۳ ماموریت بازار سرمایه

عشقی این نامه را دروغ خواند و گفت این مبالغ از محل منابع خود سازمان پرداخت شده است و پرداخت چنین مبالغی در تمامی نهادهای پولی و مالی متناظر یک روال کاملاً عادی است، با این وجود عشقی در پی انتشار خبر وام‌های میلیاردی استعفا داد و جای خود ر...

به گزارش رصد روز، هرچند با تغییر دولت‌ها احتمال تغییر تیم اقتصادی و طبعاً رئیس سازمان بورس وجود دارد اما داستان رفتن عشقی کمی فرق داشت. او در آخرین روزهای حضور دولت سیزدهم برای خود و برخی دیگر از اعضای سازمان بورس تقاضای وام میلیاردی کرده و در نامه‌ای که سازمان بازرسی به عبدالناصر همتی وزیر اقتصاد نوشت آمده که وام ۵/۱۰ میلیارد تومانی به مدیران سازمان بورس با نرخ کارمزد ۴ درصد پرداخت شده است.

عشقی این نامه را دروغ خواند و گفت این مبالغ از محل منابع خود سازمان پرداخت شده است و پرداخت چنین مبالغی در تمامی نهادهای پولی و مالی متناظر یک روال کاملاً عادی است، با این وجود عشقی در پی انتشار خبر وام‌های میلیاردی استعفا داد و جای خود را به حجت‌الله صیدی داد.

رئیس سابق سازمان بورس در این جلسه گفت که در این مدت یکی از چالش‌های بازار رخداد امنیتی بود که قابل پیش‌بینی نبود و تا می‌خواستیم نفسی را تازه کنیم موضوع جدیدی رخ می‌داد. او از تنش‌های منطقه‌ای، جنگ غزه و حادثه بالگرد رئیس‌جمهوری به‌عنوان اتفاقاتی یاد کرد که باعث شدند ریسک سیستماتیک بازار افزایش پیدا کند و اثرات اقداماتی که برای بهبود وضعیت بازار انجام می‌دادند، خنثی شود.

عشقی درباره ورود خود به بورس گفت: «زمانی که وارد سازمان بورس شدم عده‌ای گفته بودند مشکل بازار را سه‌روزه حل می‌کنند و بعد از مدتی همه می‌پرسیدند چرا مشکلات حل نمی‌شود؟ اما کار در سازمان را با سه محور افزایش سهم بازار سرمایه از تامین مالی‌ها، نظارت بر بازار و توسعه بازار آغاز کردیم.»

او ادامه داد: «در این مدت یکی از موضوعات بازار کاهش حاشیه سود شرکت‌ها بود که به دلیل ناترازی‌ها و افزایش هزینه‌های انرژی به‌طوری‌که در این مدت نرخ گاز ١٠ برابر، نرخ برق و آب ٢٠ برابر شد و به همین دلیل متوسط میانگین حاشیه سود شرکت‌ها از ٣٠ درصد به ١٢ درصد رسید.»

او در نهایت سخنان خود را با این طعنه به پایان برد که امیدوار است آقای صیدی در جایگاه خود محکم باشد و اجازه ندهد که تصمیمات تحمیلی بر بازار بورس اثر گذاشته و به اقتصاد لطمه بزند.

عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد نیز در روز خداحافظی عشقی به شعار سال اشاره کرد و گفت: «مقام معظم رهبری امسال را به‌عنوان جهش تولید نام‌گذاری کردند و این موضوع برای ما خیلی مهم است که در این راستا چه کاری می‌توانیم انجام دهیم. امروز آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد که توفیق ما در این راستا خیلی مطلوب نیست و حتی بعید است به رشد چهار درصدی در پایان سال برسیم.»

همتی عنوان کرد: «بخش مهمی از تولید به بازارهای مالی باز می‌گردد. کشورهای مهم اقتصادی در دنیا به خاطر قدرت مالی بالا، توان تولید و رشد اقتصادی دارند اما امروز ما درگیر هماهنگی‌های دولتی هستیم که این موضوع به حکمرانی غلط اقتصادی ما باز می‌گردد.» او ابراز امیدواری کرد که با قانون جدید تامین مالی تولید و زیرساخت که به تصویب مجلس رسیده هماهنگی نهادهای اقتصادی به صورت مطلوبی پیش رود.

ماموریت رئیس
وزیر اقتصاد همچنین سه وظیفه برای بورس تعیین کرده است: «اول افشای کدها است، دوم این‌که سازمان بورس باید با فعالین بازار جلسات متعدد برگزار کند و وظیفه سوم به برخورد با فساد و شفاف‌سازی باز می‌گردد.»

حجت‌الله صیدی، دکترای حسابداری از دانشگاه علامه طباطبایی دارد و دارای مدارک حرفه‌ای Business Accountant و CIMA از انجمن حسابداران خبره انگلستان است. او عمده فعالیت‌های خود را در بخش بانکی کشور مشغول به فعالیت بوده و در شرکت‌های سرمایه‌گذاری بورسی نیز انجام وظیفه کرده و دارای تجربیات ارزشمندی در این حوزه است.

صیدی در مراسم معارفه خود گفت که ‌در سال‌های اخیر نرخ تشکیل سرمایه ثابت منفی بود و این یعنی نرخ استهلاک از نرخ سرمایه‌گذاری جدید بیشتر شده است. به گفته او هنوز ارزش روز بازار سرمایه بسیار پائین است و باید افزایش یابد. او ادامه داد: «معتقدم بازار سرمایه در آستانه جهش قرار دارد. دلیلی ندارد بازار سرمایه بزرگ نشود و ارزش آن به ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد دلار نرسد.»

ترجیح می‌دادم مشاور باشم
صیدی همچنین گفته ترجیح می‌داده به صورت مشاوره در خدمت تیم اقتصادی دولت چهاردهم باشد اما آقای همتی تکلیف کردند که به سازمان بورس بیایم و او به دو دلیل این تکلیف را پذیرفته است: «اول این‌که من در بازار سرمایه بزرگ شدم و در این بازار شاگردی کرده‌ام. دوم این‌که به ظرفیت‌های بازار سرمایه ایمان داشتم.» او در پایان این نکته مهم را گفته که اتفاق عجیبی که در اردیبهشت ۱۴۰۲ رقم خورد دیگر نباید رخ دهد و قرار است عدم قطعیت‌ها در بازار سرمایه کاهش پیدا کند.

مراسم تودیع و معارفه دیروز برخی نقدها و تحلیل‌های کارشناسان بازار را نیز به همراه داشت. ولید هرارات از تحلیلگران بازار به تحلیل بورس در روزهای گذشته پرداخته و در کانال خود نوشت: «طی روزهای اخیر تعداد کدهای خریدار در سهام به ۷۳.۵۰۰ نفر رسیده که در مقایسه با میانگین چهار هفته اخیر که ۶۱.۳۰۰ نفر بود، رشد مناسبی است. حرکت در جهت منافع ملی و صنعت کشور با اصلاح منطقی فاصله ارز نیمایی و همچنین تزریق امیدواری از سوی سکان‌دار اقتصاد کشور فضای بازگشت سرمایه‌گذاران را فراهم کرده است. تاکید تیم اقتصادی دولت چهاردهم بر غیرمنطقی بودن نرخ بهره بالا از دیگر مواردی است که امروز بر تمایل فعالین بازار در جهت سرمایه‌گذاری در سهام افزود.»

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار