به گزارش رصد روز، شاخص بورس با افت ۱۸هزارواحدی همراه شد. نماگر هموزن نیز کاهش ۰.۸۳درصدی را تجربه کرد. ارزش معاملات در حالی ۷هزار میلیاردتومان است که قیمت دلار در بازار آزاد از ۹۴هزارتومان عبور کرد. صندوقهای طلا نیز با ورود پول قابلتوجهی همراه شدند. بهنظر میرسد، اهالی بورس منتظر آن هستند تا خبرهای ضدونقیض که از احتمال مذاکره سیاسی شنیده میشود، به واقعیت تبدیل شود. همچنین بدون کاهش اختلاف قیمتی دلار توافقی و دلار بازار آزاد نمیتوان نقطه شروعی را برای یک رالی صعودی قوی، تعیین کرد.
بازارهای جهانی همچنان تحتتاثیر اخبار سیاسی و اقتصادی در فضای مثبت و متعادل بهسر میبرند. با وجود آنکه همچنان تنشهای سیاسی میان آمریکا و اوکراین موجب اختلال در عرضه نفت شدهاست، اما اعلام آمادگی عراق برای از سرگیری صادرات نفت اقلیم کردستان، سبب شدهاست تا در نهایت قیمت نفت با افت ۰.۴۱درصدی در محدوده ۷۴دلار به تثبیت برسد. شاخص PMIبخش خدمات آمریکا زیر۵۰ اعلامشده و این شاخص برای تولیدات حکایت از رونق دارد، اما در نهایت شاخص دلار نیز در مقیاس هفتگی با افت نسبی همراه بود. رشد ۱۳درصدی قیمت گاز طبیعی، همچنان موردتوجه بازارهای جهانی، بهخصوص صنعت پتروشیمی ایران است. همچنین تداوم کاهش قیمت گاز اروپا در نهایت موجب تعادل در قیمت گاز خوراک خواهدشد، ضمن اینکه قیمت متانول و قیمت اوره نیز متعادل است. برخلاف محصولات پتروشیمی و فلزات اساسی سبزپوش هستند. هر تن سنگآهن با حمایت دولت چین به بیش از ۱۰۷دلار رسید. بر این اساس، احتمال آنکه قیمت جهانی فلزات آهنی بهخصوص فولاد، کمی تقویت شود وجود دارد. روی به ۲هزار و ۹۲۸ و آلومینیوم به ۲هزار و ۶۷۵دلار به ازای هر تن افزایش یافتهاست. هر تن مس نیز عدد ۹هزار و ۵۵۵دلار را تجربه میکند.
بورس تهران، آنقدر از تحولات سیاسی سرخورده شدهاست که با وجود تغییر لحن مقامات سیاسی، ایران، غرب و کشورهای عربی نیز متاثر نمیشود. با وجود آنکه خبرهایی از واسطهگری کشورهای عربی برای مذاکره مستقیم ایران و آمریکا وجود دارد، اما همچنان بورس در رکورد بهسر میبرد. این رکورد بهوضوح در ارزش معاملات بورس مشخص است. بهنظر میرسد بازار سهام منتظر آن است که یک محرک قوی از سوی متغیرهای اقتصادی ظهورکرده و بورس تهران را از مهلکه فعلی نجات دهد. اصطلاح مهلکه را شاید از این جهت بتوان بهکار برد که علاوهبر خروج بیش از ۹هزار میلیاردتومان پول از ابتدای بهمن، طی ۲روز معاملاتی اسفندماه، بیش از هزار و ۲۰۰میلیاردتومان پول حقیقی از بازار خارج شدهاست. با وجود آنکه صندوقهای طلا پس از یک رشد قیمتی اصلاحی را در پیش گرفتند، بخشی از هزارمیلیاردتومان پول خارجشده از صندوقهای درآمد ثابت به این صندوقها بازگشت. حالا نوبت متغیرهای اقتصادی است که با ظهور قوی، به کمک بازار سهام بیایند. یکی از محرکها میتواند کاهش فاصله قیمتی دلار توافقی و دلار بازار آزاد باشد.
کاهش اختلاف قیمتی دلار توافقی و دلار بازار آزاد بهعنوان محرک اصلی بازار سهام، به دو طریق امکانپذیر است. با کاهش تنشهای سیاسی، قیمت دلار در بازار آزاد به کانال ۸۰هزارتومان بازگردد. از سویدیگر، قیمت دلار توافقی نیز به بالای ۷۵هزارتومان برسد. در اینصورت، علاوهبر کاهش هزینه تولید در صنایع کوچک، صنایع بزرگ نیز از محل رشد فروش و سودآوری منتفع خواهند شد.
بررسیها از روند معاملات بورسکالا حکایت از آن دارد که برخلاف نرخهای صادراتی، قیمتها در تالار نقرهای رو به بهبود است. همچنان روند قیمتی محصولات پتروشیمی بهخصوص اوره و کریستالملامین صعودی است و احتمالا به این صنایع کمک خواهد کرد، ضمن آنکه با اتمام زمستان رقابت در آهن اسفنجی کاهش یافتهاست، با اینحال رقابت در ورقهای فولادی و شمش همچنان قابلقبول است. با توجه به روند قیمتهای جهانی، کاتد مس و شمش آلومینیوم، با رقابت ۸درصدی در هفته قبل معامله شدند، با اینحال روند قیمت سیمان متعادلتر از سایر بازارها بود.
با توجه به روند مثبت قیمت محصولات شیمیایی بهخصوص اوره و سایر پتروشیمیها، احتمالا یکی از محرکهای بازار همین پتروشیمیها و دادوستدهای این صنعت باشد و در صورتیکه هیاهوی سیاسی در سایر بازارها کمتر شود، نوبت به بورس تهران خواهد رسید. بورسی که تنها ۱۰۷میلیارد دلار است و P/E آن، ۷واحدی است.
برای عضویت در کانال رصد روز کلیک کنید