پشت پرده یک لایحه مهم بودجه ای در وزارت جهاد کشاورزی

پس از آنکه ماه‌ها از بسته شدن بودجه ۱۴۰۴ می‌گذرد، اما شنیده‌ها حاکی از آن است که وزارت جهاد کشاورزی با تقدیم لایحه‌ای اصلاحی به مجلس خواستار کاهش مالیات بر ارزش افزوده شده، اما اینکه وزیر جهاد کشاورزی چرا اکنون به فکر افتاده، موضوع مهمی ا...

به گزارش رصد روز، وزیر جهاد کشاورزی با ارسال لایحه اصلاحیه قانون بودجه ۱۴۰۴ به مجلس برای کنترل قیمت نهاده‌های دامی و کالاهای اساسی آستین بالا زده است، اما اینکه چرا آقای وزیر با گذشت چندماه از بسته شدن قانون بودجه حالا یادش افتاده است که باید اصلاحاتی اعمال کند جای تامل دارد.

به گفته شهرزاد مشیری، سرپرست معاونت توسعه بازرگانی، وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرده است که لایحه اصلاحیه قانون بودجه ۱۴۰۴ برای کنترل قیمت نهاده‌های دامی و کالا‌های اساسی از طریق کاهش مالیات ارزش افزوده از سوی وزیر جهاد کشاورزی پیگیری می‌شود.

به گفته او وزیر جهاد کشاورزی اصلاح تبصره (۱) بودجه ۱۴۰۴ را پیگیری می‌کند چراکه تصویب این قانون از طریق کاهش مالیات ارزش افزوده به کنترل قیمت نهاده‌های دامی و کالا‌های اساسی و در نهایت تامین امنیت غذایی و سلامت مردم کمک می‌کند.
کاهش مالیات به نفع مردم یا در جیب تولیدکننده؟
به نظر می‌رسد پیگیری لایحه اصلاحیه کاهش مالیات ارزش افزوده که ازسوی وزیرکشاورزی بیشتر با هدف کنترل قیمت نهاده‌های دامی و کالا‌های اساسی است؛ می‌تواند بار مالیاتی بر تولیدکنندگان و عرضه کنندگان را کاهش دهد تا  بتوانند کالا‌ها را با قیمت‌های پایین‌تر به مصرف‌کنندگان منتقل کنند.
از آنجایی که نهاده‌های دامی در تولید محصولات غذایی و کالا‌های اساسی نقش مهمی در سبد مصرفی خانوار دارد به همین جهت کاهش قیمت آن می‌تواند به کنترل تورم کمک کند؛ بنابراین هر چه میزان کاهش مالیات بیشتر باشد، احتمال کاهش قیمت‌ها نیز بیشتر خواهد بود این درحالی است که ممکن است تولیدکنندگان تنها بخشی از کاهش مالیات را به قیمت‌های پایین‌تر منتقل کنند و بخش دیگری از کاهش مالیات را به عنوان سود بیشتر برای خود در نظر بگیرند.
کاش بیشتر دقت می کردید…
به گفته کارشناسان، اینکه چرا وزیر جهاد کشاورزی بعد از گذشت ماه ها، تازه به فکر اصلاحیه لایحه بودجه افتاده است؛ بیشتر به این مساله برمی گردد که در زمان تنظیم اولیه بودجه، دولت و وزارت جهاد کشاورزی پیش‌بینی دقیقی از میزان افزایش قیمت‌ها و فشار‌های اقتصادی بر مردم و تولیدکنندگان نداشته‌ و حالا با گذشت چندماه و آشکار شدن بیشتر مشکلات به اهمیت مساله کنترل قیمت کالا‌های اساسی و نهاده‌های دامی پی برده‌اند.   
فرضیه دیگر این است که دولت به دلیل نگرانی از کاهش درآمد خود به این فکر افتاده است که نسبت به کاهش مالیات بر ارزش افزوده این کالا‌ها اقدام کند؛ چراکه به طور مستقیم درآمد دولت را کاهش می‌دهد. همچنین این احتمال وجود دارد که در حال حاضر با توجه به ضرورت کنترل قیمت‌ها، دولت به این نتیجه رسیده باشد که کاهش موقت درآمد ناشی از کاهش مالیات بر ارزش افزوده در مقابل منافع کنترل قیمت‌ها و کاهش تورم قابل قبول‌تر است.
از آنجایی که افزایش قیمت کالا‌های اساسی و نهاده‌های دامی می‌تواند منجر به نارضایتی عمومی شود؛ طرح این اصلاحیه می‌تواند پاسخی به این مطالبات و نشان دهنده تلاش دولت برای کاهش فشار‌های اقتصادی باشد.
تصویب این قانون و کاهش مالیات بر ارزش افزوده می‌تواند به کنترل قیمت نهاده‌های دامی و کالا‌های اساسی کمک کند، اما تحقق کامل این هدف و میزان تأثیر آن به عوامل مختلف اقتصادی و رفتار فعالان بازار بستگی دارد.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

منبع : تابناک

مطالب مرتبط