به گزارش رصد روز ، گزارش رسمی و جدید سازمان ملل در مورد ترور سردار سلیمانی، افشاگری وال استریت ژورنال از تأسیسات کیک زرد عربستان، ارائه قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران در هفته آینده و دیدار سفیر روسیه با رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به ورود اولین محموله کمکهای ایران به بیروت نیز اشاره کرد.
اولین محموله کمکهای بشردوستانه ایران به منظور کمک به آسیب دیدگان انفجار بزرگ بندر بیروت، دقایق اولیه بامداد روز پنجشنبه به وقت تهران، وارد فرودگاه بیروت شد.
شامگاه چهارشنبه، معاون عملیات سازمان امداد و نجات جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی ایران در حاشیه آیین ارسال این محوله امدادی به لبنانگفته بود که در مرحله نخست ارسال این محموله کمک های بشردوستانه، بیشترین داروهایی که ارسال می شود، شامل داروهای سوختگی و شکستگی و مانند آن است.
عصر روز سهشنبه در پی وقوع آتشسوزی گسترده در یکی از انبارهای مواد آتش زا در بندر بیروت، انفجار وحشتناکی رخ داد که بر اثر آن، ۱۳۵ تن کشته و بیش از ۵۰۰۰ تن هم زخمی شدند.
کشورهای مختلف جهان با ارسال پیامهایی، ضمن ابراز همدردی با مردم و دولت لبنان، بر آمادگی خود برای کمک به این کشور تاکید کردند.
گزارش رسمی و جدید سازمان ملل در مورد ترور سردار سلیمانی
سازمان ملل متحد در گزارش خود پیرامون ترور سردار شهید قاسم سلیمانی توسط تروریستهای آمریکایی، این اقدام واشنگتن را خودسرانه و غیرقانونی توصیف کرد.
در بخشهایی از این گزارش آمده است؛
– برای نخستین بار، در ژانویه ۲۰۲۰، پهپادی مسلح، یک مقام ارشد یک دولت خارجی را در خاک یک کشور ثالث هدف قرار داد که این یک تحول مهم و تنشزا بود.
-هدف قرار دادن ژنرال سلیمانی و افراد همراه ایشان، مصداق قتل خودسرانه است که به موجب قوانین حقوق بشر بینالمللی، آمریکا مسبب آن است.
– حمله به سلیمانی، تغییری بنیادین در اجرای حملات و قتلهای هدفمند فراسرزمینی محسوب میشود.
– اینکه بتوان تصور کرد انجام حملهای مشابه علیه یکی از مقامات نظامی یک کشور غربی اقدام جنگی تلقی نشود و اقدام احتمالی شدید نظامی، سیاسی و سایر اقدامات علیه کشور آغازکننده حمله را در پی نداشته باشد، دشوار است.
-هیچ ادلهای مبنی بر اینکه ژنرال سلیمانی در تدارک حملهای فوری علیه منافع آمریکا به خصوص در عراق بوده و برای جلوگیری از آن نیاز به اقدام فوری بوده، وجود ندارد.
افشاگری وال استریت ژورنال از تأسیسات کیک زرد عربستان
روزنامه آمریکایی «وال استریت ژورنال» به نقل از یک مقام غربی فاش کرد که محل استخراج کیک زرد در منطقه دورافتاده «العلا» در شمال غرب عربستان سعودی واقع شده است.
طبق گزارش این روزنامه آمریکایی، برخی مقامات غربی در این خصوص گفتهاند که عربستان سعودی با کمک چین تأسیساتی برای تولید کیک زرد اورانیوم تأسیس کرده است؛ تأسیساتی که از آن برای سوخت رآکتورهای هستهای استفاده میشود.
در این گزارش اشاره شده است که این اقدام عربستان باعث گشته مقامات آمریکایی درباره اینکه ریاض گزینه توسعه سلاحهای هستهای را همچنان پابرجا نگه داشته است، ابراز نگرانی کنند.
این روزنامه آمریکایی همچنین اشاره کرده است که برخی قانونگذاران دموکرات و جمهوریخواه کنگره آمریکا از اظهارات سال ۲۰۱۸ «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در خصوص اینکه اگر تهران اقدام به توسعه بمبهستهای کند، این کشور نیز این کار را انجام خواهد داد، ابراز نگرانی کردهاند.
طبق گزارش وال استریت ژورنال، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا از سخن گفتن درباره اینکه آیا واشنگتن در خصوص این مسئله با ریاض رایزنی داشته است، خودداری کرد؛ با این حال، وی گفت که واشنگتن به شرکای خود درباره ممنوعیت تعامل با مؤسسه غیرنظامی هستهای هستهای چین هشدار داده است.
در نوامبر سال ۲۰۱۷ دولت سعودی اعلام کرد که طرح ساخت دو رآکتور بزرگ را در دستور کار دارد و کشورهای روسیه، چین، آمریکا، فرانسه و کره جنوبی طرحهای خود را برای ریاض ارسال کردهاند.
پیشتر گزارش شده بود که کشورهای چین و کره جنوبی در حال ساخت چند رآکتور کوچک در عربستان هستند.
ارائه قطعنامه تمدید تحریم های تسلیحاتی ایران در هفته آینده
وزیر امور خارجه آمریکا در سخنانی گفت که واشنگتن هفته آینده قطعنامه تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارائه خواهد کرد.
«مایک پمپئو» در یک نشست خبری با بیان اینکه آمریکا به هیچ وجه اجازه پایان تحریم تسلیحاتی ایران را نخواهد داد، در حالی که هیچ اشارهای به تجاوز چند ساله ائتلاف متجاوز سعودی به یمن نکرد، مدعی شد که جنگ یمن به دلیل حمایت تسلیحاتی ایران از حوثی ها (انصارالله) یمن ادامه پیدا کرده است.
منابع خبری پیش از این اعلام کرده بودند که آمریکا نسخه جدیدی از قطعنامه پیشنهادی خود مبنی بر تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران را در میان اعضای شورای امنیت توزیع کرده است.
در این قطعنامه، واشنگتن خواستار توقف فروش هرگونه معامله تسلیحاتی با ایران و اجتناب از ارائه هر گونه آموزش فنی، تأمین مالی و خدماتی، مشاوره و دیگر کمکهای مرتبط با تأمین، فروش، انتقال، تولید، نگهداری یا نحوه استفاده از تسلیحات است.
ظاهراً نسخه جدید تفاوت چندانی با نمونه قبلی ندارد و گویای آن است که آمریکا تمایلی به اعمال نظر متحدان و همچنین مخالفانش (روسیه و چین) در شورای امنیت ندارد.
این در حالی است که «کلی کرافت» نماینده آمریکا در سازمان ملل، دیروز سهشنبه، اذعان کرد که به احتمال زیاد، روسیه و چین هر قطعنامه تسلیحاتی که علیه ایران باشد، وتو خواهند کرد.
وی در این باره مدعی شد: استراتژی جهان کامل همیشه این است که آنها (روسیه و چین) رأی ممتنع بدهند و قطعنامه آمریکا را وتو نکنند. با این حال، بیایید واقعبین باشیم. استراتژی فعلی این است که با دیگر اعضای شورای امنیت کار کنیم تا چین و روسیه را به گوشهای فرستاده و توجیهشان کنیم.
تحریم تسلیحاتی ایران در ماه میلادی اکتبر منقضی میشود و آمریکا تهدید کرده که اگر شورای امنیت به تمدید آن رأی ندهد، به عنوان یکی از مشارکتکنندگان برجام و با استناد به قطعنامه ۲۲۳۱، مکانیسم ماشه را که ضامن بازگرداندن همه تحریمهای بینالمللی علیه ایران است، فعال خواهد کرد.
این در حالی است که چین و روسیه، در مقام دو عضو دائم شورای امنیت، میگویند آمریکا از برجام خارج شده و اختیار توسل به مکانیسم ماشه را ندارد.
دیدار سفیر روسیه با رئیس سازمان الحشد الشعبی عراق
رئیس سازمان الحشد الشعبی و «ماکسیم ماکسیموف»، سفیر روسیه در بغداد بر اهمیت تقویت روابط دوجانبه بین عراق و روسیه تأکید کردند.
به گزارش مرکز اطلاعرسانی الحشد الشعبی، «فالح الفیاض»، چهارشنبه با سفیر روسیه در عراق دیدار کرده و در مورد چشمانداز روابط دوجانبه در راستای مصالح دو کشور زایزنی کردند.
سفیر روسیه در بغداد طی این هفته با چند تن از مقامات عراقی دیدار و گفتوگو کرده است. او دوشنبه در دیدار با «قاسم الاعرجی»، وزیر کشور سابق و مشاور امنیت فعلی عراق، بر علاقه مسکو به تقویت روابط با بغداد تأکید داشته است.
تابناک