عنابستانی: دولت‌ها تصور می‌کنند که زمین، ملک پدرشان است

علی‌اصغر عنابستانی گفت: ما باید کشور را راهبری کنیم تا سالی یک میلیون مسکن ساخته شود، نه اینکه همه را دولت بسازد. معلوم است که دولت به تنهایی نمی‌تواند سالی این تعداد خانه بسازد. در حوزه راهبری، دولت ضعیف عمل کرده است. اگر به قانون جهش تو...

به گزارش رصد روز، یکی از مهم‌ترین شعار‌های سیدابراهیم رئیسی در ایام تبلیغات انتخابات خرداد ۱۴۰۰، ساخت چهار میلیون مسکن، طی چهار سال دولت بود. اکنون که بیش از نیمی از عمر دولت سیزدهم گذشته، خروجی کار بسیار مایوس‌کننده بوده است.

در همین رابطه، علی‌اصغر عنابستانی، نماینده سبزوار  گفت: یک وقت قرار است کار ویژه‌ای انجام دهیم و یک وقت می‌خواهیم نیاز کشور را برآورده کنیم. اگر قرار باشد که دسترسی به مسکن آرزو و رویا نباشد، باید سالی یک میلیون مسکن در کشور ساخته شود، اما منظور این نیست که این تعداد مسکن، مستقیماً توسط دولت ساخته شود.

وی افزود: این یک میلیون مسکن باید توسط خود مالک یا انبوه‌سازان یا روستایی‌ها و یا مباشرت دولت تحت عنوان مسکن حمایتی ساخته شوند و جمع تمام این‌ها باید یک میلیون شود. تازه اگر یک میلیون مسکن ساخته شود، حداقل نیاز کشور را برآورده کرده‌ایم و کف نیاز هستیم، نه سقف نیاز.

ساخت سالیانه یک میلیون مسکن کاملاً امکان‌پذیر و شدنی است
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح کرد: این طرح، نه رویا است و نه غیرممکن و کاملاً امکان‌پذیر و شدنی است و اصلاً چیز عجیب و غریبی نیست، ولی دولت در شروع کار خودش این موضوع را خیلی جدی نگرفت و ساختار‌های مناسب را برای رسیدن به این مسئله فراهم نکرد. یکی از اشکالات دولت که من همیشه گفته‌ام این است که دولت فکر می‌کرد خودش به تنهایی باید سالی یک میلیون مسکن بسازد، در حالی که این‌طور نبود.

نماینده سبزوار یادآور شد: ما باید کشور را راهبری کنیم تا سالی یک میلیون مسکن ساخته شود، نه اینکه همه را دولت بسازد. معلوم است که دولت به تنهایی نمی‌تواند سالی این تعداد خانه بسازد. در حوزه راهبری، دولت ضعیف عمل کرده است. اگر به قانون جهش تولید مسکن نگاه کنید می‌گوید که دولت باید امکان ارائه مصالح ساختمانی ارزان و زمین رایگان را برای ساخت و ساز فراهم کند، اما هنوز دولت در واگذاری زمین مشکل دارد. حتی در واگذاری زمین به اراضی مسکن حمایتی خودش یعنی نهضت ملی مسکن هم توفیقش کم بوده تا چه برسد به واگذاری زمین به انبوه‌سازان و مردم.

بیشتر بخوانید: ارائه آمار مثبت بس است، مردم باید خانه‌دار شدن را لمس کنند/ طرح ساخت ۴ میلیون مسکن شکست خورده است

عنابستانی در ادامه بیان کرد: قیمت زمین باید از قیمت تمام‌شده مسکن حذف شود. باید این‌قدر زمین واگذار شود که ارزشش را از دست بدهد. این اتفاق نمی‌افتد، چون یک چسبندگی به زمین در ساختار همه دولت‌ها وجود دارد. با تعبیر بد، دولت‌ها تصور می‌کنند که زمین، ملک پدرشان است و تعبیر خوبش این است که زمین‌ها متعلق به انفال و مردم است. دولت باید به هر کسی که در حوزه مسکن ارائه خدمات نکرده است، برای یک بار زمین بدهد. این‌قدر باید زمین واگذار شود که قیمت زمین، تاثیری در قیمت ملک نداشته باشد و این می‌شود نزدیک ۴۰ درصد قیمت تمام‌شده ملک. اگر این اتفاق بیفتد، بحث اجاره بها هم، کاهش می‌یابد.

 

با اراده دولت، قیمت زمین از قیمت ساخت مسکن حذف می‌شود
وی گفت: دولت باید این اراده را به خرج دهد و قیمت زمین را از ساخت مسکن حذف کند و برای ساخت مسکن به منظور تولید، به سازنده یارانه مصالح ساختمانی مثل فولاد و سیمان به قیمت ارزان بدهد. البته باید تسهیلات مسکن را هم جدی بگیرد. سیستم بانکی بخش زیادی از تسهیلاتی که ما در قانون مشخص کرده و دولت ابلاغ می‌کند را پرداخت نمی‌کنند و آن‌ها نتوانسته‌اند بر این سیستم فائق شوند.

عضو کمیسیون اجتماعی مجلس افزود: شبکه دولت را باید اصلاح و گفتمانش را حاکم کرد. باید طوری باشد که وقتی دولت از بالا دستوری می‌دهد، تا رده‌های پایین اجرا شود. گفتمان دولت رئیسی تا امروز مستقر نشده است. این‌طور نشده که یک دستور قانونی یا یک استراتژی حاکمیتی در دولت شکل بگیرد و تا پایین همه ملزم شوند و اجرا کنند. اگر به من با همین تجربیات، مسئولیت را واگذار کنند به راحتی سالی یک میلیون مسکن می‌سازم. با همین وضعیت و قوانین و منابع و شرایط فعلی این امر تحقق‌یافتنی است، فقط ساختار اجرا را باید درست کرد.

منبع:اقتصاد۲۴

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار