۳ میلیون تن LPG در خطوط لوله مجتمع گازی پارس جنوبی هدر رفته است+سند

طبق گزارش صورت مالی مجتمع گازی پارس جنوبی، محدودیت‌های صادراتی LPG و پر شدن مخازن ذخیره‌سازی این هیدروکربن از آبان ماه سال 97 تا انتهای آن سال باعث شده است، 3 میلیون تن LPG تولیدی از 6 پالایشگاه گازی در خطوط لوله هدر برود.

به گزارش رصد روز ، بررسی صورت مالی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی در سال ۹۷ حاکی از آن است که طبق بودجه مصوب قانون، میزان تولید پروپان ۳.۶ میلیون تن در سال و میزان تولید بوتان ۲.۲ میلیون تن در سال پیش‌بینی شده بود که از این میزان، تولید تحقق یافته برای پروپان حدود ۱.۹۵ میلیون تن و برای بوتان حدود ۱.۱۵ میلیون تن بوده است(تصویر۱).

طبق گزارش صورت مالی از جمله دلایل عدم تحقق تولید پروپان و بوتان (LPG) و انحراف از بودجه مصوب قانون عبارت‌اند از: ۱- پر شدن مخازن ذخیره‌سازی LPG به دلیل عدم فروش این هیدروکربن از آبان ماه سال ۹۷ تا انتهای سال ۲- عدم آماده‌سازی پمپ‌های صادرات و در سرویس نبودن کمپرسورهای OFFGAZ در فاز ۱۷ و ۱۸ (پالایشگاه هفتم) ۳- نقص واحدهای ۱۴۷ و ۱۴۸ و عدم راه‌اندازی کامل این واحدها در فازهای ۲۰، ۲۱ و ۲۲.

13990925000120 Test NewPhotoFree

تصویر ۱

بر اساس صورت مالی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی، طبق بودجه مصوب میزان تولید LPG از فازهای پارس جنوبی باید ۵.۸ میلیون تن در سال ۹۷ می‌باشد که به دلیل محدودیت صادراتی و پر شدن مخازن ذخیره‌سازی، تولید بیش از ۳ میلیون تن محقق نشد.

توجه داشته باشید که تحریم‌های آمریکا از ۱۳ آبان ماه سال ۹۷ مجددا اعمال شده است. در نتیجه کنار هم گذاشتن این گزاره‌ها نشان می‌دهد که قبل از اعمال تحریم‌های آمریکا (قبل از آبان ۹۷)، LPG تولیدی از فازهای پارس جنوبی صادرات می‌شد، ولی با اعمال تحریم‌ها در ۱۳ آبان سال ۹۷ و پر شدن مخازن ذخیره‌سازی LPG، دیگر امکان صادرات این هیدروکربن برای ایران وجود نداشته و در نتیجه تمامی LPG تولیدی در ۶ ماهه دوم سال ۹۷ در حدود لوله گاز طبیعی سوزانده شده است.

به بیان دیگر حدود ۳ میلیون تن دیگر از ظرفیت تولید LPG به دلایل محدودیت‌های صادراتی به خط لوله گاز طبیعی تزریق شده و هدر رفته است.

جزئیات مربوط به میزان تولید LPG از هر یک از پالایشگاه‌های گازی پارس جنوبی در صورت مالی شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی به شرح زیر است (تصویر ۲):

13990925000122 Test NewPhotoFree

13990925000123 Test NewPhotoFree

تصویر ۲

درباره میزان تولید گاز مایع فشرده LPG از پالایشگاه‌های پارس جنوبی چند نکته مطرح است. نکته اول اینکه از پالایشگاه اول (فاز ۱) و پالایشگاه دوم (فاز ۲ و ۳) پارس جنوبی هیچ LPG برای صادرات و ارزآوری تولید نمی‌شود، بلکه گاز غنی این دو پالایشگاه به پتروشیمی پارس ارسال شده و در واحد استحصال اتان این پتروشیمی، پروپان و بوتان آن جداسازی می‌شود. میزان تولید LPG در پتروشیمی پارس طبق آمارهای منتشر شده توسط هلدینگ خلیج فارس ۱.۴ میلیون تن در سال است.

نکته دوم درباره پالایشگاه‌های هشتم (فاز ۲۰ و ۲۱) و پالایشگاه نهم (فاز ۱۲) است که ظاهرا تا سال ۹۷ پروپان و بوتان این فاز برای صادرات جداسازی نشده و مستقیما به خطوط لوله گاز طبیعی تزریق شده است. به نظر می‌رسد دلیل این موضوع نقص واحد ۱۴۷ و عدم راه‌اندازی کامل این واحد در فازهای ۲۰، ۲۱ باشد.

نکته سوم اینکه در صورت مالی مجتمع گاز پارس جنوبی میزان تولید پروپان و بوتان (LPG) در پالایشگاه ۱۱(فاز ۱۳) و پالایشگاه ۱۲ (فاز ۲۲-۲۴) ذکر نشده است. طبق اسناد منتشر شده در گزارش‌های قبلی خبرگزاری فارس میزان تولید LPG در این دو پالایشگاه سالانه حدود ۱.۱ میلیون تن می‌باشد که در حال حاضر به دلیل بی‌توجهی شرکت ملی گاز در احداث واحد جداسازی، این میزان LPG باارزش در خطوط لوله سراسری گاز می‌سوزد و هدر می‌رود.

همچنین میزان تولید LPG از پالایشگاه‌ ۱۳ (فاز ۱۴) و پالایشگاه ۱۴ (فاز ۱۱) نیز در این محاسبات وجود ندارد، زیرا پالایشگاه فاز ۱۴هنوز احداث نشده است و فاز ۱۱ نیز سال آینده به تولید خواهد رسید و البته پالایشگاهی برای آن احداث نخواهد شد.

نکته چهارم اینکه بودجه مصوب قانون در صورت مالی مجتمع گاز پارس جنوبی بر مبنای ظرفیت موجود تولید و فروش LPG ذکر شده است. به بیان دیگر تحقق تولید و فروش تنها ۳ میلیون تن LPG از حدود ۶ میلیون تن LPG تعیین شده، تنها مربوط به ظرفیت تولید پالایشگاه سوم، چهارم، پنجم، ششم، هفتم و دهم است و ظرفیت تولید ۶ پالایشگاه گازی دیگر یعنی پالایشگاه‌های اول و دوم، هشتم، نهم، یازدهم و دوازدهم و همچنین ظرفیت تولید LPG از فاز ۱۴ و ۱۱ پارس جنوبی در این محاسبات آورده نشده است.

با توجه به اعداد ذکر شده برای هر یک پالایشگاه‌ها، برآوردها درباره تولید سالانه حدود ۱۰ میلیون تن LPG از فازهای پارس جنوبی منطقی به نظر می‌رسد که از این میزان تنها ۳ میلیون تن آن قبل از آبان ۹۷ تولید و صادر کرده است و حدود ۱.۴ میلیون تن آن نیز به پتروشیمی پارس برای جداسازی ارسال شده است.

در نتیجه مابقی LPG تولیدی (حدود ۵.۵ میلیون تن) از فازهای پارس جنوبی در سال ۹۷ بلاتکلیف باقی مانده است که به احتمال زیاد در خطوط لوله گاز طبیعی و فلرها سوزانده شده و به هدر رفته است.

 

 

 

 

 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

 

 

 

 

فارس

مطالب مرتبط

آخرین اخبار