تاخت‌وتاز صفرها در بازار خودرو / کارکرده‌ها زیر ذره‌بین رفتند

بررسي قيمت‌هاي اعلام‌شده در بازار نشان مي‌دهد برخي خودروهاي داخلي از ابتداي مهرماه تاكنون افزايش قابل‌توجهي را تجربه كرده‌اند.

به گزارش رصد روز، بازار خودرو در حالی با موج تازه‌ای از افزایش قیمت‌ها روبرو شده که معاملات در رکود به سر می‌برد و قدرت خرید خانوارها بیش از گذشته کاهش یافته است؛ از رشد چندصد میلیون تومانی خودروهای داخلی و مونتاژی گرفته تا جهش قیمت خودروهای برقی و هیبریدی، همگی از بازاری حکایت دارند که در آن قیمت‌های پیشنهادی با توان مالی متقاضیان و حتی ارزش واقعی معاملات فاصله گرفته‌اند.

در چنین شرایطی، خودروهای کارکرده برای بخشی از خریداران به گزینه‌ای جدی‌تر تبدیل شده‌اند؛ هرچند افزایش قیمت‌ها در این بخش نیز خرید را آسان نکرده و ضرورت بررسی دقیق سلامت خودرو را افزایش داده است. به گزارش مهر و ایرنا، رشد نرخ ارز، انتظارات تورمی و افزایش هزینه‌های تولید، از عوامل اثرگذار بر روند صعودی قیمت خودرو عنوان می‌شوند. در همین حال، تورم نقطه‌به‌نقطه گروه «خرید وسایل نقلیه» در شهریورماه به ۱۳۵.۷ درصد رسیده است؛ رقمی که از افزایش شدید هزینه خرید خودرو و دشوارتر شدن دسترسی خانوارها به این کالای مصرفی حکایت دارد.

جهش قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی

بررسی قیمت‌های اعلام‌شده در بازار نشان می‌دهد برخی خودروهای داخلی از ابتدای مهرماه تاکنون افزایش قابل‌توجهی را تجربه کرده‌اند. پژو ۲۰۷ اتوماتیک با رشد ۸۰۰ میلیون تومانی در صدر این فهرست قرار دارد و قیمت آن به سه میلیارد و ۷۱۰ میلیون تومان رسیده است. سورن پلاس دوگانه‌سوز با کپسول بزرگ نیز طی دو روز ۱۸۰ میلیون تومان گران شده و با قیمت دو میلیارد و ۷۱۵ میلیون تومان معامله می‌شود. قیمت دنا پلاس اتوماتیک هم در بازار آزاد سه میلیارد و ۵۳۰ میلیون تومان اعلام شده است.

در میان محصولات سایپا، کوییک S از ابتدای مهرماه تاکنون ۲۲۵ میلیون تومان افزایش قیمت داشته و به یک میلیارد و ۶۳۰ میلیون تومان رسیده است. ساینا S نیز طی دو روز با رشد ۱۹۵ میلیون تومانی، یک میلیارد و ۶۷۵ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است.

روند افزایش قیمت‌ها به خودروهای مونتاژی نیز رسیده است. فیدلیتی الیت تیپ ۲ هفت‌نفره از ابتدای مهرماه تاکنون یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان افزایش قیمت داشته و اکنون هفت میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان قیمت دارد. تیگو ۸ پرو مکس نیز طی یک هفته ۵۰۰ میلیون تومان گران شده و قیمت آن به ۱۰ میلیارد تومان رسیده است. جک J۴ صفرکیلومتر هم سه میلیارد و ۱۰۰ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است.

در بخش خودروهای برقی و هیبریدی نیز تغییرات قیمتی قابل‌توجهی گزارش شده است. اسد کرمی، رییس اتحادیه صنف نمایشگاه‌داران خودروی تهران، در گفت‌وگو با ایرنا اعلام کرده است که پس از تغییر نرخ سوم بنزین و تعیین نرخ ۱۰ هزار تومانی سوخت با کارت جایگاه، برخی خودروهای برقی و هیبریدی با افزایش قیمت کاذب ۵۰۰ میلیون تا یک میلیارد تومانی مواجه شده‌اند؛ افزایشی که به گفته او با ارزش واقعی این خودروها تناسب ندارد.

کرمی همچنین با اشاره به نوسانات ارزی و مباحث مطرح‌شده درباره هزینه‌های تولید خودروسازان داخلی گفته است قیمت کارخانه‌ای محصولات داخلی حدود ۱۵ درصد افزایش یافته است. با این حال، او معتقد است قیمت‌های فعلی بازار آزاد حباب دارد و با ارزش واقعی معاملات همخوان نیست.

قیمت‌های بالا در بازاری کم‌معامله

افزایش قیمت‌ها در شرایطی رخ داده که به گفته رییس اتحادیه صنف نمایشگاه‌داران خودروی تهران، بازار در رکود کامل قرار دارد و خریدوفروش چندانی در آن انجام نمی‌شود. این وضعیت از شکاف میان قیمت‌های اعلامی و توان خرید متقاضیان حکایت دارد؛ به این معنا که افزایش قیمت‌های پیشنهادی لزوماً به معنای انجام معاملات بیشتر یا شکل‌گیری تقاضای واقعی نیست.در چنین بازاری، نوسانات نرخ ارز، انتظارات تورمی، میزان عرضه و تحولات بازارهای موازی همچنان بر قیمت‌گذاری اثر می‌گذارند، اما رکود معاملاتی نشان می‌دهد که بالا رفتن قیمت‌ها الزاماً با افزایش قدرت خرید یا تمایل مصرف‌کنندگان به خرید همراه نیست.کرمی با تأکید بر ضرورت ورود نهادهای نظارتی به بازار خودرو، خواستار هماهنگی وزارت صنعت، معدن و تجارت، شورای رقابت و اتحادیه نمایشگاه‌داران شده است. به گفته او، اعلام نرخ‌های کارشناسی‌شده و شفاف می‌تواند به کاهش نرخ‌سازی‌های کاذب و محدود شدن نقش واسطه‌ها در تعیین قیمت‌ها کمک کند.

کارکرده‌ها؛ گزینه جایگزین با ریسک‌های بیشتر

در پی افزایش قیمت خودروهای صفرکیلومتر، بخشی از تقاضا به سمت خودروهای کارکرده و مدل‌های قدیمی‌تر سوق پیدا کرده است. با این حال، بررسی آگهی‌های بازار در هفته جاری نشان می‌دهد که حتی در این بخش نیز قیمت‌ها فاصله زیادی با توان مالی بسیاری از خانوارها دارند.

برای نمونه، پراید صندوق‌دار مدل ۱۳۸۸ با کارکرد ۴۱۲ هزار کیلومتر و بدنه دوررنگ، حدود ۵۰۵ میلیون تومان آگهی شده است. در مقابل، پژو ۲۰۶ تیپ ۲ مدل ۱۳۹۸ با کارکرد ۱۸۰ هزار کیلومتر و بدنه بدون رنگ، یک میلیارد و ۳۷۰ میلیون تومان قیمت خورده است. کوییک R مدل ۱۴۰۰ نیز با کارکرد ۲۹ هزار کیلومتر و بدنه بدون رنگ، حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان عرضه شده است. این ارقام، قیمت‌های پیشنهادی فروشندگان هستند و لزوماً قیمت نهایی معاملات را نشان نمی‌دهند.

در بازار خودروهای کارکرده، سال ساخت تنها عامل تعیین‌کننده قیمت نیست؛ میزان کارکرد، سلامت فنی، وضعیت بدنه و سابقه تصادف نیز در ارزش‌گذاری نقش مهمی دارند. به همین دلیل، خودروهایی با مدل و مشخصات نزدیک ممکن است اختلاف قیمت چشمگیری داشته باشند و خرید ارزان‌تر نیز لزوماً به معنای انتخاب اقتصادی‌تر نباشد.

در همین راستا، حسین جوانمرد، رییس اتحادیه نقاشان خودرو تهران، از شکل‌گیری رسته «بررسی و مشاوره خدمات رنگ خودرو» خبر داده است. این واحدها با بررسی رنگ و بدنه خودرو و ارایه گزارش کارشناسی، به خریداران کمک می‌کنند پیش از نهایی کردن معامله، اطلاعات دقیق‌تری درباره خودروی موردنظر به دست آورند.

به گفته جوانمرد، برای فعالیت این واحدها ضوابط ۱۵‌بندی تدوین شده و برگه‌های کارشناسی آنها دارای هولوگرام خواهد بود. البته این هولوگرام به معنای تأیید فنی نتیجه کارشناسی از سوی اتحادیه نیست، بلکه امکان شناسایی برگه و نظارت بر عملکرد واحد صنفی را فراهم می‌کند. در کنار کارشناسی رنگ و بدنه، بررسی سلامت فنی خودرو نیز برای جلوگیری از تحمیل هزینه‌های پیش‌بینی‌نشده به خریداران اهمیت دارد.

انتظار برای بازگشت قیمت‌ها به سطوح منطقی

در مجموع، بازار خودرو با دو روند هم‌زمان مواجه است: از یک سو، قیمت‌های پیشنهادی خودروهای داخلی، مونتاژی، برقی و هیبریدی افزایش یافته و از سوی دیگر، رکود معاملات از محدود شدن قدرت خرید و کاهش تقاضای واقعی حکایت دارد. در این میان، بازار خودروهای کارکرده نیز با وجود جذب بخشی از متقاضیان، از موج گرانی در امان نمانده است.

رییس اتحادیه صنف نمایشگاه‌داران خودروی تهران با توصیه به خریداران برای پرهیز از تصمیم‌گیری عجولانه، معتقد است قیمت‌های فعلی پایدار نیستند و با فروکش کردن هیجانات و تقویت نظارت‌ها، امکان بازگشت نرخ‌ها به سطوح منطقی‌تر وجود دارد. با این حال، مسیر آینده قیمت‌ها به تحولات نرخ ارز، سیاست‌های عرضه و قیمت‌گذاری، هزینه‌های تولید و میزان مداخله نهادهای نظارتی وابسته است. تا آن زمان، فاصله میان قیمت خودرو و قدرت خرید خانوارها همچنان یکی از مهم‌ترین موانع رونق بازار خواهد بود؛ بازاری که در آن نه افزایش قیمت‌ها الزاماً به معنای رونق معاملات است و نه روی آوردن به خودروهای کارکرده، بدون بررسی دقیق وضعیت خودرو، خریدی کم‌هزینه و مطمئن را تضمین می‌کند.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط

آخرین اخبار