دخالت دولت در بازار اجاره منجر به بدترشدن وضعیت می‌شود

به گزارش رصد روز ، محمود باقری گفت: رشد اقتصادی کشور طی ۱۰سال اخیر صفر بوده درحالی که جمعیت کشور طی همین مدت ۱۴درصد افزایش یافته است که به معنی فقیرترشدن خانوارهاست و این فقر در تمام جوانب اقتصادی خانوار تاثیر گذاشته است. از طرفی این فقر ...

به گزارش رصد روز ، محمود باقری گفت: رشد اقتصادی کشور طی ۱۰سال اخیر صفر بوده درحالی که جمعیت کشور طی همین مدت ۱۴درصد افزایش یافته است که به معنی فقیرترشدن خانوارهاست و این فقر در تمام جوانب اقتصادی خانوار تاثیر گذاشته است. از طرفی این فقر هم به طور مساوی بین جامعه تقسیم نشده در نتیجه شکاف طبقاتی هم افزایش یافته است.

وی افزود: همچنین چند سال است که ما دوره‌های تورمی پیاپی داشتیم که در کنار مشکلات بالا شرایط را سخت‌تر کرده است و مسکن هم با توجه به اینکه بخش مهمی از اقتصاد ما است، از تاثیرات این مشکلات مستثنی نبوده که نتایج آن را امروز در بازار مسکن می‌بینیم.

این کارشناس با بررسی اقدامات دولت‌ها از سال‌های ۷۶ تا ۹۹ در بازار مسکن، ادامه داد: در بهار ۷۶ در تهران متوسط قیمت مسکن برای هر متر مربع، ۱۶۰ هزار تومان و وام مسکن ۳.۵ میلیون برای متاهل‌ها و ۲.۵ میلیون برای مجردها بود. حداقل حقوق هم ۲۶هزار تومان بود و در این سال برای خرید یک خانه ۶۰ متری معادل ۱۳سال از حداقل حقوق باید پس انداز می‌شد. در سال ۸۴ و انتهای دوره آقای خاتمی که بهترین دوره اقتصادی کشور پس از انقلاب بود، متوسط قیمت هر متر مربع مسکن، ۵۷۸هزار تومان شد، قیمت وام مسکن هم ۱۸میلیون تومان و حداقل حقوق هم ۱۳۶هزار تومان بود، یعنی در این سال برای خرید خانه ۶۰ متری ۶سال پس انداز حقوق کافی بود.

وی افزود: در انتهای دوره آقای احمدی نژاد، متوسط قیمت هر متر مربع خانه ۴میلیون تومان، وام مسکن ۲۰ میلیون تومان و حداقل حقوق ۵۲۶هزار تومان و برای خرید خانه ۶۰ متری باید ۲۷ سال حقوق پس انداز می‌کردید. اما خرداد ۹۹ متوسط قیمت مسکن به متری ۱۸ میلیون تومان،  وام مسکن به ۲۴۰ مییلیون تومان و حقوق هم ۲میلیون و ۶۰۰ تومان است که با این حساب ۲۱سال نیاز به پس انداز برای خرید یک خانه ۶۰ متری است.

قیمت مسکن، وابسته به نرخ دلار

باقری با بیان اینکه کاهش عرضه و تولید مسکن شرایط را سخت‌تر کرده است، گفت: ما سالانه به یک میلیون مسکن نیاز داریم ولی ۴سال است که تولید ما در حد ۳۰۰هزار واحد است و جدای از مسئله تورم یکی از دلایل مهم افزایش قیمت هم همین کاهش عرضه است.

وی افزود: به طور کلی پیش‌بینی در اقتصاد ایران سخت شده است اما اتفاقی که در حوزه مسکن افتاده این است که ما در گذشته یک تاخیر فازی در افزایش قیمت مسکن نسبت به دلار داشتیم و اگر دلار جهشی می‌کرد با ۶ماه تاخیر خودش را در قیمت مسکن نشان می‌داد. امروز این تاثیر آنی شده است که خیلی بد است و وضعیت قیمت مسکن را به سمتی می‌برد که با قیمت دلار حرکت کند و پیش‌بینی می‌کنم که این اتفاق در آینده هم ادامه داشته باشد.

هر چه زودتر در مسکن سرمایه‌گذاری کنید

این کارشناس در رابطه با اینکه سرمایه‌گذاری در بازار مسکن چه چشم‌اندازی دارد، گفت؟ نقدینگی سال گذشته ۳۵درصد افزایش یافته و بازارهای موازی ظرفیت این حجم نقدینگی را ندارند یعنی شما نمی‌توانید بروید ۵۰میلیارد طلا یا ارز بخرید چون محدودیت‌های زیادی دارد. بورس تهران هم با اینکه بسیار رشد کرده است ولی بسیاری از سرمایه گذاران عمده خیلی نگران کننده به اوضاع بورس نگاه می‌کنند. به نظر بسیاری در اولین دوره‌ای که تزریق نقدینگی به بورس متوقف شود، سقوط شدیدی خواهیم داشت و ترجیح می‌دهند اموالشان را به سمتی ببرند که امنیتش بیشتر است.

وی ادامه داد: پس هیچ حوزه‌ای در سال۹۹، جذابیت و ظرفیت جذب سرمایه را به اندازه بازار مسکن ندارد و فقط هم اینطور نیست که بگوییم می‌شود سرمایه‌های کلان جذب این بخش شوند بلکه شهرستان‌ها هم برای سرمایه‌های کوچک مناسب است.

به گفته باقری هیچ‌زمانی برای خرید خانه دیر نیست و بهتر است افرادی که قصد سرمایه‌گذاری دارند، هرچه زودتر اقدام به خرید خانه کنند.

مصوبه افزایش ۲۵درصدی اجاره‌بها

وی در رابطه با این مصوبه گفت: این مداخلات و اقدامات دستوری سابقه طولانی در اقتصاد ما دارد و با اینکه مهم‌ترین دلیل افزایش قیمت مسکن، تورمی است که سیاستهای دولت آن را ایجاد کرده است، اما خود دولت هم بجای اینکه به دنبال اصلاح ریشه‌های این افزایش قیمت باشد، دستور می‌دهد که این افزایش قیمت متوقف شود.

این کارشناس ادامه داد: حتی ابزارهای لازم هم برای مقابله با افزایش اجاره‌ها وجود ندارد چون مالکان می‌توانند خانه‌های خود را خالی نگه داشته و مستاجران را مجبور به تخلیه کنند، چرا که بخش زیادی از قراردادها هم به طور دستی در بنگاه‌ها بسته می‌شود و قابلیت پیگیری ندارند و مستاجران مجبورند با موجران تعامل کنند. در نتیجه دولت هرجا دخالت کرده وضعیت بدتر شده است.

ایرادات طرح اقدام ملی مسکن

باقری با تاکید بر اینکه در هنگام ساخت پروژه‌هایی از این دست باید مطالعات اجتماعی انجام شود، یادآور شد: در طرح اقدام ملی مسکن به اهمیت محلات بی‌توجهی شده است که این کار فساد و جرم را افزایش می‌دهد. همچینین باید دقت شود که مثل تجربه مسکن مهر مکان‌های پرت و بی‌نام و نشان برای ساخت آن انتخاب نشود که مشکلات دسترسی وجود داشته باشد.

وی تاکید کرد: همچنین برای این طرح تخمین زده‌اند که هزینه هر متر مربع خانه ۲میلیون می‌شود، درحالی که همین الان قیمت ساخت هر متر خانه ۶۰ تا ۴۰ درصد افزایش یافته است و به دو و نیم تا ۴ میلیون تومان رسیده است. جدای از هزینه انشعابات و شهرسازی اگر هزینه این طرح ۴۰ هزار میلیارد تخمین زده شده است، در واقع ۸۰هزار میلیارد است.

باقری همچنین در رابطه با مشکلات تامین منابع این طرح گفت: چون گفته شده که از منابع بانک مرکزی برداشته نمی‌شود و از بانک ها استفاده می‌شود و با اینکه سود آن ۱۸درصد است اما همین الان نرخ تامین پول برای بانک‌ها بیشتر از ۱۸درصد است و مشخص نیست منابع آن از کجا تامین خواهد شد. چون نمی‌شود بانک‌ها پول ۲۳درصدی تامین کند و با سود ۱۸ درصد تسهیلات بدهند و همه این‌ها در شرایطی است که بانک‌ها مشکلات عدیده‌ای دارند و در زیان هستند؛ پس تامین مالی این طرح را با مشکل مواجه می‌کند.

وی افزود: از نظر سیاسی هم چون سال آخر دولت است و هیچ مدیری حرف بالا دست خود را گوش نمی‌دهد به نظر نمی‌رسد موفقیت آمیز باشد. طرح‌هایی که دولت از اول دوره دنبال می‌کرد، اجرا نشد چه برسد به سال آخر که ناپایدار است. در نتیجه من چشم اندازی نمی‌بینم که تا سال ۱۴۰۰ این ۴۰۰ هزار واحد اعلام‌شده ساخته شود.

مالیات بر خانه‌های خالی

نرخ سرمایه‌گذاری مسکن در دهه ۹۰ برابر ۱.۵ درصد بود و در دوره آقای خاتمی به ۵ درصد هم رسید، امروز حتی این نرخ منفی است. اما دولت بجای سیاست‌های تشویقی و اعطای امتیاز بیشتر به دنبال بی‌انگیزه کردن افراد برای ورود به این حوزه است.

وی افزود: قوانین مالیاتی ۷سال است که اصلاح نشده و بخشی از این قوانین برای درآمد است و برخی برای این است که افراد تشویق شوند، خانه بسازند.

آماری که وزارت مسکن از خانه‌های خالی می‌دهد معلوم نیست از کجا آمده است و دقیق وشفاف نیست. می‌گویند دو و نیم میلیون خانه خالی داریم که حتی منطقه و پراکندگی آن هم مشخص نیست.

باقری در پاسخ به این پرسش که چرا افراد خانه‌های خود را خالی نگه می‌دارند؟ گفت: به این دلیل که حساب می‌کنند اگر این خانه را اجاره بدهند درآمدی که از اجاره کسب می‌کنند، ممکن است کمتر از افت قیمت خانه پس از یک سال استفاده باشد، پس در مناطقی که لوکس هستند افراد ترجیح می‌دهند خانه‌های خود را نگه دارند و عرضه آن تاثیری در بازار ندارد. همچنین افراد فکر می‌کنند اگر خانه خود را بفروشند آنقدر افزایش تورم زیاد است تا بخرند برای مثال ۱۰درصد ارزش ملک را از دست دادند پس وارد بازار فروش هم نمی‌شوند.

به گفته این کارشناس بنابراین این مالیات اگر به حدی نباشد که فرد مجبور نشود، خانه‌ها باز هم خالی خواهد بود یعنی فرد حاضر است ده میلیون مالیات بدهد اما خانه خود را خالی نگه دارد.

مالیات‌های ضروری برای بازار مسکن

باقری در پایان با بیان اینکه مالیات برای بازار مسکن به شدت لازم است، ادامه داد: یکی از مالیات‌هایی که سال‌ها است که گرفته نمی‌شود مالیات بر عایدی سرمایه است که باید در دستور کار قرار گیرد. مالیات بر نقل و انتقال املاک گرفته می‌شود ولی متاسفانه به روزرسانی نشده است. مالیات بر اجاره هم در ایران وجود دارد که بسیار صفر و یک است. مالیات بر مصرف هم در شرایط فعلی خیلی نمی‌تواند جدی باشد. علاوه بر همه این‌ها باید توجه کرد که مالیات‌ها در کشور ما راه فرار زیادی دارند.

.شاید یکی از موانع بزرگی که همیشه سد راه ما برای بازسازی و یا نوسازی منزل وجود دارد «وقت» است.

داشتن فرصتی برای طراحی داخلی یکی از کارهایی است که ما انتظارش را می کشیم تا خانه خود را به دلخواه و سلیقه خود در آوریم.

باید توجه داشت که اگر این فرصت را بدست آوردیم ، باید مراقب باشیم که در کمترین زمان، ممکن تغییرات لازم را برای خانه به وجود آوریم.

در زیر چند نکته وجود دارد که به شما در طراحی و بازسازی منزل به شما کمک می کند.

همان طور که می دانید داشتن فضا، برای بازسازی خانه، مهمترین امتیاز است و از آن مهم تر این است که در چنین فضایی اتاق ها به شکلی درست و استاندارد طراحی شده باشند.

وجود اتاق باعث می شود احساس خوبی نسبت به منزل خود داشته باشیم.

مثلا به راحتی بتوانیم در اتاق خواب  استراحت کنیم و یا در اتاق نشیمن از دوستان و مهمانان خود پذیرایی کنیم.

اگر در خانه خود مبلمان زیادی داریم ، این موضوع باعث می شود خانه ما بسیار کوچک به نظر برسد.

به همین خاطر طراحان دکوراسیون داخلی در این زمینه بیشترین تاکید خود را روی سبک مینیمال دارند.

زمان بازسازی منزل یکی از نکاتی که باید به آن توجه کنیم این است که از کدام اتاق و برای چه منظور استفاده شود.

وقتی تصمیم قطعی در این رابطه گرفتیم، قدم نخست خود را برای تغییر برداشته ایم اهمیت این موضوع به این خاطر است که بدانیم مثلا اگر این اتاق کودک باشد ، تم رنگ و مبلمان طبق ترجیحات آنها انتخاب شود.

دومین قضیه ای که همیشه ما را نگران می کند. هزینه ای است که می بایست برای تغییرات منزل خرج کنیم.

بنابراین این نکته باید برای ما حائز اهمیت باشد که کدام بخش از خانه بیش از سایر قسمت های مهم است و در لولویت قرار دهیم.

تعیین اولویت ها به ما کمک می کند تا دخل و خرج خود را مانند یک حسابدار کارکشته بسنجیم.

بهتر می دانید که آشپزخانه های امروزی بسیار کوچک است ، به همین دلیل باید به این موضوع توجه کنیم و راهکارهایی پیدا کنیم که می تواند به بزرگ و جادار بودن این فضا کمک کند.

رنگ های روشن مانند سفید ، بژ یا کرم باید در در این فضا بیشتر استفاده شود تا فضای آشپزخانه را روشن تر و جادارتر نشان دهد.

بازسازی خانه به ما کمک می کند تا آن خانه رویایی که همیشه در تصور خود داریم را به واقعیت تبدیل کنیم.

اگر قصد نوسازی منزل خود را دارید پیشنهاد میکنیم حتما مقاله بازسازی و نوسازی منزل را بخوانید.

مطالب مرتبط