به گزارش رصد روز، کیهان کلهر، نوید افقه و کیا طبسیان در گوانگجوی کره جنوبی روی صحنه میروند.
کنسرت کیهان کلهر (نوازنده کمانچه) و کیا طبسیان (نوازنده سهتار) با همراهی نوید افقه (نوازنده تنبک) در گوانگجوی کره جنوبی طی پانزدهمین جشنواره جهانی موسیقی مرکز فرهنگ آسیایی ۱۰ شهریور (۳۱ آگوست ۲۰۲۴) ساعت ۱۷ به وقت محلی کره جنوبی برگزار میشود.
پانزدهمین جشنواره جهانی موسیقی مرکز فرهنگ آسیایی، یک رویداد موسیقی فراتر از ژانرها و مرزها است. این جشنواره با طیف گستردهای از اجراها، از گروه کیم چانگ وان که نماینده تاریخ موسیقی محبوب کره است، تا استادان موسیقی ایرانی که اجرای سه نفره کیهان کلهر است، برگزار خواهد شد.
کیهان کلهر و کیا طبسیان پیش از این در آلمان، هلند و کانادا اجرای مشترک داشتهاند.
کیهان کلهر در سال ۱۳۴۲ در خانوادهای کرمانشاهی و موسیقیدوست در تهران چشم به جهان گشود. او موسیقی را از پنج سالگی به صورت آزاد شروع کرد. دوازده ساله بود که به صورت حرفهای به موسیقی پرداخت و در ۱۳سالگی با ارکستر رادیو و تلویزیون کرمانشاه شروع به همکاری کرد.
کلهر مدتی کوتاه با گروه «شیدا» در مرکز هنری «چاووش» همکار بود. در ۱۷سالگی مقیم ایتالیا شد و سپس به نیت ادامهی تحصیل راهی کانادا شد و در رشتهی آهنگسازی از دانشگاه کارلتون اتاوا فارغالتحصیل شد.
کیهان کَلهُر (زادهٔ ۳ آذر ۱۳۴۲)[۱] موسیقیدان، آهنگساز و نوازندهٔ کُرد از ایل کلهر اهل ایران است.او اصالتاً اهل کرمانشاه است.
ساز تخصصی کیهان کلهر کمانچه است و افزون بر آن تنبور، سهتار و شاهکمان نیز مینوازد. کلهر با هنرمندان نامی ایرانی همانند محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، حسین علیزاده، علیاکبر مرادی، علیرضا افتخاری، ایرج بسطامی، همایون شجریان، مجید خلج و اعضای گروه دستان آهنگسازی و نوازندگی کردهاست.او در زمینه آهنگسازی برای موسیقی متن فیلم هم فعالیت داشتهاست. همکاری هنری او با هنرمندان گوناگون از فرهنگهای دیگر از جمله اردال ارزنجان از ترکیه،شجاعت حسین خان از هند، یویوما از چین، ژائو ژیپینگ، عالیم قاسمف از جمهوری آذربایجان، بروکلین رایدر از آمریکا، ارکستر فیلارمونیک نیویورک، کوارتت کرونوس، و گروه سازهای بادی هلند، او را به هنرمندی بینالمللی تبدیل کردهاست.
کیهان کلهر با آلبومهای بی تو بسر نمیشود، فریاد، باران و فراتر از نقشه جغرافیا که در آنها بهعنوان آهنگساز و نوازنده نقش داشته، نامزد جایزه گرمی شدهاست. در پنجاه و نهمین مراسم جایزه گرمی، کیهان کلهر به همراه گروه جاده ابریشم به رهبری یویوما توانستند با آلبوم “sing me home” موفق به کسب جایزه گرمی بهترین موسیقی جهانی شوند.
در چهارمین جشن سالانه موسیقی ما که در تاریخ ۲۵ آذر ۱۳۹۶ در تالار وحدت تهران برگزار شد، از کیهان کلهر به پاس یک عمر فعالیت هنری تقدیر به عمل آمد.او نخستین نوازندهٔ ایرانی است که برندهٔ جایزهٔ معتبر جهانی «وومکس» در سال ۲۰۱۹ شد.کیهان کلهر، جایزهٔ هنرمند برتر سال ۲۰۱۹ در فستیوال جهانی موسیقی وومکس را در تاریخ ۵ آبان ۱۳۹۸ در کشور فنلاند دریافت کرد. او این جایزه را به محمدرضا شجریان، که آن زمان در بستر بیماری بود، تقدیم کرد.
زندگی و فعالیت هنری
کیهان کلهر در سال ۱۳۴۲ خورشیدی در خانوادهای کُرد و موسیقیدوست در تهران چشم به جهان گشود. پدرش عباس حیدری کلهر کارمند عالی رتبهٔ وزارت کشاورزی و نوهٔ مهرعلیخان از خوانین ایل کلهر بود و مادرش اقدس نام داشت.
کیهان کلهر آموختن موسیقی را از پنج سالگی به صورت آزاد شروع کرد. دوازده ساله بود که فعّالیت حرفهای موسیقی را آغاز کرد. در سالهای تحصیل کیهان در دورهٔ اول دبیرستان، خانوادهٔ کلهر بار دیگر به کرمانشاه مراجعت کردند و به همین دلیل کیهان و کامران فعالیت خود را با ارکستر رادیو تلویزیون کرمانشاه ادامه دادند و در مدت کوتاهی مورد توجه استادان موسیقی کرمانشاه قرار گرفتند. خانوادهٔ کلهر در سالهای انقلاب و آغاز جنگ مقیم کرمانشاه بودند، اما در سالیان ابتدای جنگ ایران و عراق بار دیگر به تهران مهاجرت کرده و فعالیتهای موسیقی کیهان و کامران نیز در تهران پی گرفته شد.
کیهان کلهر در این دوران مدتی کوتاه با گروه شیدا در مرکز هنری «چاووش» همکار بود. اما پس از مدتی کیهان در سن هفده سالگی به ایتالیا رفت و سپس برای ادامه تحصیل راهی کانادا شد و در رشتهٔ آهنگسازی از دانشگاه کارلتون اتاوا با درجهٔ کارشناسی ارشد آهنگسازی فارغالتحصیل شد. اقامت کیهان کلهر در کانادا ۸ سال به طول انجامید و تا سال ۱۳۷۳ ادامه داشت. در این مدت کامران کلهر فعالیت خود را با گروه موسیقی کامکار ادامه داد. با این حال در سالهای آخر جنگ که نیروی هوایی ارتش بعث عراق شهر تهران را چندین بار مورد بمبباران قرار دادند، خانهٔ پدری او در تهران مورد اصابت موشک قرار گرفته و پدر، مادر و برادر کیهان کلهر کشته شدند. کیهان چند سال پس از این ماجرا و در سال ۱۳۷۳ به ایران بازگشت و در تهران ساکن شد. او در آن شهر در زمینهٔ موسیقی فعّالیت کرد و در چند برنامهٔ تلویزیونی نیز به همراه علیرضا افتخاری موسیقی اجرا کرد. با این حال در سال ۱۳۷۴ بار دیگر به کانادا بازگشت تا تحصیلات خود را در، مقطع دکترا ادامه بدهد. او در کانادا با محمدرضا شجریان و شهرام ناظری همکاری کرد و در چند کنسرت آنها در خارج از کشور اجرا کرد.
کیهان کلهر در چند سخنرانی و مصاحبه مجموعه جاده ابریشم انگیزه و الگو خود را در نوازندگی کمانچه استاد علی اصغر بهاری نام بردهاست. او برای شناساندن موسیقی ایرانی به غیر ایرانیها تلاش بسیاری کردهاست، همکاری وی با هنرمندان هندی از جمله «شجاعت حسین خان» (غزل) یا با کوارتت کرونوس (Kronos Quartet) (جاده ابریشم)، یویوما، ارکستر فیلارمونیک نیویورک و رامبراندت تریو (گروه موسیقی هلندی)، وی را به هنرمندی جهانی تبدیل کردهاست و شنوندگان زیادی در بین غیرایرانیها دارد. او معتقد است: «موزیسین، موسیقیدان یا موسیقیشناس باید به ریاضیات، تاریخ و ادبیات آشنا باشد.»
وی مدتها عضو گروه دستان بود و در کنسرتهای این گروه به همراه شهرام ناظری مینواخت. از میان این آثار میتوان به سفر به دیگر سو اشاره کرد. پس از جدایی از گروه دستان و آغاز فعالیتهای مستقل با موسیقیدانهای خارجی، با همکاری استادان موسیقی سنتی ایران محمد رضا شجریان و حسین علیزاده آثاری را پدیدآورد که شامل شش آلبوم زمستان است، بی تو بسر نمیشود، فریاد، ساز خاموش، شب، سکوت، کویر و سرود مهر میشوند. وی در این سالها با تعدادی ازنوازندگان همچون اردال ارزنجان و تومانی دایاباته همنوازی داشته. همچنین به عنوان نوازنده در گروه راه ابریشم که یویوما ویولونسلنواز چینی-آمریکایی به راه انداخته حضور دارد. این گروه در دوازده فوریهٔ ۲۰۱۷ برندهٔ جایزهٔ گرمی شد.
کلهر در سال ۱۴۰۰ ساخت موسیقی متن سریال خاتون را برعهده داشت.