سقف تاریخی بورس تهران شکست

روز شنبه (۲۴ آذرماه) شاخص کل بورس با رشد ۵۸ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۶۰۱ واحدی قرار گرفت.

به گزارش رصد روز، در اولین روز معاملاتی بازار سهام در هفته جاری شاخص کل بورس با افزایش ۵۸.۱۵۶ هزار واحدی در محدوده دو میلیون و ۶۰۱ هزار واحدی قرار گرفت. همچنین امروز شاخص کل هموزن نیز با رشد ۱۸.۵۶۹ واحدی در محدوده ۸۰۵ هزار واحدی ایستاد. این درحالیست، امروز دامنه بورس با محدودیت منفی و مثبت سه درصدی روبرو شد.

در جریان داد و ستدهای بورس تهران، ۱۴.۸ میلیارد ورقه سهم طی ۲۸۰ هزار نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۳.۳ هزار میلیارد تومان معامله شد و نمادهای صنایع ملی مس ایران، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع‌پتروشیمی خلیج فارس، سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی، بانک ملت، گسترش نفت و گاز پارسیان و سرمایه‌گذاری غدیر پالایش نفت اصفهان و صنعتی و معدنی چادرملو بیشترین تاثیر مثبت را بر روی شاخص کل بورس داشتند.

شاخص فرابورس نیز در معاملات امروز با رشد ۴۵۶ در محدوده ۲۵ هزار واحدی قرار گرفت. در فرابورس نیز ۹.۷ میلیارد ورقه اوراق بهادار طی ۱.۱۶ میلیون نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۱۴.۳ هزار میلیارد تومان مورد داد و ستد قرار گرفت و نمادهای پلیمر آریا ساسول، بانک سامان و سپیدار سیستم آسیا بیشترین تاثیر منفی و نمادهای سنگ آهن گهر زمین، بیمه پاسارگاد، سرمایه گذاری مالی سپهرصادرات، آهن و فولاد ارفع، جهان فولاد سیرجان، پویا زرکان آق دره وتجلی توسعه معادن و فلزات بیشترین تاثیر مثبت و نماد مجتمع تولید گوشت مرغ بیشترین تاثیر منفی را بر روی شاخص فرابورس گذاشتند.

این درحالیست که روند کوتاه مدت شاخص کل و هم‌وزن صعودی است. ارزش معاملات خرد عدد ۸۲۹۰ میلیارد تومان را به ثبت رسانده که نسبت به میانگین هفتگی، ۲۱ درصد و نسبت به میانگین ماهانه ۱۲ درصد با کاهش روبرو بوده است.

در یک هفته گذشته برآیند معاملات در بازار سهام، ورود نقدینگی حقیقی (خرید حقیقی از حقوقی) به ارزش ۱۶۹۹ میلیارد تومان را نشان می‌دهد. امروز نیز روند ورود نقدینگی حقیقی برای چهارمین روز متوالی با ثبت رقم ۲۷۸۲ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته بر شدت آن هم نسبت به میانگین ماهانه افزوده شده است.

برآیند معاملات صندوق‌های درآمد ثابت نیز در یک هفته گذشته حاکی از ۲۰۷۲ میلیارد تومان خروج نقدینگی حقیقی از این صندوق‌ها است. خروج نقدینگی از این صندوق‌ می‌تواند نکته مثبتی برای بازار سهام باشد. امروز نیز روند خروج نقدینگی حقیقی از صندوق‌های درآمد ثابت برای ششمین روز متوالی با ثبت رقم ۱۹۱۴ میلیارد تومان همچنان ادامه دارد. در یک هفته گذشته شیب خروج از این صندوق‌ها هم نسبت به میانگین ماهانه در حال افزایش است.

ارزش صف‌های خرید ۷۴۵۸ میلیارد تومان است که نسبت به میانگین هفتگی ۳۸۶۵ میلیارد تومان افزایش داشته است. از سوی دیگر ارزش صف‌های فروش با کاهش ۱۳۲ میلیارد تومانی نسبت به میانگین هفتگی، در محدوده ۵۵ میلیارد تومان قرار دارد.

بیشترین ارزش معاملات را گروه خودرویی با ثبت رقم ۶۵۴ میلیارد تومان (۰.۷ برابر میانگین هفتگی) به خود اختصاص داده است. پس از آن گروه‌های بانکی با ارزش معاملات ۵۰۱ میلیارد تومان (۰.۳ برابر میانگین هفتگی) و کانه‌های فلزی با ارزش معاملات ۳۹۲ میلیارد تومان (۱ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

گروه زراعت با ارزش معاملات ۳۶۳ میلیارد تومان (۲.۴ برابر میانگین هفتگی) بیشترین ارزش معاملات را نسب به میانگین هفتگی داشته است. پس از آن گروه چندرشته‌ای با ارزش معاملات ۳۴۲ میلیارد تومان (۱.۵ برابر میانگین هفتگی) و گروه لاستیک و پلاستیک با ارزش معاملات ۶۳ میلیارد تومان (۱.۵ برابر میانگین هفتگی) قرار دارند.

کارشناسان بازار سهام معتقدند، بخش قابل توجهی از صنایع بورسی، کامودیتی‌محور و مبتنی برصادرات، نیازمند رفع تعهد هستند. از سویی با آغاز به‌کار سامانه توافقی ارز و افزایش نرخ ارز تا سطوح تعادلی، هم برای صادرات و هم برای شرکت‌های حاضر در بازار سرمایه، به ویژه شرکت‌های صادرات‌محور جذابیت ایجاد خواهد شد، درحوزه کامودیتی‌ها نیز با رشد پیش بینی سود روبه‌رو خواهیم شد.

بازار توافقی ارز، سامانه‌ای مبتنی بر مکانسیم عرضه و تقاضا و تعیین‌کننده قیمت ارز برای صادرکنندگان و واردکنندگان است. پیش از این، نرخ‌های پیمان سپاری ارزی یا همان رفع تعهدها نرخ‌های جذابی برای صادرکنندگان نبود و این موضوع، عملا سرعت روند صادرات را کاهش داده بود از این رو، آنها نیازمند نرخ‌هایی بودند که جذابیت بیشتری را برای صادرات ایجاد کند.

واردکنندگان نیز در صف‌های طولانی تخصیص ارز برای واردات مواد اولیه و حتی کالاهای ساخته شده بودند، این اتفاق باعث شده بود، ضمن اختلال در فرایند تولید، تامین مواد اولیه نیز با مشکل روبه‌رو شود. هم‌چنین، در برخی دوره‌ها، مولفه تولید در شاخص مدیران خرید با افت قابل توجهی روبه‌رو می‌شد به ویژه این‌که ناترازی انرژی نیز به آن دامن می زد.

این موضوع باعث می‌شد در بسیاری از مواقع، از موجودی محصول ساخته شده در انبار برای تقاضای ایجاد شده به مشتریان پاسخ داده شود، این اتفاق، هم موجودی مواد اولیه و هم موجودی کالاهای ساخته شده را به طور قابل توجهی کاهش می‌داد.

در این رابطه، سامانه ارز توافقی، ضمن تامین تامین ارز در دسترس، براساس مکانیسم عرضه و تقاضا به صورت تعادلی و واقعی نرخ برآمده از صادرات و واردات یا عرضه و تقاضای واقعی راه‌اندازی شده، به نوعی این سامانه تاثیر قابل توجهی بر بهبود تولید، تامین مواد اولیه و سرعت انجام کار و پاسخ به سفارشات خواهد داشت.

همچنین تامین مواد اولیه راحت‌تر و شکل‌گیری فرایند دقیق تولید دقیق از آثار دیگر راه‌اندازی بازار توافقی ارز به شمار می‌رود. این سامانه اقبال اشخاص به بازار سرمایه را بیش از پیش افزایش می‌دهد. همچنین، صنایع صادرات محور از این منظر رشد قابل توجهی خواهند داشت و دسترسی، تامین مواد اولیه و تامین ارز نیز برای صنایع واردات‌محور نیز با سهولت بیشتری انجام خواهد شد. مضافا بر این‌که رانت و دو نرخی بودن نیز از اقتصاد حذف خواهد شد.

برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید

مطالب مرتبط