۸ راهکار موثر برای درمان یبوست در بارداری

یبوست مشکل رایجی است که در زمان بارداری نیمی از زنان باردار را به خودش دچار می‌کند و یکی از دلایل آن افزایش هورمونی به نام پروژسترون است که حرکت ماهیچه‌های صاف کل بدن مانند ماهیچه‌های روده را کند می‌کند. این موضوع به این معنی است که غذا ا...

به گزارش رصد روز، یبوست در بارداری یکی از مشکلات رایجی است که اکثر بانوان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند. از همین رو پیشگیری و درمان آن از اهمیت زیادی برخوردار است. معمولا یبوست با نشانه‌های دل درد، دفع دشوار مدفوع و حرکات نامناسب روده همراه است. متاسفانه بسیاری از خانم‌ها هنگام مواجهه با این مشکل به مصرف داروها روی می‌آورند اما توجه به مصرف برخی موادغذایی و متعاقبا عدم مصرف برخی مواد، به شما کمک خواهد کرد تا به راحتی مشکلات یبوست خود را درمان کنید. توجه داشته باشد که اگر یبوست همراه با درد شدید یا خونریزی همراه بود باید هرچه سریع‌تر موضوع را با متخصص در میان بگذارید. در ادامه به بیان موثرترین راهکارها برای درمان یبوست در بارداری خواهیم پرداخت پس همراه ما باشید.

یبوست در بارداری
یبوست مشکل رایجی است که در زمان بارداری نیمی از زنان باردار را به خودش دچار می‌کند و یکی از دلایل آن افزایش هورمونی به نام پروژسترون است که حرکت ماهیچه‌های صاف کل بدن مانند ماهیچه‌های روده را کند می‌کند. این موضوع به این معنی است که غذا از روده آرام‌تر عبور می‌کند و زمانی که با بزرگ شدن رحم فشار روی روده شما بیشتر شود این مشکل افزایش پیدا می‌کند.

دلایل یبوست در بارداری
۱. کاهش مصرف موادغذایی و آب
تهوع و استفراغ در ماه‌های اولیه بارداری باعث می‌شود که زنان باردار میزان مصرف موادغذایی و آب را در طول روز کاهش دهند که همین روند باعث کاهش حرکات روده‌ای در مادران باردار در اوایل بارداری و ابتلای آنان به یبوست می‌شود. کم آبی بدن می‌تواند مدفوع را خشک و سفت کند.

۲. تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی که در اثر بارداری در استروژن، پروژسترون و هورمون‌های بارداری اتفاق می‌افتد، توانایی شل کردن بعضی از عضلات بدن مانند عضلات دستگاه گوارش و روده را دارد که این فرآیند حرکات روده را کند و محدود می‌کند در نتیجه موادغذایی مصرف شده با سرعت بسیار کمتری مسیر گوارش را طی می‌کنند. طولانی شدن مدت زمانی که موادغذایی درون لوله گوارش باقی می‌مانند، باعث می‌شود که آب بیشتری از بین برود و مدفوع فشرده‌تر و سفت‌تر شود.

۳. رژیم غذایی نامناسب از علل یبوست در بارداری
موادغذایی کارخانه‌ای مانند ماکارونی، نان، کیک، شیرینی و برنج سفید تصفیه شده در بیشتر موارد فیبرشان را از دست داده‌اند. مانند سیبی که پوست می‌کنید و فیبرش را از دست می‌دهد و در نهایت خوردن آن‌ها فرد را دچار یبوست می‌کند. خوردن موادغذایی که فیبرشان را از دست دادند در روده مانند گچ سفت و سخت خواهند شد به همین دلیل مصرف‌شان در دوران بارداری مادران را دچار یبوست می‌کند.

۴. مکمل‌های آهن
مکمل‌های غذایی که دارای آهن هستند می‌توانند یکی از دلایلی باشند که فرد را دچار یبوست می‌کنند. به طوری که به خوبی در فرآیند هضم جذب نمی‌شود و آهن بسیار کمی وارد خون می‌گردد و مقدار زیادی از این مکمل‌ها در روده باقی می‌ماند. سپس به دیگر موادغذایی هضم نشده می‌چسبد و به شکل یک توده سفت به سختی درون روده حرکت می‌کند. مصرف مکمل همراه با آب زیاد می‌تواند اثرات منفی آن را تا حدودی کم کند اما گاهی نیاز است که با مشورت پزشک نوع مکمل را تغییر داد.

علائم بروز یبوست در بارداری
زمانی در دوران بارداری دچار یبوست شده‌اید که بین هر حرکت روده و دفع مزاج ۱ تا ۲ روز فاصله باشد. در این دوره باید مدفوع شما به قدری سفت و سخت باشد که با دشواری در روده شما حرکت کند. حتی ممکن است درد زیادی در ناحیه شکم در حال عبور مدفوع با زور تجربه کنید. توجه داشته باشید که پس از دفع کمی مدفوع، باز احساس نفخ کاملی دارید و ممکن است بعد از دفع دچار خونریزی شوید.
بهتر است در این دوران برای حفظ سلامتی خود و جنین هر آنچه که باعث ایجاد مشکل در شما می‌شود را از خود دور نگه دارید و به بایدها و نبایدهای دوران بارداری توجه فرمایید تا به سلامتی این دوران را طی کنید.

پیشگیری و درمان یبوست در بارداری
۱. مصرف فیبر
غذاهایی مانند غلات کامل و نان، برنج قهوه‌ای، جو دوسر، سبزیجات و میوه‌های تازه که دارای فیبر زیادی هستند را مصرف کنید. چند قاشق غذاخوری سبوس گندم فرآوری نشده در صبح همراه با یک لیوان آب می‌تواند تاثیر مثبتی در پیشگیری از این عارضه داشته باشد.

۲. نوشیدن آب برای پیشگیری و درمان یبوست در بارداری
بهتر است بدانید برای پیشگیری از بروز یبوست در بارداری بهتر است در روز آب بیشتری بنوشید تا زمانی که ادرارتان کاملا شفاف شود. هر روز از آب‌میوه استفاده کنید؛ در صورتی که شما از آب‌میوه‌های طبیعی و کامل استفاده کنید سیستم گوارش شما به خوبی تقویت می‌شود.
زمانی که مصرف فیبر را در روز افزایش داده‌اید، نوشیدن ۱۰ تا ۱۲ لیوان مایعات در روز ضروری است. در صورتی که آب‌وهوا گرم باشد، بدن تعریق کند و فعالیت بدنی افزایش یابد، باید میزان مصرف مایعات را نیز افزایش دهید. توجه داشته باشید که نباید از مایعات دارای کافئین مانند چای، قهوه و نوشابه استفاده کنید به دلیل این که باعث کم‌آبی بدن می‌شود و یبوست اتفاق می‌افتد.

۳. ورزش کردن
زمانی که شما فعالیت‌های جسمانی داشته باشید گردش خون در بدن شما بسیار بهتر می‌شود و در نهایت می‌تواند سیستم گوارش شما را متعادل کند و به دفع بهتر بیانجامد. پیاده‌روی، شنا و یوگا می‌تواند بسیار موثر باشد. بهتر است این ورزش‌ها در هفته سه بار به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه به صورت منظم انجام گیرد اما قبل از انجام هرکدام از فعالیت‌ها این موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.

۴. رفتن به سرویس بهداشتی بعد از غذا
دستگاه گوارش و سیستم دفع شما عموما بعد از مصرف وعده‌های غذایی فعال‌تر است پس بعد از این که غذا خوردید به سرویس بهداشتی بروید و اجازه ندهید که احساس ضرورت و فشار به سراغ شما بیاید تا به دستشویی بروید.

۵. مشورت با پزشک برای پیشگیری و درمان یبوست در بارداری
اگر مولتی ویتامین‌هایی که مصرف می‌کنید آهن بسیار زیادی دارد اما شما دچار کم خونی نیستید با پزشکتان صحبت کنید تا مکملی با آهن کمتر برای شما تجویز کند. در صورت لزوم، خود پزشک برای شما مکمل‌های فیبر یا نرم‌کننده مدفوع تجویز می‌کند.

۶. پرهیز از خود درمانی دارویی
نباید داروهای ملین را به طور خودسرانه شروع کنید به دلیل این که نه تنها به درمان کمکی نمی‌کند بلکه با تحریک دردهای پیش از زمان زایمان و کم‌آبی بدن منجر به بروز مشکلات و خطر در دوران بارداری می‌شود.

۷. رژیم غذایی ملین و مناسب
در موادغذایی مصرفی دقت لازم را انجام دهید به طوری که حداقل در یک روز باید ۲۵ تا ۳۰ گرم فیبر مصرف شود و در برنامه غذایی وجود داشته باشد. علاوه بر مصرف مقدار کافی سبزی و سالاد با هر وعده غذایی، یک فنجان نوشیدنی آب‌ولرم با لیمو به صورت ناشتا می‌تواند کمک بسیار زیادی بکند. میوه‌های تازه مثل پرتقال، نارنگی و انگور، میوه‌ها خشک مانند آلو، سبزیجات، حبوبات و بعضی از روغن‌ها می‌توانند گزینه‌های مناسبی برای رژیم غذایی با فیبر بالا باشند.

۸. دارودرمانی
دارودرمانی در زمانی موثر است که اضافه کردن فیبر و بالا بردن سطح آب بدن کمکی به یبوست نکند و با تشخیص پزشک این داروها تجویز شوند. پزشک می‌تواند در صورت ضرورت و تبدیل یبوست به مشکلی جدی، ملینی مناسب و مجاز که مشکلی برای بارداری به وجود نیاورد را تجویز کند.

چه زمانی نیاز به مراجعه پزشک وجود دارد
عموما یبوست مشکل جدی نیست و در صورت بروز آن نباید نگران بود اما گاهی می‌تواند علائمی از مشکلات دیگری باشد که در این صورت باید با پزشک مشورت کنید. اگر یبوست دوران بارداری با درد شکمی همراه باشد یا در پی آن دچار اسهال و لخته یا دفع خون شدید حتما باید پزشک‌تان را در جریان قرار دهید. حرکت‌های روده و دفع سخت مدفوع می‌تواند هموروئید را بدتر و در نتیجه سیاهرگ‌ها را در ناحیه مقعد ملتهب کند. پس در صورتی که درد شدید یا خونریزی را همراه با یبوست مشاهده کردید باید با متخصص مربوط ارتباط برقرار کنید.

سوالات متداول
یبوست در دوران بارداری برای جنین ضرر داره؟
یبوست تا زمانی که شدت پیدا نکند و به خونریزی منتهی نشود برای جنین ضرر ندارد اما بهتر است که از فیبر استفاده شود، مایعات بیشتری در رژیم غذایی قرار بگیرد و در صورتی که منع حرکتی نداشته نباشید ورزش کنید تا سلامت جنین تضمین شود.
داروی ضد تهوع باعث یبوست بارداری میشه؟
داروی ضد تهوع دمیترون می‌تواند در دوران بارداری مادر را دچار یبوست کند.
درد واژن به خاطر یبوست بارداری طبیعیه؟
در زمانی که حرکات روده‌ای بسیار کند شده و شما دچار یبوست شده‌اید امکان بروز درد در واژن وجود دارد که طبیعی است و با برطرف کردن یبوست می‌توان آن را کاهش داد.

 

 

 

 

 

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

 

 

 

 

آخرین خبر

مطالب مرتبط