آتش ناترازی انرژی دامن باغات پسته را هم گرفت!

محمود بارانی: باغداران پسته با پیامدهای ناشی از خاموشی‌ها و قطع و وصل مکرر برق و همچنین افزایش قابل توجه هزینه‌های تأمین انرژی مواجه شده‌اند.

به گزارش رصد روز، محمود بارانی افزود: هرچند با پیگیری‌های انجام شده، مدت خاموشی چاه‌های کشاورزی در برخی مناطق کاهش یافته است، اما تداوم قطع و وصل روزانه برق و صدور قبوض سنگین ناشی از محاسبه دیماند، همچنان خسارت‌های گسترده‌ای به باغداران وارد می‌کند. ادامه این روند، تولیدات محصولات کشاورزی به خصوص پسته را با چالش‌های جدی مواجه خواهد کرد. موضوعی که باید به صورت ویژه به آن پرداخته شود.

وی ادامه داد: در چنین شرایطی، باغداران پسته که در فصل حساس آبیاری و رشد محصول قرار دارند، علاوه بر محدودیت‌های ناشی از کم‌آبی و خشکسالی، با پیامدهای ناشی از خاموشی‌ها و قطع و وصل مکرر برق و همچنین افزایش قابل توجه هزینه‌های تأمین انرژی مواجه شده‌اند. شرایطی که به گفته فعالان این حوزه، نه تنها هزینه‌های تولید را افزایش داده، بلکه استمرار تولید اقتصادی و حفظ باغات پسته را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرده است.

خسارت‌هایی فراتر از چند ساعت خاموشی در پی قطع و وصل مکرر برق

عضو کمیسیون باغبانی و مسئول دپارتمان اتاق اصناف کشاورزی ایران که به عنوان رئیس تعاونی تولیدکنندگان پسته استان مرکزی نیز فعالیت می‌کند، اظهار داشت: قطع و وصل مکرر برق خسارت‌هایی فراتر از چند ساعت خاموشی در پی دارد. هر بار راه‌اندازی مجدد الکتروموتورها، شوک سنگینی به شبکه برق و تجهیزات چاه‌های کشاورزی وارد می‌کند و این اتفاق موجب استهلاک پمپ‌ها، شفت‌ها، لوله‌ها و در نهایت سامانه‌های انتقال آب می‌شود.

بارانی به گستره میزان خسارت‌ها اشاره داشته و تصریح کرد: خسارت ناشی از خاموشی‌ها صرفاً به مدت زمان قطع برق محدود نیست. زیرا پس از وصل مجدد برق، زمان زیادی صرف پر شدن خطوط انتقال و رسیدن آب به باغات می‌شود و در عمل، خاموشی 2 تا 3 ساعته، حدود 5 ساعت از زمان مفید آبیاری را از کشاورزان می‌گیرد. موضوعی که در فصل حساس رشد و پر شدن مغز پسته، آثار مستقیمی بر عملکرد و کیفیت محصول خواهد داشت.

وی بیان داشت: در برخی مناطق زمان خاموشی‌ها کاهش نسبی پیدا کرده است. اگرچه این اقدام گامی مثبت به شمار می‌رود، اما هنوز پاسخگوی نیازهای بخش کشاورزی نیست. مطالبه اصلی باغداران حذف کامل خاموشی نیست، بلکه تجمیع خاموشی‌هاست. اگر ناگزیر به اعمال محدودیت هستیم، خاموشی‌ها به جای قطع روزانه، در یک روز مشخص از هفته اعمال شود. این شیوه، خسارت‌های فنی و اقتصادی را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.

قبوض نجومی برق دغدغه‌ای جدید برای تولیدکنندگان

عضو کمیسیون باغبانی و مسئول دپارتمان اتاق اصناف کشاورزی ایران که به عنوان رئیس تعاونی تولیدکنندگان پسته استان مرکزی نیز فعالیت می‌کند، تأکید کرد: صدور قبوض نجومی برق دغدغه جدید تولیدکنندگان پسته است. بسیاری از باغداران که پیش از این ماهانه مبالغی در حدود یک میلیون تومان پرداخت می‌کردند، در حال حاضر با قبوضی بین 200 تا 300 میلیون تومان مواجه شده‌اند که پرداخت آن برای هیچ بهره‌برداری امکان‌پذیر نیست.

بارانی ابراز داشت: علت این افزایش میزان بها در قبوض، نحوه محاسبه دیماند برق است. اغلب چاه‌های کشاورزی استان مرکزی 30 تا 40 سال پیش حفر شده‌اند و مربوط به زمانی است که سطح آب‌های زیرزمینی بالا بود و برداشت آب با موتورهایی با توان کمتر انجام می‌شد. اما امروز به دلیل افت منابع آب، کشاورزان برای برداشت همان میزان آب مجاز ناچار به استفاده از موتورهای قوی‌تر هستند. بنابراین شاهد افزایش بهای مصرفی در قبوض هستیم.

وی اضافه کرد: افزایش توان مصرفی به معنای برداشت بیشتر آب نیست، بلکه نتیجه افت سفره‌های آب زیرزمینی است. با این حال، به علت آنکه ظرفیت قراردادهای برق متناسب با شرایط جدید اصلاح نشده است، بخش قابل توجهی از مصرف با تعرفه آزاد محاسبه می‌شود و همین مسئله موجب صدور قبوض بسیار سنگین شده است. در این راستا خواستار بازنگری فوری در نحوه محاسبه دیماند و اصلاح قراردادهای برق چاه‌های کشاورزی هستیم.

کاهش هزینه‌های تحمیل شده به کشاورزان در گرو اصلاح قراردادهای برق

عضو کمیسیون باغبانی و مسئول دپارتمان اتاق اصناف کشاورزی ایران که به عنوان رئیس تعاونی تولیدکنندگان پسته استان مرکزی نیز فعالیت می‌کند، به دستاوردهایی که اصلاح قراردادهای برق می‌تواند در پی داشته باشد اشاره کرده و گفت: اصلاح ظرفیت قراردادها، استفاده از تجهیزات اصلاح ضریب توان، راه‌اندازهای نرم و سایر فناوری‌های مدیریت مصرف می‌تواند ضمن کاهش فشار بر شبکه برق، هزینه‌های تحمیل شده به کشاورزان را کاهش دهد.

بارانی افزود: تولیدکنندگان پسته همزمان با خشکسالی، کم‌آبی و افزایش هزینه‌های تولید، با چالش ناترازی انرژی مواجه هستند. حفظ تولید و امنیت غذایی کشور مستلزم تصمیمات کارشناسی و حمایت مؤثر از بخش کشاورزی است. انتظار می‌رود با تعامل وزارت نیرو، بخش کشاورزی و تشکل‌های صنفی، راهکارهایی اتخاذ شود که ضمن حفظ پایداری شبکه برق، از آسیب بیشتر به تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاری‌های چندین ساله باغداران جلوگیری کند.

وی به پیگیری مطالبات باغداران در نشست با مسئولان توانیر اشاره کرده و ادامه داد: در این نشست در این نشست که نمایندگان بخش کشاورزی، رئیس نظام صنفی کشاورزی کشور و مدیرعامل شرکت توانیر حضور داشتند، مشکلات ناشی از خاموشی چاه‌های کشاورزی، خسارت‌های وارد شده به باغداران و دغدغه‌های فعالان بخش تولید به صورت کارشناسی مطرح شد و مسئولان نیز در چارچوب اختیارات خود برای کاهش مشکلات اعلام آمادگی کردند.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

منبع : ایلنا

مطالب مرتبط

آخرین اخبار