی نظارت و جمع آوری آمار در حوزه پرداخت را برای بانک مرکزی افزایش میدهد. همچنین ریال دیجیتال در اجرای عملیات سیاست پولی نیز به بانک مرکزی کمک میکند.
فرزین در خصوص بلا اثر کردن تحریمهای، ریال دیجیتال را موثر خواند و گفت: به دلیل متنوع سازی روشهای پرداخت و انتقال وجه، ابزار پدافند غیرعامل است و با اجرای ریال دیجیتال و پیوستن به بلوکهای (CBDC) میتوانیم به کماثر کردن تحریم نیز کمک میکند.
برنامههای آینده بانک مرکزی
رئیس بانک مرکزی در خصوص برنامههای آینده بانک مرکزی ادامه داد: «ریال آفشور» بستر مناسبی برای کشور ایجاد خواهد کرد که در ابتدا با کشور روسیه این طرح آغاز خواهد شد سپس در برای گسترش همکاریها در این زمینه با کشورهای دیگر مذاکره خواهیم کرد. (لازم به ذکر است ریال آف شور، ارزی است که برای انجام معاملات تجاری برون مرزی ایران، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. از کاربرد و مزایای این نوع ریال، میتوان به توسعه ارز ملی اشاره نمود.)
وی ادامه داد: سامانههای یکپارچه ارزی در حوزه نظارت باید هرچه سریعتر طراحی شود تا روند کارهای نظارتی با تأخیر پیگیری نشود، زیرا زمانی که تخلفی رخ میدهد با تأخیر زیادی متوجه میشویم و قاعدتا فرآیند رسیدگی به آن دیر آغاز میشود. همچنین سامانههای ارزی و نظارتی هم دارای اهمیت است و در آینده نزدیک با همت مرکز مبادله، سامانههای متمرکز نظارت هوشمند خواهیم داشت.
چک دیجیتال و طرح توسعه اعتبارسنجی
در پایان این نشست محمدرضا فرزین در خصوص دو اقدام جذاب بانک مرکزی نیز توضیح داد و گفت: طرح توسعه اعتبارسنجی پوشش ۱۰۰ درصدی خواهد داشت و تمام مردم دارای رتبه اعتباری خواهند شد که بزودی افتتاح میشود. از سوی دیگر چک دیجیتال هم در حال توسعه است.